Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

TOP 5 dziewczyńskich seriali

TOP 5 dziewczyńskich seriali

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Fryzury gwiazd w wieku 50+

Fryzury gwiazd w wieku 50+

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

Alkohol dla bezglutenowców. Na co trzeba uważać?

Codzienne zakupy bądź spotkania towarzyskie skłaniają osoby stosujące dietę bezglutenową do zachowania szczególnej ostrożności przy wyborze produktów spożywczych oraz napojów, w tym także alkoholi. Podpowiadamy więc, po jakie trunki „bezglutenowcy” mogą bezpiecznie sięgać.

cake-396511_640

Nietolerancja glutenu przez organizm może objawiać się pod różnymi postaciami – począwszy od celiakii, przez nadwrażliwość na gluten, a na alergii na pszenicę kończąc. Sam gluten jest mieszaniną różnych białek, które występują w ziarnach zbóż naturalnych lub przetworzonych. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Osoby na diecie bezglutenowej muszą więc unikać wszelkich produktów na bazie wymienionych zbóż.

Modny cydr

W Polsce, według szacunkowych badań, tylko osób chorujących na celiakię jest około 400 tysięcy. Nie dziwi więc, że producenci wyrobów spożywczych oraz napojów nie zapominają o tak dużej grupie w oferowanej przez siebie gamie produktów.

Do kategorii takich produktów zaliczają się alkohole. Te, które są produkowane na bazie zbóż, na przykład piwo (zawarty jest w nim słód jęczmienny), są wykluczone w diecie bezglutenowej. Ciekawą alternatywą dla piwa jest cydr, o którym w Polsce mamy okazję słyszeć coraz częściej. O cydr w lokalach coraz częściej wypytują także „bezglutenowcy”, szukający ciekawej opcji dla alkoholi dotychczas spożywanych.

„Z informacji, które otrzymujemy od właścicieli lokali i restauracji wynika, że klienci nietolerancyjni na gluten chętnie sięgają po cydr, dopytują o jego skład. Tego rodzaju alkoholowa alternatywa jeszcze kilka lat temu nie była im znana, bo w Polsce cydr nie był po prostu tak popularny, jak teraz” – mówi Kamil Mazuruk z cydru Dzik, niezawierającego w swoim składzie glutenu, produkowanego wyłącznie z jabłek.

Ostrożność wśród alkoholi mocnych

Jak podaje Celiac Disease Foundation, owoce nie zawierają glutenu,  więc spożywanie produktów na ich bazie jest całkowicie bezpieczne. Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą sięgać po wino, bowiem to jest produkowane z winogron. Tyczy się to również szampanów.

Rum, powstający na bazie trzciny cukrowej, oraz brandy, destylowane z wina gronowego, są bezpieczne dla „bezglutenowców”. Inaczej ma się sprawa z wódką. W zależności od surowca wykorzystywanego do produkcji spirytusu możemy wyodrębnić dwie grupy wódek: ziemniaczane i zbożowe. Wódki zbożowe, pomimo procesu filtracji i destylacji, raczej nie są wskazane dla osób na diecie bezglutenowej. Producenci tego rodzaju alkoholu nie są zobowiązani do poinformowania o obecności glutenu w napoju, więc zalecana jest szczególna ostrożność.

Bezglutenowcy szerokim łukiem powinni omijać też whisky, które powstaje z destylacji zacieru zbożowego oraz burbon, produkowanym na bazie kukurydzy i innych zbóż.