Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

5 sobowtórów gwiazd, których nie da się odróżnić

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

6 filmów ŚWIĄTECZNYCH, których prawdopodobnie nie znasz

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

+10 ŚWIĄTECZNYCH gifów

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

10 seks pozycji – najlepsze podczas okresu

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

Seks podczas okresu? 7 rzeczy, które musisz wiedzieć

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

TOP 20 pozycji, których FACECI najczęściej szukają w INTERNECIE

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

12 sukienek nie tylko na Święta – przegląd sieciówek

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

10 pozycji seksualnych – idealnych dla LENIWEJ kochanki

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

CZY wpadłaś mu w oko? 12 znaków, że TAK ! ! !

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 KOMPLEMENTÓW, które chce usłyszeć KAŻDY FACET

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

10 kobiecych SZTUCZEK podczas seksu, których FACET nigdy nie zapomni

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

15 RZECZY, na które FACET zwraca uwagę, gdy widzi Cię pierwszy raz

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

Pizza na grubym czy na cienkim spodzie? Sprawdź przepisy na oba warianty

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

8 sposobów, w jaki prawdziwy mężczyzna okazuje miłość!

6 dowodów na to, że on cię wykorzystuje emocjonalnie!

6 dowodów na to, że on cię wykorzystuje emocjonalnie!

8 fryzur i makijaży, których FACECI nienawidzą

8 fryzur i makijaży, których FACECI nienawidzą

Alkohol dla bezglutenowców. Na co trzeba uważać?

Codzienne zakupy bądź spotkania towarzyskie skłaniają osoby stosujące dietę bezglutenową do zachowania szczególnej ostrożności przy wyborze produktów spożywczych oraz napojów, w tym także alkoholi. Podpowiadamy więc, po jakie trunki „bezglutenowcy” mogą bezpiecznie sięgać.

cake-396511_640

Nietolerancja glutenu przez organizm może objawiać się pod różnymi postaciami – począwszy od celiakii, przez nadwrażliwość na gluten, a na alergii na pszenicę kończąc. Sam gluten jest mieszaniną różnych białek, które występują w ziarnach zbóż naturalnych lub przetworzonych. Mowa tutaj o pszenicy, jęczmieniu, życie oraz owsie. Osoby na diecie bezglutenowej muszą więc unikać wszelkich produktów na bazie wymienionych zbóż.

Modny cydr

W Polsce, według szacunkowych badań, tylko osób chorujących na celiakię jest około 400 tysięcy. Nie dziwi więc, że producenci wyrobów spożywczych oraz napojów nie zapominają o tak dużej grupie w oferowanej przez siebie gamie produktów.

Do kategorii takich produktów zaliczają się alkohole. Te, które są produkowane na bazie zbóż, na przykład piwo (zawarty jest w nim słód jęczmienny), są wykluczone w diecie bezglutenowej. Ciekawą alternatywą dla piwa jest cydr, o którym w Polsce mamy okazję słyszeć coraz częściej. O cydr w lokalach coraz częściej wypytują także „bezglutenowcy”, szukający ciekawej opcji dla alkoholi dotychczas spożywanych.

„Z informacji, które otrzymujemy od właścicieli lokali i restauracji wynika, że klienci nietolerancyjni na gluten chętnie sięgają po cydr, dopytują o jego skład. Tego rodzaju alkoholowa alternatywa jeszcze kilka lat temu nie była im znana, bo w Polsce cydr nie był po prostu tak popularny, jak teraz” – mówi Kamil Mazuruk z cydru Dzik, niezawierającego w swoim składzie glutenu, produkowanego wyłącznie z jabłek.

Ostrożność wśród alkoholi mocnych

Jak podaje Celiac Disease Foundation, owoce nie zawierają glutenu,  więc spożywanie produktów na ich bazie jest całkowicie bezpieczne. Osoby z nietolerancją glutenu spokojnie mogą sięgać po wino, bowiem to jest produkowane z winogron. Tyczy się to również szampanów.

Rum, powstający na bazie trzciny cukrowej, oraz brandy, destylowane z wina gronowego, są bezpieczne dla „bezglutenowców”. Inaczej ma się sprawa z wódką. W zależności od surowca wykorzystywanego do produkcji spirytusu możemy wyodrębnić dwie grupy wódek: ziemniaczane i zbożowe. Wódki zbożowe, pomimo procesu filtracji i destylacji, raczej nie są wskazane dla osób na diecie bezglutenowej. Producenci tego rodzaju alkoholu nie są zobowiązani do poinformowania o obecności glutenu w napoju, więc zalecana jest szczególna ostrożność.

Bezglutenowcy szerokim łukiem powinni omijać też whisky, które powstaje z destylacji zacieru zbożowego oraz burbon, produkowanym na bazie kukurydzy i innych zbóż.