Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

FACECI WYLICZAJĄ- dziewczyny nie pytajcie nas o to, bo łamiecie NAM SERCA!

FACECI WYLICZAJĄ- dziewczyny nie pytajcie nas o to, bo łamiecie NAM SERCA!

15 ubrań, które powinnaś JUŻ DZIŚ WYRZUCIĆ Z SZAFY!

15 ubrań, które powinnaś JUŻ DZIŚ WYRZUCIĆ Z SZAFY!

Sprytne triki, które pomogą UTRZYMAĆ PORZĄDEK W DOMU!

Sprytne triki, które pomogą UTRZYMAĆ PORZĄDEK W DOMU!

TATUAŻE  – te wzory warto sobie zrobić w te wakacje!

TATUAŻE – te wzory warto sobie zrobić w te wakacje!

8 najlepszych STYLIZACJI gwiazd – seksowne i łatwe do zgapienia

8 najlepszych STYLIZACJI gwiazd – seksowne i łatwe do zgapienia

10 pozycji do przetestowania w ŁÓŻKU w ten weekend

10 pozycji do przetestowania w ŁÓŻKU w ten weekend

Peeling na weekend: KAWA + CYNAMON + MIÓD

Peeling na weekend: KAWA + CYNAMON + MIÓD

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

Barszcz czysty

Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym. I tak: chcąc mieć dobry kwas domowy, bierze się pewna ilość ćwikłowych buraków, płócze, obiera najstaranniej, większe przekrawa na połowę, kładzie w dzieżkę lub garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną zaledwie wolną, miękką wodą. Postawić to w ciepłem miejscu, naprzykład w kuchni, a za cztery lub najdalej pięć dni, barszcz będzie zdatny do użycia, wtedy należy go zaraz wynieść do piwnicy, żeby dalej nie fermentował i dłużej w zimnie zachował swą świeżość.
Chcąc więć mieć dobry barszcz, wstawić kilka funtów mięsa wołowego najlepiej z kością ze szpikiem lub jeżeli tego dnia jest pieczeń, zrazy czy t.p., te wszystkie kości i kawały, które na nic się nie zdadzą, tak jak zwyczajnie; wziąść osobno różnych jarzyn: buraczków, marchwi, galarepy, selery, pietruszki, cebuli, uszadkować drobno, posypać cukrem, a gdy sos puszczą, wrzucić w gotujący się rosół, włożyć także jeden grzyb suszony i cebulę całą, a gdy się rosół wygotuje, nie długo przed wydaniem dobrać go, czyli dolać kwasem burakowym, z którym raz tylko jeden powinien się zagotować, bo gdy się długo z barszczem gotuje, wtedy robi się cierpki; oraz włożyć kilka buraków osobno w skórze ugotowanych i poszadkowanych. Podając na stół, przecedzić czysto przez sitko do wazy, żeby jarzynki i buraki zostały w garnku.
Można także razem z mięsem gotować nieco wieprzowiny świeżej, lub wędliny, którą wraz z mięsem i kośćmi ze szpikiem podaje się w wazie. Barszcz w czasie gotowania czasem traci kolor, jeżeli się za długo gotuje, nadaje mu się go następnym sposobem: 
Utrzeć ćwikłowy burak, włożyć w sitko i przez to sitko lać barszcz w wazę, osobno zaś upiec lub ugotować parę buraków ćwikłowych, połowę uszadkować i wrzucić na wydaniu do wazy, a połowę jak wyżej zagotować w barszczu. Wiele osób kładzie do takiego barszczu nieco usiekanego szczypiorku lub kopru.
Jeżeli taki barszcz ma być bardzo elegancki, daje go się zupełnie czysty bez niczego, w filiżankach lub na talarzach, a wtedy wpuszcza się ostrożnie po dwa jajka w koszulkach na każdy talerz: zwyczajnie zaś taki barszcz podaje się z uszkami z mięsa wołowego, albo z kiełbasą gotowaną, pokrajaną w plasterki.