Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

To oznaki męskiej miłości, które łatwo można przegapić (uważaj, aby potem nie żałować)

To oznaki męskiej miłości, które łatwo można przegapić (uważaj, aby potem nie żałować)

FACECI WYLICZAJĄ: Gdy tak do ciebie mówimy to znaczy, że JESTEŚ WYJĄTKOWA!

FACECI WYLICZAJĄ: Gdy tak do ciebie mówimy to znaczy, że JESTEŚ WYJĄTKOWA!

FACECI PODPOWIADAJĄ: Jeśli chcesz nas poderwać powinnaś zacząć od tych słów…..

FACECI PODPOWIADAJĄ: Jeśli chcesz nas poderwać powinnaś zacząć od tych słów…..

Idealne pozycje seksualne dla kobiet, które nie akceptują swojego ciała!

Idealne pozycje seksualne dla kobiet, które nie akceptują swojego ciała!

Jak ukarać swojego byłego za to, że CIĘ ZOSTAWIŁ? 10 pomysłów!

Jak ukarać swojego byłego za to, że CIĘ ZOSTAWIŁ? 10 pomysłów!

Kobiece kłamstwa, w które nie wierzy żaden MĘŻCZYZNA!

Kobiece kłamstwa, w które nie wierzy żaden MĘŻCZYZNA!

Jeśli on tak się zachowuje to na 100% ZŁAMIE CI SERCE!

Jeśli on tak się zachowuje to na 100% ZŁAMIE CI SERCE!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli zrobisz tak w sypialni, pozytywnie nas ZASKOCZYSZ!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli zrobisz tak w sypialni, pozytywnie nas ZASKOCZYSZ!

15 uwag na temat kobiecego wyglądu, które MAJĄ DO NAS FACECI!

15 uwag na temat kobiecego wyglądu, które MAJĄ DO NAS FACECI!

PANOWIE WYLICZAJĄ: Na takie słodkie SMS-y czekamy przed zaśnięciem!

PANOWIE WYLICZAJĄ: Na takie słodkie SMS-y czekamy przed zaśnięciem!

Befsztyk

Oryginalnym zaiste wyda się następujący przepis na befsztyk, ja jednak jedynie tym sposobem smażę i za dobroć jego zaręczam, gdyż przepis ten posiadam od kucharza byłego cesarza francuzkiego na własne oczy widziałam jak go smażył.
Trzy gatunki mięsa zdatne są tylko na befsztyk: polędwica, kotletowe i pierwsza krzyżowa pieczeń. Oczyściwszy więc z żył i łoju przeznaczone na befsztyk mięso, pokrajać je w grube plastry czyli kawałki, mniej więcej grubości dużego palca, nie ubijać i nie solić wcale. Wziąść płaski rądelek lub patelnię miedzianą, rozgrzać mocno, wrzucić kawałek masła, np. na trzy kawałki befsztyku, pół łyżki masła, nie więcej; gdy to masło zawrze silnie i zrumieni się rzucić w nie mięso, jeden kawałek opodal drugiego, i na bardzo dużym płomieniu smażyć nie dotykając się niczem; gdy już się zdaje być rumiane nieco na tej stronie obrócić ostrożnie widelcem na drugą, posolić natychmiast na stronie usmażonej i smarzyć dalej na bardzo silnym ogniu; gdy i z drugiej strony się zrumieni, wyjąć na talerz, gdzie leży tyle kawałków masła ile befsztyku, posolić po drugiej stronie i z lekka kładąc nóż płasko na mięsie, wycisnąć trochę sosu w masło; następnie jeszcze raz na moment włożyć na patelnię sam befsztyk, zasmażyć po obu stronach i wyjąć na ten sam talerz, na któym masło z sokiem od mięsa sos uformowało, polawszy trochę masłem w którem smażył się befsztyk. Cała dobroć befsztyku zależy na dobrem mięsie i mocnym ogniu; tym sposobem smażony jest wyborny; a w miarę jak kto lubi, więcej lub mniej surow, dłużej lub krócej smażyć. W ogóle całe smażenie nie powinno dłużej niż 10 minut trwać. Obłożyć struganym chrzanem i kartoflami. Można takżę smażyć na patelni żelaznej, ale koniecznie wewnątrz pobielanej, gdyż masło nie będzie się palić.