Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

FACECI WYLICZAJĄ: Nigdy nie zaakceptuje dziewczyny, która mówi takie rzeczy….

FACECI WYLICZAJĄ: Nigdy nie zaakceptuje dziewczyny, która mówi takie rzeczy….

PRINT ZWIERZĘCY- Hit tego sezonu! 15 gotowych stylizacji!

PRINT ZWIERZĘCY- Hit tego sezonu! 15 gotowych stylizacji!

15 umiejętności, które faceci wprost uwielbiają w KOBIETACH!

15 umiejętności, które faceci wprost uwielbiają w KOBIETACH!

MĘŻCZYŹNI stworzyli ranking damskich fryzur! Właśnie TAK powinnaś się czesać!

MĘŻCZYŹNI stworzyli ranking damskich fryzur! Właśnie TAK powinnaś się czesać!

Kobiece imiona, które dobrze kojarzą się facetom (sprawdź czy jesteś wśród nich)

Kobiece imiona, które dobrze kojarzą się facetom (sprawdź czy jesteś wśród nich)

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

MĘŻCZYŹNI WYLICZAJĄ: Te kosmetyki WAS ośmieszają! Nie używajcie ich, prosimy!

MĘŻCZYŹNI WYLICZAJĄ: Te kosmetyki WAS ośmieszają! Nie używajcie ich, prosimy!

MĘSKIM okiem: 15 przypadków KOBIET NIERANDKOWALNYCH!

MĘSKIM okiem: 15 przypadków KOBIET NIERANDKOWALNYCH!

12 rzeczy, które MYŚLI O TOBIE FACET gdy wymuszasz oświadczyny!

12 rzeczy, które MYŚLI O TOBIE FACET gdy wymuszasz oświadczyny!

5 właściwości oleju z PESTEK DYNI

5 właściwości oleju z PESTEK DYNI

Ubrania neonowe – mocny HIT jesieni 2018

Ubrania neonowe – mocny HIT jesieni 2018

Tatuaż między piersiami – 10 cudownych inspiracji na wzory

Tatuaż między piersiami – 10 cudownych inspiracji na wzory

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

Cała prawda o ziemniaku

Obok pieczywa ziemniaki stanowią podstawę naszego pożywienia. Jednak wiele osób uważa, że ziemniaki są tuczące i dlatego stara się je wyeliminować ze swojej diety. Tymczasem prawda jest taka, że ziemniaki są bardzo lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Nie wierzysz? Sprawdź sama! Po artykułem 4 przepisy na ziemniaki!

Jeden średniej wielkości ziemniak dostarcza ok. 60 kcal i bardzo małej ilości tłuszczu. Oprócz tego zawiera po trochu niemal wszystkie witaminy. Wprawdzie w niewielkich ilościach, ale ponieważ jadamy je niemal codziennie, często w sporych ilościach, są ich istotnym źródłem. W jednym ziemniaku jest ok. 12mg witaminy C – prawie połowa dziennego zapotrzebowania osób niepalących, ok. 380 mg potasu. Witamina C chroni przed rozwojem raka i chorób serca, a także wzmacnia system immunologiczny organizmu. Natomiast potas wpływa na utrzymanie równowago wodno – elektrolitowej w komórkach i prawidłowego rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki są również bogatym źródłem witaminy B6 i w mniejszym stopniu innych witamin z grupy B oraz doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wzmaga perystaltykę jelit i zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i odbytnicy. Zawierają również białko – wprawdzie w niewielkiej ilości, ale za to najlepszego gatunku.

Sok z ziemniaków ma właściwości zobojętniające kwasy. W Niemczech jest powszechnie stosowany jako środek przy niestrawnościach – w domu można go zrobić w sokowirówce z dwóch obranych ziemniaków. Wszelkie przeróbki przemysłowe na przykład chipsy, mrożone puree, frytki powodują, że po białku, minerałach i witaminach pozostają zaledwie ślady.

Większość witamin, a także duża część związków mineralnych zawartych w ziemniaku jest rozpuszczalna w wodzie. Tymczasem
bardzo często gotujemy ziemniaki w dużej ilości wody, po czym wszystko co najcenniejsze wylewamy do zlewu. Albo co gorsza
obieramy ziemniaki na długo przed gotowaniem i zostawiamy w wodzie – żeby nie sczerniały. Zaś jeśli nie pieczemy ani nie gotujemy na parze tylko w wodzie , to powinno się jej dawać tyle, by wyparowała. Nie za mało – żeby ziemniaki się nie przypaliły, ale i nie za dużo – żeby nie odlewać cennego wywaru. Gdy zostanie go niewiele można użyć go do zup i sosów.

Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Ziemniaki obieramy możliwie jak najcieniej, bowiem bezpośrednio pod warstwą skórki znajdują się
najcenniejsze składniki odżywcze: białko, witaminy, sole mineralne. Ponadto – im bliżej środka bulwy, tym więcej skrobi. Są jednak
przypadki, gdy ziemniaki należy grubo obierać i dotować w większej ilości wody. Następuje to wtedy, gdy są zielonawe, co oznacza, że pod wpływem światła powstała w nich solanina – toksyczny alkaloid, rozpuszczalny w wodzie.

Istnieje wiele potraw z ziemniaków, chociaż najczęściej jadamy zwyczajnie ugotowane i ewentualnie czymś okraszone – masłem, skwarkami lub sosem. Wszelkie inne potrawy, na przykład placki kartoflane, krokiety, czy kopytka są bowiem bardziej pracochłonne.

A oto wybrane – te "bardziej skomplikowane" przepisy:

Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka):

Potrzebujemy 8 średniej wielkości ziemniaków, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 2 jaja, tłuszcz do
wysmarowania naczynia, 1 łyżkę masła lub margaryny, 1 szklankę śmietanki i ok. 25 dag żółtego sera.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wykładamy warstwami ziemniaki – każdą z nich solimy, przysypujemy serem i polewamy śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Na warstwy sera kładziemy kilka wiórków masła. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser polany śmietaną i przysypany łyżką tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia.

Ziemniaki duszone w śmietanie:

1 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, 2 szklanki śmietany, koperek. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i na 5 minut wrzucamy do wrzącej wody. Odcedzamy, należy je posolić i popieprzyć, aby były pikantne. Wkładamy do garnka, dodajemy cienko pokrojone cebule. Całość zalewamy śmietaną i dusimy do miękkości. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.

Pizza ziemniaczana:

1 kg ziemniaków, 4 łyżki masła, 2 jajka, gałka muszkatołowa, 25 dag pieczarek, 20 dag żółtego sera, 5 dużych pomidorów, sól, pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.

Obrane ziemniaki zalewamy wrzącą osoloną wodą, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy łyżkę masła, jajka, gałkę muszkatołową i dokładnie rozcieramy. Wykładamy równą warstwą do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wierzch przykrywamy pieczarkami obsmażonymi na maśle i przysypujemy połową startego sera. Układamy plastry pomidorów, posypujemy solą, pieprzem orz pozostałym serem. Kładziemy wiórki masła i wstawiamy na ok. 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Sałatka z ziemniaków, jaj i sera:

6 ugotowanych, średniej wielkości ziemniaków, 4 jaj ugotowane na twardo, 1 jabłko winne, 1 ścisła główka sałaty, 10 dag sera, 1 ogórek
konserwowy, sól.

Sos: 4 łyżki oleju, pół łyżki octu winnego, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Jaja obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Ziemniaki kroimy na plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w paseczki. Z opłukanej i osączonej sałaty bierzemy środek i kroimy go na nieduże cząstki, zewnętrzne liście zostawiając do dekoracji. Ser również kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos. Całość dekorujemy liśćmi sałaty i ogórkiem.