Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

15 fryzur, które zostały okrzykniętymi NAJMODNIEJSZYMI w 2018 roku!

15 fryzur, które zostały okrzykniętymi NAJMODNIEJSZYMI w 2018 roku!

Wybierz jedną z tych rzeczy, a wywołasz rewolucję w WASZEJ SYPIALNI!

Wybierz jedną z tych rzeczy, a wywołasz rewolucję w WASZEJ SYPIALNI!

15 sposobów na to, abyście ZAKOCHALI SIĘ W SOBIE na nowo!

15 sposobów na to, abyście ZAKOCHALI SIĘ W SOBIE na nowo!

8 sztuczek, które sprawią, że on pokocha sex z tobą!

8 sztuczek, które sprawią, że on pokocha sex z tobą!

Te rzeczy przyciągają FACETA jak MAGNES- zrób tak, a on zbzikuje na TWOIM PUNKCIE!

Te rzeczy przyciągają FACETA jak MAGNES- zrób tak, a on zbzikuje na TWOIM PUNKCIE!

SEKS HOROSKOP na weekend! Sprawdź co wróżą ci gwiazdy!

SEKS HOROSKOP na weekend! Sprawdź co wróżą ci gwiazdy!

Nietypowe zwyczaje świąteczne RODZINY KRÓLEWSKIEJ! Sprawdź jak spędzają święta!

Nietypowe zwyczaje świąteczne RODZINY KRÓLEWSKIEJ! Sprawdź jak spędzają święta!

Te JESIENNE stylizacje robią na MĘŻCZYZNACH DOBRE WRAŻENIE! Sprawdź to!

Te JESIENNE stylizacje robią na MĘŻCZYZNACH DOBRE WRAŻENIE! Sprawdź to!

12 sekretów dziewczyn, które mają bardzo duże powodzenie u FACETÓW!

12 sekretów dziewczyn, które mają bardzo duże powodzenie u FACETÓW!

Chlamydioza: wszystko co musisz wiedzieć o tej chorobie przenoszonej drogą płciową!

Chlamydioza: wszystko co musisz wiedzieć o tej chorobie przenoszonej drogą płciową!

Tych rzeczy lepiej nie zabraniaj FACETOWI, jeśli nie chcesz go stracić!!

Tych rzeczy lepiej nie zabraniaj FACETOWI, jeśli nie chcesz go stracić!!

10 pomysłów na SEX DZIŚ WIECZOREM! Wypróbujesz czy się boisz?

10 pomysłów na SEX DZIŚ WIECZOREM! Wypróbujesz czy się boisz?

Cała prawda o ziemniaku

Obok pieczywa ziemniaki stanowią podstawę naszego pożywienia. Jednak wiele osób uważa, że ziemniaki są tuczące i dlatego stara się je wyeliminować ze swojej diety. Tymczasem prawda jest taka, że ziemniaki są bardzo lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Nie wierzysz? Sprawdź sama! Po artykułem 4 przepisy na ziemniaki!

Jeden średniej wielkości ziemniak dostarcza ok. 60 kcal i bardzo małej ilości tłuszczu. Oprócz tego zawiera po trochu niemal wszystkie witaminy. Wprawdzie w niewielkich ilościach, ale ponieważ jadamy je niemal codziennie, często w sporych ilościach, są ich istotnym źródłem. W jednym ziemniaku jest ok. 12mg witaminy C – prawie połowa dziennego zapotrzebowania osób niepalących, ok. 380 mg potasu. Witamina C chroni przed rozwojem raka i chorób serca, a także wzmacnia system immunologiczny organizmu. Natomiast potas wpływa na utrzymanie równowago wodno – elektrolitowej w komórkach i prawidłowego rytmu serca oraz ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki są również bogatym źródłem witaminy B6 i w mniejszym stopniu innych witamin z grupy B oraz doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wzmaga perystaltykę jelit i zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i odbytnicy. Zawierają również białko – wprawdzie w niewielkiej ilości, ale za to najlepszego gatunku.

Sok z ziemniaków ma właściwości zobojętniające kwasy. W Niemczech jest powszechnie stosowany jako środek przy niestrawnościach – w domu można go zrobić w sokowirówce z dwóch obranych ziemniaków. Wszelkie przeróbki przemysłowe na przykład chipsy, mrożone puree, frytki powodują, że po białku, minerałach i witaminach pozostają zaledwie ślady.

Większość witamin, a także duża część związków mineralnych zawartych w ziemniaku jest rozpuszczalna w wodzie. Tymczasem
bardzo często gotujemy ziemniaki w dużej ilości wody, po czym wszystko co najcenniejsze wylewamy do zlewu. Albo co gorsza
obieramy ziemniaki na długo przed gotowaniem i zostawiamy w wodzie – żeby nie sczerniały. Zaś jeśli nie pieczemy ani nie gotujemy na parze tylko w wodzie , to powinno się jej dawać tyle, by wyparowała. Nie za mało – żeby ziemniaki się nie przypaliły, ale i nie za dużo – żeby nie odlewać cennego wywaru. Gdy zostanie go niewiele można użyć go do zup i sosów.

Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Ziemniaki obieramy możliwie jak najcieniej, bowiem bezpośrednio pod warstwą skórki znajdują się
najcenniejsze składniki odżywcze: białko, witaminy, sole mineralne. Ponadto – im bliżej środka bulwy, tym więcej skrobi. Są jednak
przypadki, gdy ziemniaki należy grubo obierać i dotować w większej ilości wody. Następuje to wtedy, gdy są zielonawe, co oznacza, że pod wpływem światła powstała w nich solanina – toksyczny alkaloid, rozpuszczalny w wodzie.

Istnieje wiele potraw z ziemniaków, chociaż najczęściej jadamy zwyczajnie ugotowane i ewentualnie czymś okraszone – masłem, skwarkami lub sosem. Wszelkie inne potrawy, na przykład placki kartoflane, krokiety, czy kopytka są bowiem bardziej pracochłonne.

A oto wybrane – te "bardziej skomplikowane" przepisy:

Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka):

Potrzebujemy 8 średniej wielkości ziemniaków, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 2 jaja, tłuszcz do
wysmarowania naczynia, 1 łyżkę masła lub margaryny, 1 szklankę śmietanki i ok. 25 dag żółtego sera.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, posypujemy posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wykładamy warstwami ziemniaki – każdą z nich solimy, przysypujemy serem i polewamy śmietaną roztrzepaną z jajami, szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzu. Na warstwy sera kładziemy kilka wiórków masła. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser polany śmietaną i przysypany łyżką tartej bułki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut pod przykryciem, następnie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia.

Ziemniaki duszone w śmietanie:

1 kg ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz, 2 szklanki śmietany, koperek. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i na 5 minut wrzucamy do wrzącej wody. Odcedzamy, należy je posolić i popieprzyć, aby były pikantne. Wkładamy do garnka, dodajemy cienko pokrojone cebule. Całość zalewamy śmietaną i dusimy do miękkości. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem.

Pizza ziemniaczana:

1 kg ziemniaków, 4 łyżki masła, 2 jajka, gałka muszkatołowa, 25 dag pieczarek, 20 dag żółtego sera, 5 dużych pomidorów, sól, pieprz, tarta bułka i tłuszcz do formy.

Obrane ziemniaki zalewamy wrzącą osoloną wodą, gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy łyżkę masła, jajka, gałkę muszkatołową i dokładnie rozcieramy. Wykładamy równą warstwą do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wierzch przykrywamy pieczarkami obsmażonymi na maśle i przysypujemy połową startego sera. Układamy plastry pomidorów, posypujemy solą, pieprzem orz pozostałym serem. Kładziemy wiórki masła i wstawiamy na ok. 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Sałatka z ziemniaków, jaj i sera:

6 ugotowanych, średniej wielkości ziemniaków, 4 jaj ugotowane na twardo, 1 jabłko winne, 1 ścisła główka sałaty, 10 dag sera, 1 ogórek
konserwowy, sól.

Sos: 4 łyżki oleju, pół łyżki octu winnego, pół łyżeczki musztardy, sól, pieprz.

Jaja obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Ziemniaki kroimy na plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w paseczki. Z opłukanej i osączonej sałaty bierzemy środek i kroimy go na nieduże cząstki, zewnętrzne liście zostawiając do dekoracji. Ser również kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sos. Całość dekorujemy liśćmi sałaty i ogórkiem.