Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

TOP 5 dziewczyńskich seriali

TOP 5 dziewczyńskich seriali

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Fryzury gwiazd w wieku 50+

Fryzury gwiazd w wieku 50+

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

Choroby serca a tłuszcz

Badania dotyczące roli tłuszczów w diecie człowieka są prowadzone na świecie bardzo intensywnie, a poglądy wynikające z osiągnięć badawczych ulegają nieustannym zmianom.

Wydaje się, że wciąż nie w pełni rozumiemy wszystkie zależności między spożywaniem tłuszczów a  zdrowiem człowieka. Kilka kwestii już dziś pozostaje rozwiązań, inne wymagają jeszcze wyjaśnienia. Dlaczego tak wielu ludzi staje się ofiarami dolegliwości sercowych? W wielu przypadkach choroba serca jest wynikiem złych nawyków. Palenie, brak ćwiczeń fizycznych, wysokotłuszczowa i zła dieta -oto przyczyny różnych dolegliwości zdrowotnych, nie tylko sercowych. Serce jest zdrowe wówczas, gdy organizm ma optymalne zaopatrzenie w główne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy.

Okazuje się, że ponad 60 proc. dorosłych Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, 50 – 60 proc nadwagę lub otyłość, a około 30 – 40 proc. choruje na nadciśnienie tętnicze. Według powszechnego poglądu miażdżyca, zawały i choroby serca to problem ludzi dojrzałych. Miażdżyca występuje już u nastolatków! 10 procent populacji 15-latków ma początki miażdżycy i z każdą dekadą życia częstość występowania tej choroby wzrasta o kolejne 10 procent. W Stanach Zjednoczonych na choroby serca umrze około 80 milionów obywateli. W Polsce rocznie odnotowuje się 100 tysięcy zawałów serca. Dla wielu zawałowców jest to ostatnia choroba ich życia. Wykrycie miażdżycy we wczesnym stadium stanowi w Polsce niezwykle trudny problem. Dlatego te osoby szczególnie powinny ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, takich jak masło, smalec czy boczek.

Tłuszcze wbrew powszechnej opinii, nie stanowią tylko „złego” składnika naszej diety. Są nie tylko źródłem energii, ale mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są nośnikami witamin A, D, E, K oraz ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów. Najprościej tłuszcze możemy podzielić na te pochodzenia zwierzęcego (zwane „złymi”) i roślinnego („dobre”).Kwasy tłuszczowe nienasycone mają przeważnie konsystencje płynną, a kwasy nasycone stałą. Tłuszcze nasycone są pochodzenia zwierzęcego, znajdziemy w takich produktach jak smalec, mięso czerwone (wieprzowina, wołowina), wędliny oraz produkty mleczne (masło, sery żółte, śmietana itp.). Ten rodzaj tłuszczu zwiększa ilość cholesterolu we krwi.

Cholesterol razem z trójglicerydami i kwasami tłuszczowymi tworzy tak zwane lipidy, które krążą we krwi między tkankami i narządami i stanowią część składową komórek. Cholesterol to woskowata substancja, która jest niezbędna do utrzymania czynności układu nerwowego, skóry, mięśni, wątroby, jelit i serca. Około 80 procent cholesterolu produkowana jest w organizmie przez wątrobę, a tylko 20 procent dostarczana z pożywieniem. O patologii mówimy, gdy stężenie cholesterolu we krwi jest powyżej 200 mg/dl, a triglicerydów powyżej 180 mg/dl. Tłuszcze zwierzęce, nie tylko podnoszą poziom LDL-cholesterolu w surowicy krwi, ale także zwiększają jej krzepliwość, co jest zjawiskiem niekorzystnym ze względu na predyspozycję do zawału serca. Duże stężenie "złego" cholesterolu jest bezpośrednią przyczyną szybszego rozwoju miażdżycy. Poziom cholesterolu najbardziej zwiększają: dieta wysokokaloryczna, kwasy tłuszczowe nasycone, izomery trans, węglowodany proste, brak ruchu, stres.

W roślinach znajdziemy tłuszcze nienasycone: jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze jednonienasycone są np.: w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i miękkich margarynach. Margaryny miękkie zażywane w niewielkich ilościach nie spowodują zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi, zaś tłuszcze wielonienasycone – znajdują się głównie w olejach roślinnych np. sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, lnianym. Ten rodzaj tłuszczu może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, kiedy spożywany jest jako składnik niskotłuszczowej diety. Trzeba pamiętać, że i ten typ tłuszczu jak pozostałe, jest wysokokaloryczny. Należy je, więc spożywać w rozsądnych ilościach. Wskazane jest spożywanie dziennie 1-3 łyżeczek olejów w postaci surowej, dodanej np. do sałatek lub około 2 łyżeczek margaryny miękkiej.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są cząsteczkami kwasów tłuszczowych zawierających co najmniej jedno podwójne wiązanie. Wiązanie nienasycone mogą mieć konfigurację cis lub. Zdecydowana większość kwasów tłuszczowych dostarczana z pożywieniem występuje w formie cis, a tylko niewielka część jako trans ( np. z mleka). Nienasycone kwasy tłuszczowe trans pochodzą w żywności z  trzech głównych źródeł: mięsa, olejów roślinnych- w wyniki przemysłowego uwodornienia lub utwardzania olejów przeznaczonych do smarowania pieczywa,  do pieczenia lub w czasie smażenia tłuszczów. Dane pochodzące z badań przeprowadzonych u ludzi wskazują, że kwasy trans, podobnie jak kwasy tłuszczowe nasycone, podwyższają stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi oraz zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, obniżają ponadto stężenie cholesterolu HDL, co dodatkowo ma wpływ na zwiększenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Ich spożycie powoduje zwiększenie stężenia triglicerydów na czczo, co jest kolejnym czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Dlatego, w porównywalnych ilościach, kwasy trans zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału serca bardziej niż nasycone kwasy tłuszczowe.

Pozostaje kwestia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. omega-6 i omega-3). Związki te są niezbędne dla organizmu ludzkiego, który nie umie ich sam syntetyzować. Źródłem kwasów omega-6 są nieliczne oleje roślinne, z kolei kwasów omega-3 znaleźć można w rybach (np. makreli lub śledziu). Kwasy omega-6 są m.in. prekursorami prostaglandyn. Nie udowodniono, by w znaczący sposób obniżały one poziom cholesterolu lub poprawiały profil lipidowy krwi człowieka. Jest to ważne z uwagi na wciąż istniejącą , a nieznajdującą uzasadnienia w badaniach naukowych, modą na spożywanie ogromnych ilości kwasów omega-6 jako panaceum na wiele chorób. Co więcej, nadmiar kwasów omega-6 może być niekorzystny? Istnieją podejrzenia, że nadmiar taki może mieć np. działanie prorakowe, m.in. w odniesieniu do raka sutka i  raka jelita grubego.

Zaś kwasy omega- 3 znajdujące się w olejach rybich posiadają mnóstwo zalet. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, obniżają cholesterol, przeciwdziałają nowotworom. Ostatnie badania potwierdziły, że w znaczący sposób mogą one hamować powstawanie chorób autoimmunologicznych. Poprawiają też pamięć i koncentrację. Niektórzy naukowcy twierdzą, iż minimalizują ryzyko dysgrafii i dysleksji, ponadto przyjmowanie ich w okresie jesienno-zimowym świetnie zwiększa odporność na choroby. Wykazano również, że uwzględnienie w diecie większej ilości ryb lub zażywanie preparatów zawierających olej z ryb czy też oczyszczonych kwasów EPA i DHA obniża rozkurczowe ciśnienie krwi u  pacjentów z  nadciśnieniem tętniczym o  około 1,5 – 3,5 mmHg.
Często wybierając dietetyczną żywność, cierpimy poprzez dodawanie do niej wysokokalorycznych i wysokotłuszczowych sosów, olejów, etc. Oto wskazówka – jeśli sos ma podłoże kremowe lub robiony jest z majonezu, sera, masła lub margaryny – zawiera dużo tłuszczu. Wybieraj niskokaloryczne i niskotłuszczowe sosy. Dlatego następnym razem, kiedy sięgniesz po przekąskę, niech to będą surowe warzywa lub jogurt z niską zawartością tłuszczu. Nigdy nie zapominaj sprawdzić etykiety dla upewnienia się, że dany produkt zawiera małe ilości zarówno tłuszczów trans, jak i tłuszczów nasyconych.

www.cmp.med.pl