Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

10 makijaży idealnych na wesele

10 makijaży idealnych na wesele

8 szczegołów, które sprawiają, że twoja twarz nie podoba się mężczyznom!

8 szczegołów, które sprawiają, że twoja twarz nie podoba się mężczyznom!

Oliwka na rozstępy dla przyszłej mamy

Oliwka na rozstępy dla przyszłej mamy

Przez te 10 BŁĘDÓW wciąż nie masz MĘŻA

Przez te 10 BŁĘDÓW wciąż nie masz MĘŻA

10 znaków, że to nie jest facet dla Ciebie – ZOSTAW GO!!!

10 znaków, że to nie jest facet dla Ciebie – ZOSTAW GO!!!

Róbcie tych 5 rzeczy, a będziecie najszczęśliwszą parą pod słońcem! ☀

Róbcie tych 5 rzeczy, a będziecie najszczęśliwszą parą pod słońcem! ☀

5 oznak, jakie wysyła organizm, jeśli brakuje mu MAGNEZU

5 oznak, jakie wysyła organizm, jeśli brakuje mu MAGNEZU

10 ciekawych pomysłów na zdjęcie dziecka na Instagram lub Facebooka

10 ciekawych pomysłów na zdjęcie dziecka na Instagram lub Facebooka

5 zwiastunów seriali, na które warto poświęcić wiosenne wieczory

5 zwiastunów seriali, na które warto poświęcić wiosenne wieczory

9 zdjęć sławnych modelek z czasów, kiedy dopiero brały udział w castingach

9 zdjęć sławnych modelek z czasów, kiedy dopiero brały udział w castingach

6 sztuczek, dzięki którym będziesz wyglądać BOSKO na zdjęciach z wakacji

6 sztuczek, dzięki którym będziesz wyglądać BOSKO na zdjęciach z wakacji

#cateyenails czyli KOCIE PAZNOKCIE będą hitem tego lata!!!

#cateyenails czyli KOCIE PAZNOKCIE będą hitem tego lata!!!

H I T – oto najpopularniejsza fryzura ślubna w 2018 roku!!

H I T – oto najpopularniejsza fryzura ślubna w 2018 roku!!

Jak wyczyścić białe trampki, aby wyglądały jak nowe?

Jak wyczyścić białe trampki, aby wyglądały jak nowe?

Nasze ulubione hity z ZARY – nowa kolekcja wiosna/lato 2018

Nasze ulubione hity z ZARY – nowa kolekcja wiosna/lato 2018

Jak prawidłowo wykonać PRZYSIAD, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonać PRZYSIAD, aby nie nabawić się kontuzji?

Co pokochać w makaronie – przepis na włoskie zapiekańce

Nie ulega wątpliwości, że do najpopularniejszych makaronów we Włoszech należy lasagne. Makaron ten można spożywać przekładany m.in. farszem pomidorowo-mięsno-beszamelowym. Aby potrawę przygotować w Polsce można użyć lasagne Arrighi – włoskiego makaronu produkowanego z pszenicy durum. Natomiast do farszu idealnie sprawdzą się włoskie pomidory Valfrutta. Jest ich aż cztery rodzaje: pomidory w sosie własnym, z bazylią, czosnkiem lub mieszanką ziół. Inną propozycją jest makaron canelloni. Można go nadziewać prawie wszystkim, np. tuńczykiem w oliwie z oliwek Rio Mare.

Statystyczny Włoch, w przeliczeniu na osobę, zjada rocznie ponad 28 kg makaronu. Polak – niestety pięciokrotnie mniej. Co tracimy unikając makaronowych pyszności? Bardzo wiele!

Zalety dietetyczne makaronu są niepodważalne – nie powoduje on gwałtownego wzrostu glukozy w organizmie (jak ryż, ziemniaki czy chleb), a jedna porcja (100g) zawiera tylko 350 kalorii. Poza tym w makaronie znajdziemy także sporo żelaza czy selenu. Nie każdy wie, że makaron, dzięki zawartości zespolonych węglowodanów, działa jak lek antydepresyjny. Po jego spożyciu następuje silne wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To właśnie serotonina sprawia, że czujemy się odprężeni, zadowoleni z życia i łatwiej znosimy stres. Włosi wiedzą o tym doskonale i wszelkie rodzaje makaronów, jedzonych prawie codziennie, uzupełniane są przez nich przepysznymi dodatkami.

Jednym z najbardziej popularnych makaronów we Włoszech jest lasagne. To duże płaskie płaty ciasta makaronowego, a także danie z nich przyrządzane. W wersji podstawowej ciasto przekładane jest farszem stworzonym z sosu pomidorowego, mięsa i beszamelu. W Polsce, chcąc poczuć smak prawdziwego włoskiego zapiekańca, do jego przyrządzenia możemy użyć lasagne Arrighi – prawdziwie włoskiego makaronu, produkowanego z pszenicy twardej, czyli durum. Dzięki temu ciasto zawsze jest ‚al dente’.

Do farszu natomiast idealnie pasują dojrzałe, włoskie pomidory Valfrutta, konfekcjonowane w dniu zbioru. W zależności od potrzeb, możemy wybrać pomidory w sosie własnym, z bazylią, czosnkiem lub mieszanką ziół. Równie naturalnym produktem jest makaron canelloni marki Arrighi – rury z delikatnego ciasta można nadziewać prawie wszystkim, my proponujemy jednak owoce morza i ryby, np. tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare. To jedyny tuńczyk na rynku, zanurzony nie w oleju, ale cennej i zdrowej oliwie z oliwek. Jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym, gdyż tuńczyk, bogaty w tłuszcze Omega – 3, białko i witaminy poprawia ukrwienie mózgu, zmniejsza ryzyko arytmii i zawałów serca. Oliwa z oliwek natomiast to bogate źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości, ponieważ pobudza ona proces odnowy komórek i zapobiega ich starzeniu. Co więcej, tuńczyk Rio Mare zamknięty jest w puszce w jednym kawałku, dzięki temu mamy pewność, że podczas mielenia nie dodano do niego żadnych wypełniaczy.
Uzbrojeni w taką wiedzę oraz oczywiście fantazję i pomysłowość, nie straszne nam będą arkana włoskiej kuchni, której w krótkim czasie staniemy się prawdziwymi mistrzami.