Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

FACECI TYPUJĄ- makijaże, którymi nas UWODZICIE! Malujcie się tak dziewczyny!

FACECI TYPUJĄ- makijaże, którymi nas UWODZICIE! Malujcie się tak dziewczyny!

10 zabaw dla dzieci – idealne podczas wesela

10 zabaw dla dzieci – idealne podczas wesela

TĘCZOWY manicure – 8 pomysłów na kolorowe paznokcie

TĘCZOWY manicure – 8 pomysłów na kolorowe paznokcie

5 najciekawszych EKSPERYMENTÓW społecznych

5 najciekawszych EKSPERYMENTÓW społecznych

Nietolerancja laktozy – 6 najczęstszych objawów

Nietolerancja laktozy – 6 najczęstszych objawów

JOGA na kręgosłup piersiowy

JOGA na kręgosłup piersiowy

20 typów MANICURE, które OBRZYDZAJĄ MĘŻCZYZN!

20 typów MANICURE, które OBRZYDZAJĄ MĘŻCZYZN!

Co pokochać w makaronie – przepis na włoskie zapiekańce

Nie ulega wątpliwości, że do najpopularniejszych makaronów we Włoszech należy lasagne. Makaron ten można spożywać przekładany m.in. farszem pomidorowo-mięsno-beszamelowym. Aby potrawę przygotować w Polsce można użyć lasagne Arrighi – włoskiego makaronu produkowanego z pszenicy durum. Natomiast do farszu idealnie sprawdzą się włoskie pomidory Valfrutta. Jest ich aż cztery rodzaje: pomidory w sosie własnym, z bazylią, czosnkiem lub mieszanką ziół. Inną propozycją jest makaron canelloni. Można go nadziewać prawie wszystkim, np. tuńczykiem w oliwie z oliwek Rio Mare.

Statystyczny Włoch, w przeliczeniu na osobę, zjada rocznie ponad 28 kg makaronu. Polak – niestety pięciokrotnie mniej. Co tracimy unikając makaronowych pyszności? Bardzo wiele!

Zalety dietetyczne makaronu są niepodważalne – nie powoduje on gwałtownego wzrostu glukozy w organizmie (jak ryż, ziemniaki czy chleb), a jedna porcja (100g) zawiera tylko 350 kalorii. Poza tym w makaronie znajdziemy także sporo żelaza czy selenu. Nie każdy wie, że makaron, dzięki zawartości zespolonych węglowodanów, działa jak lek antydepresyjny. Po jego spożyciu następuje silne wydzielanie serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To właśnie serotonina sprawia, że czujemy się odprężeni, zadowoleni z życia i łatwiej znosimy stres. Włosi wiedzą o tym doskonale i wszelkie rodzaje makaronów, jedzonych prawie codziennie, uzupełniane są przez nich przepysznymi dodatkami.

Jednym z najbardziej popularnych makaronów we Włoszech jest lasagne. To duże płaskie płaty ciasta makaronowego, a także danie z nich przyrządzane. W wersji podstawowej ciasto przekładane jest farszem stworzonym z sosu pomidorowego, mięsa i beszamelu. W Polsce, chcąc poczuć smak prawdziwego włoskiego zapiekańca, do jego przyrządzenia możemy użyć lasagne Arrighi – prawdziwie włoskiego makaronu, produkowanego z pszenicy twardej, czyli durum. Dzięki temu ciasto zawsze jest ‚al dente’.

Do farszu natomiast idealnie pasują dojrzałe, włoskie pomidory Valfrutta, konfekcjonowane w dniu zbioru. W zależności od potrzeb, możemy wybrać pomidory w sosie własnym, z bazylią, czosnkiem lub mieszanką ziół. Równie naturalnym produktem jest makaron canelloni marki Arrighi – rury z delikatnego ciasta można nadziewać prawie wszystkim, my proponujemy jednak owoce morza i ryby, np. tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare. To jedyny tuńczyk na rynku, zanurzony nie w oleju, ale cennej i zdrowej oliwie z oliwek. Jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym, gdyż tuńczyk, bogaty w tłuszcze Omega – 3, białko i witaminy poprawia ukrwienie mózgu, zmniejsza ryzyko arytmii i zawałów serca. Oliwa z oliwek natomiast to bogate źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości, ponieważ pobudza ona proces odnowy komórek i zapobiega ich starzeniu. Co więcej, tuńczyk Rio Mare zamknięty jest w puszce w jednym kawałku, dzięki temu mamy pewność, że podczas mielenia nie dodano do niego żadnych wypełniaczy.
Uzbrojeni w taką wiedzę oraz oczywiście fantazję i pomysłowość, nie straszne nam będą arkana włoskiej kuchni, której w krótkim czasie staniemy się prawdziwymi mistrzami.