Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Zrób to sama – miodowe mydło z otrębami pszennymi

Zrób to sama – miodowe mydło z otrębami pszennymi

12 RZECZY, których faceci nienawidzą u MŁODYCH KOBIET

12 RZECZY, których faceci nienawidzą u MŁODYCH KOBIET

8 fryzur i makijaży, których NIENAWIDZĄ FACECI

8 fryzur i makijaży, których NIENAWIDZĄ FACECI

10 tajemnic kobiet, o których mężczyźni nie mają pojęcia

10 tajemnic kobiet, o których mężczyźni nie mają pojęcia

Te sytuacje zniechecaja każdego faceta do SEKSU

Te sytuacje zniechecaja każdego faceta do SEKSU

FACECI MÓWIĄ: oto 10 najgorętszych ubrań, jakie kobieta może założyć do ŁÓŻKA

FACECI MÓWIĄ: oto 10 najgorętszych ubrań, jakie kobieta może założyć do ŁÓŻKA

9 WIOSENNYCH trendów w modzie damskiej, których nienawidzą FACECI

9 WIOSENNYCH trendów w modzie damskiej, których nienawidzą FACECI

5 powodów, dlaczego faceci od ciebie UCIEKAJĄ…

5 powodów, dlaczego faceci od ciebie UCIEKAJĄ…

UWAGA! Te gesty NATYCHMIAST podniecają samców

UWAGA! Te gesty NATYCHMIAST podniecają samców

10 pozycji na SZYBKI NUMEREK (HOT)

10 pozycji na SZYBKI NUMEREK (HOT)

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Co wiesz o orkiszu?

Spożywanie produktów orkiszowych wspomaga układ odpornościowy i krążenia, pomaga w problemach z sercem, przy alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia oraz chorobach wątroby i nerek. „Walory odżywcze tego ziarna docenia się zwłaszcza na Zachodzie, niewątpliwie jednak i u nas zboże to przeżywa swoisty renesans” – zaznacza Tomasz Czubachowski, prezes Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras, zwolennik ekologicznego rolnictwa oraz brand manager firmy Bio Raj. Należy też podkreślić, że orkisz bywa wykorzystywany do wypełnienia poduszek i materacy. Przy tym zastosowaniu działa on na krążenie, zwalcza bóle reumatyczne i bezsenność.

Orkisz cenili sobie zwłaszcza pradawni Germanie, słynący ze swojej waleczności, a także gladiatorzy i sportowcy wychodzący na arenę igrzysk w starożytnym Rzymie. To wyjątkowe zboże miało zapewniać zdrowie i sprawność fizyczną.

Orkisz, uwielbiany i powszechnie uprawiany w średniowieczu, z biegiem lat powoli odchodził w zapomnienie. I pewnie całkowicie zniknąłby z naszego menu, gdyby nie rolnictwo ekologiczne. To właśnie dzięki niemu zboże orkiszu przeżywa renesans.

Ekologiczny orkisz
Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż. Odporność na warunki atmosferyczne, brak wymogów i duże walory odżywcze kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże terenów górskich. Obecnie orkisz znakomicie nadaje się do uprawy ekologicznej – zboże to bowiem nie toleruje chemii. W naszym kraju szczególne zainteresowanie orkiszem występuje w północno-wschodniej Polsce, te tereny zresztą są zagłębiem rolnictwa ekologicznego. Na samym Pojezierzu Brodnickim znajduję się 55 gospodarstw ekologicznych, gdzie w 15 uprawia się orkisz. Aktywną działalność w regionie prowadzi Stowarzyszenie Dla Dawnych Odmian i Ras, które za cel postawiło sobie poznanie i promowanie produktów spożywczych pozyskiwanych ze starych odmian roślin i ras zwierząt – w okolicy znajdziemy jedyne uprawy jarego orkiszu w Polsce i Europie.

Dla smaku i na zdrowie
Walory odżywcze tego ziarna docenia się zwłaszcza na Zachodzie, niewątpliwie jednak i u nas zboże to przeżywa swoisty renesans- mówi Tomasz Czubachowski, propagator rolnictwa ekologicznego, Prezes Stowarzyszenia Dla Dawnych Odmian i Ras oraz brand manager marki Bio Raj. Ziarno pszenicy orkisz ma bardzo szerokie zastosowanie. Zakochani w nim biopiekarze polecają na kolację makaron z orkiszu z kawałkiem masła i osypką z sera czy sosem cebulowo-śmietanowym lub orkiszowy chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie. Poza makaronem czy pieczywem, także chrupkim, z orkiszu produkuje się także m.in. płatki śniadaniowe, mąkę, kaszę, kawę, piwo, wódkę – a nawet ciastka.

Już w XII wieku Hildegarda von Bingen, przeorka klasztoru Benedyktynów pisała, że ‚orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (…) Prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia.’ Średniowieczna mistyczka wymieniła dokładnie 17 zalet kryjących się w orkiszu – w końcu ten przyrodni brat pszenicy zawiera więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Według lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Zboże to pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek… Z leczniczych walorów orkiszu skorzystać można także nie spożywając go: doskonale nadaje się on do wypełnienia poduszek i materacy. Działa dobroczynnie na krążenie, zwalcza bóle reumatyczne i bezsenność.