Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

12 zabawnych pomysłów na randki, które ZASKOCZĄ TWOJEGO FACETA!

12 zabawnych pomysłów na randki, które ZASKOCZĄ TWOJEGO FACETA!

20 SMS-ów, które pragnie dostać KAŻDY FACET! Gotowe teksty!

20 SMS-ów, które pragnie dostać KAŻDY FACET! Gotowe teksty!

10 facetów o tym, dlaczego uwielbiają ZDRADZAĆ swoje dziewczyny!

10 facetów o tym, dlaczego uwielbiają ZDRADZAĆ swoje dziewczyny!

Faceci uwielbiają gdy kobieta odgrywa te role w ŁÓŻKU….(pomysły+instrukcje)

Faceci uwielbiają gdy kobieta odgrywa te role w ŁÓŻKU….(pomysły+instrukcje)

20 pomysłów na TATUAŻ, który jest dyskretny, ale pięknie wygląda!

20 pomysłów na TATUAŻ, który jest dyskretny, ale pięknie wygląda!

10 filmów na dzisiejszy wieczór!

10 filmów na dzisiejszy wieczór!

12 bardzo ważnych pytań, które każdy powinien zadać swojemu partnerowi!

12 bardzo ważnych pytań, które każdy powinien zadać swojemu partnerowi!

12 facetów wyjawia najbardziej krępującą rzecz, jaką zrobili przed rodzicami swojej DZIEWCZYNY!

12 facetów wyjawia najbardziej krępującą rzecz, jaką zrobili przed rodzicami swojej DZIEWCZYNY!

HOT TREND: 10 strojów, które podnoszą temperaturę w SYPIALNI!

HOT TREND: 10 strojów, które podnoszą temperaturę w SYPIALNI!

FACECI WYLICZAJĄ: 8 prostych sposobów na opanowanie sztuki 69 (seksu oralnego)

FACECI WYLICZAJĄ: 8 prostych sposobów na opanowanie sztuki 69 (seksu oralnego)

FACECI TYPUJĄ: W tych kolorach każda kobieta KUSI I PRZYCIĄGA UWAGĘ!

FACECI TYPUJĄ: W tych kolorach każda kobieta KUSI I PRZYCIĄGA UWAGĘ!

14 ważnych zasad dotyczących związków, których każda para powinna przestrzegać!

14 ważnych zasad dotyczących związków, których każda para powinna przestrzegać!

12 facetów o tym, dlaczego uwielbiają KOCHAĆ SIĘ z puszystymi kobietami!

12 facetów o tym, dlaczego uwielbiają KOCHAĆ SIĘ z puszystymi kobietami!

15 łatwych pozycji seksualnych z Kamasutry, które każda para wypróbować!

15 łatwych pozycji seksualnych z Kamasutry, które każda para wypróbować!

10 MĘŻCZYZN dzieli się swoimi opowieściami o przerażających PARTNERKACH!

10 MĘŻCZYZN dzieli się swoimi opowieściami o przerażających PARTNERKACH!

Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć o ORGAZMIE ANALNYM!

Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć o ORGAZMIE ANALNYM!

Czarnina

Czarninę robić można z prosięcia, gęsi lub kaczki, a nawet z przodka od zająca. Należy przegotować trochę octu, osolić go, ostudzić i w ten ocet wpuścić krew w czasie zarzynania prosięcia, gęsi lub kaczki, przeznaczonej na czarninę. Prosię lub kaczka oczyszcza się, parzy, opala z włosów nad ogniem i tak oczyszczone wstawia w garnku jakby na rosół; z gęsi zaś używa się do czarniny zwykle tylko podroby, a gęś sama piecze na pieczyste nadziewana jabłkami, gdyż potrawa z niej nie dobra, a zamiast niej gotuje się wraz z podrobami parę funtów wieprzowiny. Tak więc gotuje się rosół; po wyszumowaniu, odbiera się, cedzi, wrzuca dosyć włoszczyzny, mianowicie porów, parę grzybów, cebulę całą, soli, nieco korzeni, angielskiego ziela; pieprzu bobkowych liści parę, kawałek świeżej słoniny ze skórką. Gdy to wszystko ugotowane na miękko, przecedzić rosół, prosię lub kaczkę wyjąć na półmisek i przykryć, żeby raptem nie ostygła, znich bowiem urządza się potrawa z sosem, do której zostawić trochę czystego rosołu. W krew przygotowaną z octem, wsypać dobrę łyżkę mąki, rozbić należycie i tem zaprawić przecedzony rosół, spróbować czy dość kwaśna zupa, co zależy od gustu; wlać jeszcze octu dobrego, parę kawałków cukru, słoninę pokrajać w kostkę, wrzucić i to razem zagotować pilnującżeby się nie zwarzyło. Osobno zaś ugotować w garnuszku suszonych gruszek i śliwek (kto jest w możności francuzkich), jeżeli zaś w lecie, to świeżych obranych lub nawet nie obranych, co bardzo dobrze smakuje, gruszek, jabłek parę i śliwek węgierek, i to razem z sosem w którym się gotowały, a którego powinno być bardzo mało, wlać w wazę. Osobno jeszcze ugotować na wodzie kluseczki krajane jak do rosołu, i włożyć w wazę, jako też dróbka, które do potrawy nie przydatne; nalać na to wszystko zupę i wydać na stół, podając przytem miałki cukier.