Piknik to wyprawa za miasto połączona zazwyczaj z zabawą i spożywaniem zabranych ze sobą produktów żywnościowych. Chcesz być przygotowana na nieoczekiwane sytuacje? Przeczytaj 10 przykazań, które przyczynią się do tego, że piknik będzie prawdziwą przyjemnością.
Piknikowy dekalog
Z nieba leje się żar, wokół unosi się zapach kwiatów i traw, szkoda to przegapić siedząc w domu! Wolny czas warto spędzić na łonie natury. Oto 10 przykazań, dzięki którym piknik w gronie rodziny i przyjaciół stanie się prawdziwą przyjemnością.
- Koc – rasowy piknikowicz nie może zapomnieć o kocu. W plenerze sprawdzi się nawet zwykły pled, ale dla większego komfortu możemy się zaopatrzyć w specjalny koc podszyty wodoodpornym materiałem.
- Napoje – nie zapominajmy o wodzie mineralnej, która najlepiej gasi pragnienie. Do piknikowego kosza zapakować możemy również soki (najlepiej bez dodatku cukru) oraz termos z kawą i herbatą.
- Prowiant – dlaczego piknikujemy? Dla przyjemności! Nic tak nie psuje zabawy jak żmudne przygotowania, nasze wysiłki ograniczmy zatem do minimum. Najszybszym i najwygodniejszym rozwiązaniem w piknikowym menu są kanapki. Pomogą nam w tym produkty w plasterkach – Sery plastrowane, w praktycznych opakowaniach typu ‚otwórz-zamknij’ to rozwiązanie umożliwiające błyskawiczne przygotowanie przekąsek – mówi Ewa Polińska, specjalista ds. marketingu z firmy MSM MOŃKI. Do piknikowej karty dań włączyć możemy również owoce i słodycze, które ucieszą zwłaszcza najmłodszych. W przypadku, gdy nasz piknik idzie w parze z grillem, warto urozmaicić tradycyjne menu – sięgnięcie po warzywa, czy nabiał wzbogaci naszą dietę i uatrakcyjni spotkania.
- Sztućce, naczynia – najwygodniejsze będą te wykonane z plastiku. W przypadku, gdy zależy nam, by spożywany w plenerze posiłek podany był w bardziej elegancki sposób, możemy zdecydować się na piękną porcelanową zastawę, metalowe sztućce i serwetę.
- Kosz – prowiant, napoje, sztućce i naczynia zapakujmy do plecaka, bądź kosza. Doskonałym rozwiązaniem jest zabranie specjalnej torby termicznej, bądź mini lodówki turystycznej, dzięki której jedzenie dłużej zachowa świeżość.
- Apteczka – to niezbędny element każdej wyprawy. Upewnijmy się, że są w niej plastry, bandaże, woda utleniona, opaska elastyczna, środek przeciwbólowy, a także wapno – na wypadek uczuleń. Warto zabrać ze sobą również kremy z filtrem i chusteczki odświeżające. Nawet najlepszą zabawę mogą zepsuć ukąszenia owadów, których w parku czy ogrodzie nie brakuje. O ile ukłucia komarów mogą skończyć się powstaniem bąbli i nieprzyjemnym swędzeniem, ugryzienie przez kleszcza niesie ze sobą o wiele groźniejsze konsekwencje. Przed wyjazdem nie wolno więc zapomnieć o środkach odstraszających owady.
- Gry i zabawy – piknik to nie tylko biesiada na świeżym powietrzu, ale także doskonała okazja do aktywnego spędzenia czasu. Warto zabrać ze sobą piłkę, frisbee i inne gadżety, które urozmaicą wypoczynek, sprawiając radość nie tylko dzieciom.
- Przygotuj się na niepogodę – aura lubi płatać figle, dlatego nawet, gdy w chwili wyjścia z domu z nieba leje się żar, miejmy w zanadrzu parasol i cieplejsze okrycie.
- Worki na śmieci – czas spędzony w świeżym powietrzu jest przyjemny między innymi dzięki wyjątkowym walorom, jakie oferuje nam Matka Natura. Starajmy się pozostawiać miejsce, w którym piknikowaliśmy w takim stanie, w jakim je zastaliśmy. W przypadku, gdy w pobliżu nie ma kosza, wszelkie śmieci zbierzmy do foliowych torebek i weźmy ze sobą, by wyrzucić je w przeznaczonym do tego celu punkcie.
- Dobry plan – zanim zorganizujemy piknik lub wycieczkę zdecydujmy dokąd chcemy się wybrać i w jaki sposób tam dotrzemy. Wybierając dwa kółka sprawdźmy czy do celu naszej podróży prowadzą bezpieczne ścieżki rowerowe, jeśli nie – zaopatrzmy się w elementy odblaskowe, dzięki którym będziemy widoczni na drodze. Nawet najlepsze plany piknikowe pokrzyżować może deszcz, dlatego przed wyjazdem koniecznie sprawdźmy prognozę pogody.
Zadbawszy o stosowny ekwipunek nie pozostaje nam nic innego jak włożyć wygodną odzież i ruszyć w drogę!
Dodatkowe informacje:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie.
MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i mieszanek tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej, jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001: 2008, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl.