Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

6 sygnałów, że prawdopodobnie twój chłopak zostanie twoim mężem

9 KOBIET, które mają małe szanse na PRAWDZIWĄ MIŁOŚĆ

9 KOBIET, które mają małe szanse na PRAWDZIWĄ MIŁOŚĆ

12 gwiazd, które jeszcze niedawno były SEKS BOMBAMI, a teraz wyglądają okropnie

12 gwiazd, które jeszcze niedawno były SEKS BOMBAMI, a teraz wyglądają okropnie

12 pozycji seksualnych, które powinna znać każda GORĄCA KOCHANKA!

12 pozycji seksualnych, które powinna znać każda GORĄCA KOCHANKA!

5 kompromitujących rzeczy, które ośmieszą cię przed każdym mężczyzną

5 kompromitujących rzeczy, które ośmieszą cię przed każdym mężczyzną

UWAGA! 6 sygnałów, że twój facet kocha nadal swoją byłą

UWAGA! 6 sygnałów, że twój facet kocha nadal swoją byłą

Delektuj się pączkami!

W Tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał. Jeśli nigdy nie próbowałaś usmażyć pączków samodzielnie, tym razem sięgnij po sprawdzony przepis. Puszyste pączki nadziewane kremem ajerkoniakowym zachwycą łatwością przygotowania i domowym smakiem!

Tradycja Tłustego czwartku, czyli ostatniego czwartku poprzedzającego Środę Popielcową i Wielki Post, kiedy dajemy upust niepohamowanemu apetytowi na smażone słodkości, sięga kilku wieków wstecz. Legendy głoszą, że to krakowskie przekupki w XVI wieku, w dniu rocznicy śmierci nieprzychylnego im burmistrza, w taki właśnie smaczny sposób dawały wyraz swej radości z kolejnego roku świętego spokoju. Ponoć pierwsze pączki nadziewano słoniną lub mięsem i popijano wódką, a dopiero z czasem zaczęto przygotowywać ich słodką wersję z owocami lub konfiturą.

Aby wiodło nam się w życiu, w Tłusty czwartek koniecznie należy zjeść przynajmniej jednego pączka. Co więcej, tradycja nakazuje własnoręcznie przygotować słodkie karnawałowe wypieki! Można pójść na skróty, wprost do… cukierni, albo zmierzyć się z samodzielnym usmażeniem pączków. Kluczem do sukcesu będzie sprawdzony przepis – łatwy i gwarantujący puszyste wypieki. Jeśli wszyscy nadziewają pączki dżemem z róży, dla odmiany swoje przygotuj z kremem ajerkoniakowym.

Skoro „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła”, Ty także zakasz rękawy i do dzieła!

Szybkie pączki z nadzieniem advocat

Ciasto:
1 op. ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta
3 jaja
300 ml mleka
100 g margaryny
150 g mąki
2 łyżki mąki do podsypywania ciasta

Krem:
1 op. kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
300 ml mleka
50 g miękkiego masła

Lukier:
150 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
ok. 3 łyżek gorącej wody

Inne:
olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)

Przygotowanie:
Ciasto: Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając 150 g mąki. Wysyp jedną łyżkę mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć ręką. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Z każdej porcji uformuj okrągłe pączki. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.

Krem: Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.Do kremu dodaj masło i miksuj przez 1 minutę na najwyższych obrotach. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.

Lukier: Wszystkie składniki mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem.