Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

11 stylówek Victorii Beckham, które każda z nas może skopiować w tym sezonie

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 10 najostrzejszych powieści EROTYCZNYCH

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

TOP 15 najpopularniejszych porad miłosnych na naszym portalu

Przegląd tatuaży z Instagrama

Przegląd tatuaży z Instagrama

20 minut JOGI na dobry sen

20 minut JOGI na dobry sen

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

9 FRYZUR, które dodają seksapilu

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

19 CELEBRYTEK, które bez makijażu mogą PRZESTRASZYĆ!!!!

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

Najlepsze zdjęcia ślubne z 2017 roku

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

20 myśli, które miewa KAŻDY FACET – musisz je znać

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

6 celebrytek, które są dumne ze swoich niedoskonałości

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

INSTAGRAM: przegląd najciekawszych makijaży

TOP 5 dziewczyńskich seriali

TOP 5 dziewczyńskich seriali

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Jedną z 10 zasad zdrowego sposobu odżywiania jest umieszczenie w codziennej diecie owoców i warzyw. Powinniśmy spożywać w ciągu dnia 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw. Często w naszej diecie brakuje tej grupy produktów, a  przecież powinny być uzupełnieniem każdego posiłku.

Warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne. Szczególną rolę stanowią zawarte w nich antyoksydanty czyli związki takie jak wit. A, C, E, karoteny czy ksantofile. Antyoksydanty inaczej przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które są biologicznie czynnymi cząsteczkami, działającymi niekorzystnie na nasz organizm – wywołując w nim spustoszenie a w konsekwencji przyczyniając się do rozwoju chorób.

Czynnikami zwiększającymi ilość wolnych rodników w organizmie są takie czynniki jak:

  • stresujący tryb życia
  • palenie papierosów
  • złe odżywianie
  • zanieczyszczenie środowiska
  • promieniowanie
  • intensywny wysiłek fizyczny.

Nie trudno zauważyć, że wielu czynników nie da się wyeliminować, natomiast możemy zwiększyć udział owoców i warzyw w naszej diecie. Pozwoli nam to zneutralizować wolne rodniki i zredukować ryzyko chorób związanych z ich działaniem. Antyoksydanty są niezwykle ważnymi związkami w naszej diecie, gdyż chronią nasz organizm, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy wieku starczego oraz niektórych nowotworów.

Witaminy A, C i E zmniejszają aktywność wolnych rodników, obniżają ciśnienie krwi, jak również wpływają korzystnie na poziom cholesterolu. Witamina C  dodatkowo odpowiada za funkcje obronne,  zwiększając odporność organizmu.

Zachęcam by w diecie każdego z nas znalazła się odpowiednia ilość owoców (porzeczek, winogron, jabłek, gruszek, owoców cytrusowych) i warzyw (papryki, brokułów, marchwi, szpinaku) oraz  świeżych ziół ( rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano, imbiru). Tylko urozmaicona dieta – bogata w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz wysokiej jakości białko zapewni nam zdrowie, dlatego warto zwracać większą uwagę na o to co jemy.