Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Dobierz wino do posiłku

Białe, czerwone, półwytrawne, a może słodkie? Lubisz gotować i delektować się posiłkami w gronie znajomych, ale nie zawsze potrafisz dobrać wino do potrawy? Znajomość kilku podstawowych zasad pozwoli wybrać gatunek, który wzbogaci smak dania. O doborze wina do posiłku opowiada ekspert win marki Celebro. Dlaczego dobór wina do posiłku jest tak istotny? – Odpowiednie skomponowanie wina z potrawą lub jego głównym składnikiem sprawi, że posiłek nabierze zupełnie nowego, czasem zaskakującego smaku. Istotna jest jednak równowaga między winem a posiłkiem, oba elementy powinny się uzupełniać, żadne z nich nie może dominować – mówi Katarzyna Kasprzak z firmy Jantoń, oferującej m.in. wina do posiłku marki Celebro. – Prawidłowo wybrane wino nie tylko podkreśla aromat jedzenia. Trzeba też pamiętać o bardziej praktycznym wymiarze podawania wina do posiłków, choćby tym, że jego spożywanie z tłustymi daniami ułatwi ich trawienie – dodaje ekspert marki Celebro. Na co należy zwrócić uwagę kupując wino? Część specjalistów uważa, że najlepszym drogowskazem w tej kwestii powinien być gust i dobry smak miłośników kulinariów. Rozwiązanie to sprawdzi się jednak tylko w przypadku osób posiadających pewne doświadczenie, które będą w stanie ocenić „przydatność” określonego rodzaju wina do konkretnego menu. Osobom, które lubią gotować, ale nie mają dużej wiedzy na temat dobierania win do posiłków z pewnością przyda się kilka prostych, ale bardzo cennych wskazówek. Wino wybierajmy zawsze do dania głównego lub dominującego składnika posiłku. W przypadku dań w sosie wino komponujemy z kolei do sosu. Jeżeli jednym ze składników potrawy lub jej sosu jest wino, w kieliszkach koniecznie powinien pojawić się ten sam gatunek. Warto wiedzieć, że same kolory win stanowią dla nas pewną podpowiedź; czerwone trunki serwujmy do czerwonych mięs, z kolei białe – do ryb i drobiu. Istotną uwagą związaną z samymi kolorami wina jest to, aby białe wino było serwowane przed czerwonymi i różowymi. Gdy planujemy przygotowanie potrawy kuchni regionalnej, warto zadbać, by na stole pojawiło się również wino lokalne. Zwolennicy tłustych potraw powinni wiedzieć, że do takich dań warto zaserwować wino o nieco większej zawartości alkoholu (ułatwia to ich trawienie). Z kolei miłośnicy wyrazistej, pikantnej kuchni w sklepie powinni szukać równie mocnych win o intensywnym zapachu. O czym jeszcze warto pamiętać? – Wina, podobnie jak posiłki, podajemy w kolejności od najlżejszych do najcięższych. Najpierw na stole powinno pojawić się wino wytrawne, później słodkie. Słodkie wino serwujemy zaś wyłącznie do deserów – wylicza Katarzyna Kasprzak. Wiedza na temat win, ich gatunków i charakterystyki pozwoli dobrać je do każdego rodzaju potrawy. Okazuje się jednak, że istnieją dania i składniki, które nie powinny być z tym trunkiem łączone. – Do owoców, np. melonów i awokado serwowanych na przystawkę, nie podaje się wina. Smaku zup, z uwagi na ich płynną konsystencję, również nie uzupełniajmy winem. Do jajek i szpinaku także nie warto podawać wina, bo w połączeniu z nimi trunek ten nabiera metalicznego posmaku – radzi ekspert Celebro. Gdy uda nam się wybrać wino pasujące do konkretnej potrawy nie zapomnijmy o tym, że trzeba je podawać w odpowiedniej temperaturze. Informacje o sposobie serwowania można znaleźć choćby na butelce. Podobnie jak w przypadku innych artykułów spożywczych, przed zakupem wina warto przyjrzeć się informacjom zawartym na etykiecie, by przekonać się na przykład skąd wino pochodzi. W przypadku win marki Celebro, na butelkach można znaleźć dodatkowo wskazówki pokazujące z jakimi daniami należy je podawać. Widniejące na etykiecie Celebro czytelne oznaczenie sprawia, że tylko jedno spojrzenie dzieli nas od zjedzenia wspaniałego posiłku z doskonale dobranym do niego winem.