Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

13 ŻAŁOSNYCH rzeczy, które robią wszystkie zakochane dziewczyny – NIE RÓB TEGO!!!!!!!!!

13 ŻAŁOSNYCH rzeczy, które robią wszystkie zakochane dziewczyny – NIE RÓB TEGO!!!!!!!!!

7 wstydliwych pytań, których NIGDY nie powinnaś zadawać mężczyźnie

7 wstydliwych pytań, których NIGDY nie powinnaś zadawać mężczyźnie

8 sposobów, by facet oszalał na twoim punkcie

8 sposobów, by facet oszalał na twoim punkcie

UWAGA! 8 pozycji seksualnych znienawidzonych przez mężczyzn

UWAGA! 8 pozycji seksualnych znienawidzonych przez mężczyzn

14 rzeczy, które robi każdy FACET zaraz po rozstaniu z dziewczyną

14 rzeczy, które robi każdy FACET zaraz po rozstaniu z dziewczyną

12 pewnych znaków, że ten FACET tęskni za twoim TOWARZYSTWEM

12 pewnych znaków, że ten FACET tęskni za twoim TOWARZYSTWEM

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

U W A Ż A J – te 12 rzeczy odejmuje ATRAKCYJNOŚCI każdej z nas……..

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

WALENTYNKOWA lista pozycji seksualnych – aż 20 propozycji!

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

INTERNAUCI stworzyli listę najpiękniejszych kobiet na świecie – zobacz TOP 20

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

10 SEKSOWNYCH pomysłów na tatuaż

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 rzeczy, które USZCZĘŚLIWIĄ twojego faceta!

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

8 małych rzeczy, które NIESAMOWICIE kręcą facetów

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

11 znaków, że FACET chce Cię zaciągnąć do łóżka, a potem ZOSTAWIĆ

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

10 rzeczy, które powiedzą ci wszystko o facecie, z którym się spotykasz

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

13 rzeczy, które robi tylko CHŁOPAK, któremu się podobasz!!!

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

6 dyskretnych sposobów, by facet który ci się podoba SIĘ W TOBIE ZAKOCHAŁ

Dodaj potrawom pikanterii!

Miłośnicy ostrych smaków nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Nic dziwnego – dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości. Warto jednak wiedzieć, że pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na kuchnię bogatą w przyprawy, by ustrzec się jesiennych przeziębień! Garść ostrej teorii Wyróżnia się pięć podstawowych smaków – gorzki, słony, słodki, kwaśny i umami – z japońskiego tłumaczony jako mięsny, smakowity, pełny. Pikantny nie jest zaliczany do tej kategorii. Odczuwanie „ostrości” to reakcja śluzówki, a nie kubków smakowych. Specyficzne szczypanie wywołuje głównie kapsaicyna, czyli składnik, który nadaje ostrość papryczce chili. Kapsaicyna stymuluje receptory bólu, a mózg na taki bodziec reaguje produkcją endorfin. To waśnie z tego powodu po zjedzeniu pikantnego posiłku wstajemy od stołu zadowoleni. Pikantna recepta Z jedzenia ostrych potraw cieszy się również nasz organizm. Pikantne dania są idealne na sezon jesienno-zimowy, ponieważ wzmacniają odporność. Pomagają także, gdy już się rozchorujemy. Podczas infekcji działają przeciwzapalnie i zabijają bakterie w układzie pokarmowym. Zjedzenie czegoś ostrego sprawdza się świetnie także wtedy, gdy wymarzniemy w trakcie powrotu z pracy czy podczas wieczornego spaceru – przyprawy pobudzają krew i działają rozgrzewająco. Ostre potrawy mają jeszcze jedną ważną zaletę, która dla wielu osób jest nie do przecenienia – dołączenie ich do menu wspomaga nasze starania o piękną sylwetkę. Przyprawy takie jak pieprz kajeński, cynamon, imbir, pikantne papryczki należą do naturalnych termogeników, czyli substancji, które stymulują spalanie tłuszczu. Dzięki temu, że przyspieszają metabolizm i wymagają do strawienia większej ilości kalorii, niż same zawierają, ich spożywanie jest dobrym wsparciem przy zrzucaniu zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, by jeść je z umiarem, szczególnie, gdy mamy problemy z układem pokarmowym czy cerą. Kuchnia z piekła rodem Im bardziej gorący klimat, tym bardziej ostra kuchnia. Istnieje teoria, iż substancje, które chronią „pikantne” rośliny przed ich naturalnymi wrogami konserwują jedzenie, by było bezpieczne do konsumpcji przez człowieka. Sytuację taką można szczególnie zaobserwować w krajach o gorącym klimacie, w którym bakterie szybciej się rozwijają. Głównym więc powodem, dlaczego ludzie używają ostrych przypraw jest zabicie bakterii w jedzeniu. Jeżeli więc mamy ochotę na jakieś wyraziste danie, sięgnijmy do przepisów kuchni tajskiej, indyjskiej, meksykańskiej, afrykańskiej i dalekowschodniej. Miłośnicy naprawdę ostrych wrażeń mogą się pokusić o przygotowanie indyjskiej wieprzowiny vindaloo bądź gulaszu syczuańskiego czy węgierskiego. Jeżeli natomiast mamy ochotę na jakąś ostrą, ale jednocześnie szybką przekąskę, możemy postawić na nachosy, chipsy lub kabanosy maczane w pikantnym sosie. Warto spróbować Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak, który świetnie wzbogaca smak zarówno przekąsek, jak i mięs podawanych na zimno czy ciepło. Ogień w ustach Dla osób, których podniebienia nie są przyzwyczajone do ognistych potraw, najlepszym sposobem jest stopniowe dodawanie przypraw lub sosów, szczypta po szczypcie. Jednak nawet i największym smakoszom ostrych dań może zdarzyć się, że przesadzą z ilością chili czy tabasco. Warto wtedy pamiętać, że kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc wypicie nawet całej szklanki jedynym haustem nie ugasi ognia, który pali nam przełyk. W tym celu lepiej sięgnąć po mleko, jogurt, sok pomidorowy lub z owoców cytrusowych, a nawet alkohol.