Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

11 pięknych tatuaży dla PAR

11 pięknych tatuaży dla PAR

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

Espana na talerzu

Hiszpańska tortilla to danie będące godnym reprezentantem smakowitej kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Przyrządzone z dodatkiem warzyw na patelnię Espana marki d’aucy będzie nie tylko bogate w składniki, ale także szybkie w przygotowaniu.

Kuchnia hiszpańska uważana jest za najlepszą kuchnię śródziemnomorską. Do jej powstania przyczynili się Fenicjanie, Kartagińczycy, Grecy, Rzymianie i Arabowie. Dzięki ich wpływom, a także różnorodności geograficznej poszczególnych regionów Półwyspu Iberyjskiego, kuchnia hiszpańska jest niezwykle bogata. Najsłynniejsze jej odmiany to kuchnia baskijska, galicyjska, katalońska, walencka, estremadurska i kuchnie obu Kastylii. Do najbardziej znanych potraw hiszpańskich należą paella (danie z ryżu z dodatkiem mięs lub owoców morza), gazpacho (pomidorowy chłodnik na ostro), tortilla (omlet z dodatkami) czy tapas (przekąski do wina).

Wspólną cechą charakterystyczną dla wszystkich odmian kuchni hiszpańskiej są dania proste i pełne smaku, doprawiane świeżymi ziołami. Najczęściej używane składniki to: ryby i wszelkiego rodzaju owoce morza, rośliny strączkowe, ryż, pomidory, papryka, ziemniaki, jajka, czosnek, cebula, oliwki, migdały, wino i oliwa z oliwek. Część z tych składników zastosowano w recepturze warzyw na patelnię Espana marki d’aucy. Kompozycja ziemniaków, czerwonej papryki, białej i czerwonej cebuli, cukinii, zielonej fasoli szparagowej oraz ziaren fasoli czerwonej tworzy podstawę do przyrządzenia wielu dań hiszpańskich, w tym na przykład tortilli.

Hiszpańska tortilla to odmiana omleta przyrządzanego z warzywami, a także – w zależności od upodobań – z mięsem lub owocami morza.

Podstawowymi dodatkami tortilli są pokrojone w talarki ziemniaki i cebula. Jednak w zależności od własnej inwencji możemy również dodać oliwki, kawałki piersi kurczaka czy krewetki. Do hiszpańskiej tortilli doskonale nadają się także warzywa na patelnię Espana d’aucy, dzięki którym uzyskamy danie bogate w składniki, a jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Aby przyrządzić tortillę na początku podsmażamy dodatki, czyli np. mrożonkę Espana d’aucy. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy je jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Całość smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor tak, jak omlet. Szczególną uwagę przykładamy do momentu odwracania dania, gdyż hiszpańską tortillę bardzo łatwo połamać. Aby ułatwić sobie zadanie można położyć na patelni płytki talerz i odwrócić ją do góry nogami. Następnie delikatnie zsunąć placek z powrotem na patelnię aby usmażyć drugą stronę. Potrawę kroimy na trójkąty (jak pizzę) i podajemy na zimno, jako przystawkę. Tortilla smaczna jest również na ciepło, z dodatkiem sosów.

Średnia wartość energetyczna i odżywcza 100g warzyw na patelnię Espana d’aucy:

  • wartość energetyczna kJ: 215,0 kJ
  • wartość energetyczna kcal: 51,0 kcal
  • białko: 2,1 g
  • węglowodany przyswajalne: 8,1 g
  • tłuszcz całkowity: 1,0 g

Dostępność sprzedaży:

Warzywa na patelnię Espana d’aucy w opakowaniu 450g kosztują ok. 3,80 zł. Produkty dostępne są w sklepach detalicznych oraz supermarketach na terenie całego kraju.