Polecamy

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

królik - jak go smakowicie przyrządzić???

Gotować każdy może - czasem lepiej, a czasem gorzej;-)

Moderator: Administrator

królik - jak go smakowicie przyrządzić???

Postautor: aniawlkp86 » 15 kwie 2010, 20:12

czy któraś z was robiła królika pieczonego w piekarniku?? w całości czy w kawałkach??
szukam jakiegoś fajnego i sprawdzonego przepisu właśnie na jakiegoś pieczonego królika :ico_sorki: ale może być też zrobiony w inny sposób,ale tak żeby mogła je jeść moja córcia :-D czyli bez piwa :ico_oczko:
mam 4 króliki i nie wiem co z nimi wszystkimi zrobić,a ciągle tego samego robić nie będę :ico_sorki:
proszę o jakieś przepisy :ico_sorki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24990
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 15 kwie 2010, 21:11

Ja też proszę o przepisy, chętnie skorzystam :-)
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 15 kwie 2010, 21:21

JoannaS a jadasz często króliki?skąd macie?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24990
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 15 kwie 2010, 22:08

Jadłam raz u mojej cioci i już chyba w zeszłym tygodniu myślałam o króliczku, bo chyba w książce Dukana też jest chyba jakiś przepisik. Jutro tam zerkne i napisze.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:06 ]
Znalazłam w książce Dukana taki przepis na królika:
KRÓLIK W MUSZTARDZIE
Nasmarować musztardą comber z królika, poprószyć tymiankiem w proszku i zawinąć w folię. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 1 godz., następnie wyjąć go z folii.
Dokładnie wymieszać 1 łyżkę stołową oleju parafinowego z połową chudego jogurtu, aby otrzymać jednolitą konsystencję, posolić i popieprzyć. Zalać tym sosem królika, dobrze rozprowadzając wyschniętą podczas pieczenia musztarde.
Podawać z plasterkami korniszonów, podgrzawszy wszystko przez kilka chwil w piekarniku.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:11 ]
KRÓLIK W CEBULI I POMIDORACH:
Włożyć do rondla warstwę pokrojonej cebuli podlaną kostką rosołu z kury rozpuszczoną w małej ilości wody.
Kawałki królika położyć na wierzchu. Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki, ząbek czosnku, sól, pieprz i tak dusić. Podawać posypane zieloną, posiekaną pietruszką.
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 17 kwie 2010, 12:15

JoannaS bardzo fajne przepisy :ico_brawa_01: jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny :ico_noniewiem:

ja mam przepis na królika w śmietanie i jest pyszny :ico_brawa_01: zaraz wrzucę :-)

[ Dodano: 2010-04-17, 12:19 ]
KRÓLIK W ŚMIETANIE

*ćwiartka królika -na dwie osoby
*trzy średnie marchewki
*dwie pietruszki
*kawałek selera
*duża cebula
*kostka rosołowa
*pół szkl. śmietany 18% (kwaśnej)
*dwie łyżki mąki
*olej do smażenia
*ziele ang., liść laurowy,papryka ostra,natka pietruszki

Ćwiartkę królika dzielę na mniejsze kawałki,obsmażam na oleju,przekładam do garnka, wrzucam marchew i pietruszkę pokrojone w słupki,cebulę w półplasterki,seler w słupki, podlewam rosołkiem,wrzucam ziele ang. listek laurowy i duszę to na małym ogniu od czasu do czasu mieszam,jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką sypię paprykę i pokrojoną natkę z pietruszki,doprawiam solą jak nie słone lub warzywkiem duszę jeszcze przez 5 minut i gotowe!!!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24990
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 17 kwie 2010, 12:45

aniawlkp86 pisze: jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny


Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:
aniawlkp86 pisze:KRÓLIK W ŚMIETANIE

fajnie ze sie podzieliłaś, jak bede miała jakos skombinowac krolika to sprobuje ten przepis.
a skad ty masz kroliki?
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 17 kwie 2010, 17:59

JoannaS pisze:Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:

:-D zależy czy ktoś lubi mięsko z takimi ziołami :ico_oczko: ja nie bardzo i mi nie smakowało :ico_sorki:

JoannaS pisze:fajnie ze sie podzieliłaś

:-) trzeba się dzielić :-D zresztą kurczaka też można w ten sposób zrobić :ico_oczko:

JoannaS pisze:a skad ty masz kroliki?

my sami hodujemy :-D :-D teraz mam 4 sztuki w zamrażalce i czekają na jakiś pomysł :-D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24990
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: surtsey » 20 paź 2010, 18:49

Dostałam królika pare razy, ale co zrobie, to potem mamy obawy jesć....
Raz zrobiłam pieczonego w piekarniku jak kurczaka, raz udusiłam z przyprawami. Moja mama tylko się potem stuka w głowe, ze nie jemy.....
Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
 
Posty: 4318
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27
Lokalizacja: Gliwice


Wróć do Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości