Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

królik - jak go smakowicie przyrządzić???

Gotować każdy może - czasem lepiej, a czasem gorzej;-)

Moderator: Administrator

królik - jak go smakowicie przyrządzić???

Postautor: aniawlkp86 » 15 kwie 2010, 20:12

czy któraś z was robiła królika pieczonego w piekarniku?? w całości czy w kawałkach??
szukam jakiegoś fajnego i sprawdzonego przepisu właśnie na jakiegoś pieczonego królika :ico_sorki: ale może być też zrobiony w inny sposób,ale tak żeby mogła je jeść moja córcia :-D czyli bez piwa :ico_oczko:
mam 4 króliki i nie wiem co z nimi wszystkimi zrobić,a ciągle tego samego robić nie będę :ico_sorki:
proszę o jakieś przepisy :ico_sorki:
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24991
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 15 kwie 2010, 21:11

Ja też proszę o przepisy, chętnie skorzystam :-)
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 15 kwie 2010, 21:21

JoannaS a jadasz często króliki?skąd macie?
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24991
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 15 kwie 2010, 22:08

Jadłam raz u mojej cioci i już chyba w zeszłym tygodniu myślałam o króliczku, bo chyba w książce Dukana też jest chyba jakiś przepisik. Jutro tam zerkne i napisze.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:06 ]
Znalazłam w książce Dukana taki przepis na królika:
KRÓLIK W MUSZTARDZIE
Nasmarować musztardą comber z królika, poprószyć tymiankiem w proszku i zawinąć w folię. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 1 godz., następnie wyjąć go z folii.
Dokładnie wymieszać 1 łyżkę stołową oleju parafinowego z połową chudego jogurtu, aby otrzymać jednolitą konsystencję, posolić i popieprzyć. Zalać tym sosem królika, dobrze rozprowadzając wyschniętą podczas pieczenia musztarde.
Podawać z plasterkami korniszonów, podgrzawszy wszystko przez kilka chwil w piekarniku.

[ Dodano: 2010-04-16, 11:11 ]
KRÓLIK W CEBULI I POMIDORACH:
Włożyć do rondla warstwę pokrojonej cebuli podlaną kostką rosołu z kury rozpuszczoną w małej ilości wody.
Kawałki królika położyć na wierzchu. Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki, ząbek czosnku, sól, pieprz i tak dusić. Podawać posypane zieloną, posiekaną pietruszką.
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 17 kwie 2010, 12:15

JoannaS bardzo fajne przepisy :ico_brawa_01: jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny :ico_noniewiem:

ja mam przepis na królika w śmietanie i jest pyszny :ico_brawa_01: zaraz wrzucę :-)

[ Dodano: 2010-04-17, 12:19 ]
KRÓLIK W ŚMIETANIE

*ćwiartka królika -na dwie osoby
*trzy średnie marchewki
*dwie pietruszki
*kawałek selera
*duża cebula
*kostka rosołowa
*pół szkl. śmietany 18% (kwaśnej)
*dwie łyżki mąki
*olej do smażenia
*ziele ang., liść laurowy,papryka ostra,natka pietruszki

Ćwiartkę królika dzielę na mniejsze kawałki,obsmażam na oleju,przekładam do garnka, wrzucam marchew i pietruszkę pokrojone w słupki,cebulę w półplasterki,seler w słupki, podlewam rosołkiem,wrzucam ziele ang. listek laurowy i duszę to na małym ogniu od czasu do czasu mieszam,jak mięso jest mięciutkie a marchew się rozpływa dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką sypię paprykę i pokrojoną natkę z pietruszki,doprawiam solą jak nie słone lub warzywkiem duszę jeszcze przez 5 minut i gotowe!!!!!
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24991
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: JoannaS » 17 kwie 2010, 12:45

aniawlkp86 pisze: jednak tego pierwszego na pewno nie spróbuję bo już kiedys jadłam królika z tymiankiem i był niezbyt smaczny


Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:
aniawlkp86 pisze:KRÓLIK W ŚMIETANIE

fajnie ze sie podzieliłaś, jak bede miała jakos skombinowac krolika to sprobuje ten przepis.
a skad ty masz kroliki?
JoannaS
Moderator
Moderator
 
Posty: 19322
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

Postautor: aniawlkp86 » 17 kwie 2010, 17:59

JoannaS pisze:Dobrze wiedzieć tez nie bede go robic :ico_oczko:

:-D zależy czy ktoś lubi mięsko z takimi ziołami :ico_oczko: ja nie bardzo i mi nie smakowało :ico_sorki:

JoannaS pisze:fajnie ze sie podzieliłaś

:-) trzeba się dzielić :-D zresztą kurczaka też można w ten sposób zrobić :ico_oczko:

JoannaS pisze:a skad ty masz kroliki?

my sami hodujemy :-D :-D teraz mam 4 sztuki w zamrażalce i czekają na jakiś pomysł :-D
Awatar użytkownika
aniawlkp86
Moderator
Moderator
 
Posty: 24991
Rejestracja: 23 mar 2009, 13:59
Lokalizacja: Okonek

Postautor: surtsey » 20 paź 2010, 18:49

Dostałam królika pare razy, ale co zrobie, to potem mamy obawy jesć....
Raz zrobiłam pieczonego w piekarniku jak kurczaka, raz udusiłam z przyprawami. Moja mama tylko się potem stuka w głowe, ze nie jemy.....
Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
 
Posty: 4318
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27
Lokalizacja: Gliwice


Wróć do Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości