Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

8 sygnałów, że on chce być twoim KOCHANKIEM, a nie CHŁOPAKIEM!

8 sygnałów, że on chce być twoim KOCHANKIEM, a nie CHŁOPAKIEM!

Oto możliwe powody, dlaczego on ci nie odpisuje…

Oto możliwe powody, dlaczego on ci nie odpisuje…

10 POKUS, którym nie potrafią się oprzeć faceci

10 POKUS, którym nie potrafią się oprzeć faceci

8 zdjęć, które przekonają Cię do zrobienia sobie TATUAŻU

8 zdjęć, które przekonają Cię do zrobienia sobie TATUAŻU

5 GWIAZD, którym daleko od idealnego uśmiechu

5 GWIAZD, którym daleko od idealnego uśmiechu

Serum do rzęs – zrób je sama

Serum do rzęs – zrób je sama

7 pomysłów na bardzo krótkie włosy

7 pomysłów na bardzo krótkie włosy

10 błędów w MAKIJAŻU, które niesamowicie brzydzą FACETÓW

10 błędów w MAKIJAŻU, które niesamowicie brzydzą FACETÓW

ABS – piękny brzuch w 10 MINUT

ABS – piękny brzuch w 10 MINUT

7 modelek, które wyglądają identycznie jak księżniczki DISNEYA

7 modelek, które wyglądają identycznie jak księżniczki DISNEYA

TOP 16 kobiecych cech wyglądu, za którymi szaleją MĘŻCZYŹNI

TOP 16 kobiecych cech wyglądu, za którymi szaleją MĘŻCZYŹNI

Gęsia wątróbka w cieście

Niezwykle fajny przepis na gęsią wątróbkę w cieście. W przepisie wykorzystujemy między innymi…

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Farsz:

  • 700 g wątróbki gęsiej
  • 300 g słoniny pokrojonej na plastry
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 litry bulionu z drobiu
  • 15 g żelatyny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Mąkę i cukier przesiać, dodać szczyptę soli, drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić na dwie godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, wyrobić i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Wątróbki moczyć przez 2 godziny w wodzie, wyżyłować i zalać na dwie godziny winem. Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem i owinąć plastrami słoniny.
Wino, w którym marynowała się wątróbka, oraz bulion ogrzać do 70 st.C, włożyć wątróbkę, ogrzewać przez 20 minut.
Formę natłuścić, wylepić ciastem, włożyć wątróbki (bez słoniny) i przykryć resztą ciasta, rozwałkowanego na 4-5 mm. Zlepić dookoła brzegi. Wyciąć 3 otwory w cieście i włożyć kominki z papieru.
Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zalać 400 ml bulionu, w którym gotowała się wątróbka, i zagotować. Stygnącą galaretę wlać przez kominki do ostudzonego pasztetu.