Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Oto najłatwiejszy sposób na idealną kreskę eyelinerem

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

Kosmetyki DIY: lawendowy tonik do twarzy

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

20 znaków, że on chciałby być z tobą W ZWIĄZKU (ale nie wie, jak ci o tym powiedzieć)

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

5 typów kobiet, których nie szanują faceci

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

Książki godne polecenia – TOP 5 tytułów

5 typów kobiet, które mają największe szanse na MAŁŻEŃSTWO! Każdy facet chce mieć taką żonę…

5 typów kobiet, które mają największe szanse na MAŁŻEŃSTWO! Każdy facet chce mieć taką żonę…

10 sposobów, by Twój BYŁY zakochał się w Tobie ponownie!

10 sposobów, by Twój BYŁY zakochał się w Tobie ponownie!

10 dziwnych rzeczy, które faceci uwielbiają w kobietach. Wiedziałaś o tym?

10 dziwnych rzeczy, które faceci uwielbiają w kobietach. Wiedziałaś o tym?

Przegląd klasycznych płaszczy na jesień-zima 2017/2018

Przegląd klasycznych płaszczy na jesień-zima 2017/2018

10 makijaży, które obrzydzają FACETÓW

10 makijaży, które obrzydzają FACETÓW

9 miejsc na MĘSKIM ciele, których lepiej nie DOTYKAJCIE!

9 miejsc na MĘSKIM ciele, których lepiej nie DOTYKAJCIE!

5 rodzajów PIESZCZOT, o których marzy każdy mężczyzna

5 rodzajów PIESZCZOT, o których marzy każdy mężczyzna

5 zachowań, które zniechęcają Twojego faceta do SEKSU z tobą

5 zachowań, które zniechęcają Twojego faceta do SEKSU z tobą

OKIEM FACETÓW: 10 gestów, które ich najbardziej rozpalają

OKIEM FACETÓW: 10 gestów, które ich najbardziej rozpalają

13 oznak, że FACETOWI naprawdę na tobie ZALEŻY

13 oznak, że FACETOWI naprawdę na tobie ZALEŻY

Gęsia wątróbka w cieście

Niezwykle fajny przepis na gęsią wątróbkę w cieście. W przepisie wykorzystujemy między innymi…

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Farsz:

  • 700 g wątróbki gęsiej
  • 300 g słoniny pokrojonej na plastry
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 litry bulionu z drobiu
  • 15 g żelatyny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami ciepłej wody. Mąkę i cukier przesiać, dodać szczyptę soli, drożdże, jajka i wyrobić ciasto. Odstawić na dwie godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, wyrobić i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Wątróbki moczyć przez 2 godziny w wodzie, wyżyłować i zalać na dwie godziny winem. Wyjąć, oprószyć solą i pieprzem i owinąć plastrami słoniny.
Wino, w którym marynowała się wątróbka, oraz bulion ogrzać do 70 st.C, włożyć wątróbkę, ogrzewać przez 20 minut.
Formę natłuścić, wylepić ciastem, włożyć wątróbki (bez słoniny) i przykryć resztą ciasta, rozwałkowanego na 4-5 mm. Zlepić dookoła brzegi. Wyciąć 3 otwory w cieście i włożyć kominki z papieru.
Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, zalać 400 ml bulionu, w którym gotowała się wątróbka, i zagotować. Stygnącą galaretę wlać przez kominki do ostudzonego pasztetu.