Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Gęsina na Świętego Marcina i nie tylko

Czy gęsina będzie potrawą przygotowywaną z okazji Święta Niepodległości? Rok temu z taką inicjatywą wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food. W gronie inicjatorów znalazła się również restauracja Romantyczna z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. W specjalnym menu na świętego Marcina restauracje przygotowały dania z pieczonej gęsiny, wątróbki oraz czerninę.

Czy gęsina ma szansę stać się tradycyjną potrawą w Święto Niepodległości? Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby tej samej rolę odgrywać gęsina 11 listopada? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna dobrze usadowiony także w polskiej tradycji kulinarnej. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. I chociaż obecnie nasz kraj jest ich największym europejskim producentem, to jej smak znają i doceniają głównie niemieccy konsumenci, Niestety – choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo niewiele, zaledwie 700 ton rocznie. A szkoda, bo mięso uchodzi za wyjątkowo dietetyczne, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu, podczas gdy wieprzowina blisko 30%. Młoda polska gęś owsiana to prawdziwa arystokracja wśród drobiu. Hodowana według ściśle określonych reguł, karmiona jest prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie z 14-17 tygodni skarmiana jest jedynie owsem. Taka gęsia tuszka waży przeciętnie od 5 do 7 kilogramów, a jeśli ktoś chciałby ją przyrządzić w domu, wystarczy, że natrze mięso solą, majerankiem i upiecze, a potem to już tylko palce lizać.

Wśród kilkudziesięciu polskich restauracji, które zdeklarowały udział w popularyzowaniu dań z młodej gęsiny znalazła się slowfoodowa restauracja Romantyczna z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. – Inicjatywa Slow Foodu jest godna uwagi i życzę, aby ten pomysł objął całą Polskę – mówi Bartosz Budnik, szef kuchni Romantycznej. – Dzięki niej mamy okazję przyrządzania nie tylko smacznych i zdrowych potraw z doskonałej jakości surowca, ale również możemy przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina.
W specjalnie przygotowanym na tę okazję listopadowego menu znajdą się dania z gęsiny pieczonej i wątróbki, jako przystawka carpaccio z piersi, a także czernina. Cebulka, borowiki, soczewica, antonówka, majeranek czy imbir, to tylko niektóre z dodatków, które idealnie komponują się z gęsiną. Aby móc tego wszystkiego spróbować warto zajrzeć w listopadowy weekend do Hotelu SPA Dr Irena Eris.

Rozsmakowując się w daniach z gęsiny przy okazji przyjrzyjmy się pogodzie, bo jak jedno z przysłów powiada: Gdy Marcinowa gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie.

www.DrIrenaErisSpa.com