Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

Te sygnały to dowód na to, że JESTEŚ DLA NIEGO ZBYT DOBRA!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

20 GENIALNYCH I PROSTYCH fryzur dla dziewczynki!

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

Wakacyjny MANICURE 2018 – 15 najlepszych propozycji

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

ŚLUB 2018: najciekawsze ozdoby i dodatki, które ZROBICIE SAMI! (za grosze)

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

10 rzeczy, których nie powinnaś przechowywać w łazience!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

DOMOWE BIURO- 15 inspirujących pomysłów!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

PLISOWANA SPÓDNICA- jak nosić, do czego pasuje, gotowe stylizacje!

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

LEN W ROLI GŁÓWNEJ- najmodniejsze stylizacje 2018

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

Nowości książkowe dla dzieci! NASZE TOP 10!

FACECI TYPUJĄ- makijaże, którymi nas UWODZICIE! Malujcie się tak dziewczyny!

FACECI TYPUJĄ- makijaże, którymi nas UWODZICIE! Malujcie się tak dziewczyny!

10 zabaw dla dzieci – idealne podczas wesela

10 zabaw dla dzieci – idealne podczas wesela

TĘCZOWY manicure – 8 pomysłów na kolorowe paznokcie

TĘCZOWY manicure – 8 pomysłów na kolorowe paznokcie

5 najciekawszych EKSPERYMENTÓW społecznych

5 najciekawszych EKSPERYMENTÓW społecznych

Nietolerancja laktozy – 6 najczęstszych objawów

Nietolerancja laktozy – 6 najczęstszych objawów

JOGA na kręgosłup piersiowy

JOGA na kręgosłup piersiowy

20 typów MANICURE, które OBRZYDZAJĄ MĘŻCZYZN!

20 typów MANICURE, które OBRZYDZAJĄ MĘŻCZYZN!

Gęsina na Świętego Marcina i nie tylko

Czy gęsina będzie potrawą przygotowywaną z okazji Święta Niepodległości? Rok temu z taką inicjatywą wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food. W gronie inicjatorów znalazła się również restauracja Romantyczna z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. W specjalnym menu na świętego Marcina restauracje przygotowały dania z pieczonej gęsiny, wątróbki oraz czerninę.

Czy gęsina ma szansę stać się tradycyjną potrawą w Święto Niepodległości? Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby tej samej rolę odgrywać gęsina 11 listopada? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna dobrze usadowiony także w polskiej tradycji kulinarnej. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. I chociaż obecnie nasz kraj jest ich największym europejskim producentem, to jej smak znają i doceniają głównie niemieccy konsumenci, Niestety – choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo niewiele, zaledwie 700 ton rocznie. A szkoda, bo mięso uchodzi za wyjątkowo dietetyczne, bo zawiera jedynie 3,5-5% tłuszczu, podczas gdy wieprzowina blisko 30%. Młoda polska gęś owsiana to prawdziwa arystokracja wśród drobiu. Hodowana według ściśle określonych reguł, karmiona jest prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie z 14-17 tygodni skarmiana jest jedynie owsem. Taka gęsia tuszka waży przeciętnie od 5 do 7 kilogramów, a jeśli ktoś chciałby ją przyrządzić w domu, wystarczy, że natrze mięso solą, majerankiem i upiecze, a potem to już tylko palce lizać.

Wśród kilkudziesięciu polskich restauracji, które zdeklarowały udział w popularyzowaniu dań z młodej gęsiny znalazła się slowfoodowa restauracja Romantyczna z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. – Inicjatywa Slow Foodu jest godna uwagi i życzę, aby ten pomysł objął całą Polskę – mówi Bartosz Budnik, szef kuchni Romantycznej. – Dzięki niej mamy okazję przyrządzania nie tylko smacznych i zdrowych potraw z doskonałej jakości surowca, ale również możemy przywrócić ginącą tradycję spożywania gęsiego mięsa na świętego Marcina.
W specjalnie przygotowanym na tę okazję listopadowego menu znajdą się dania z gęsiny pieczonej i wątróbki, jako przystawka carpaccio z piersi, a także czernina. Cebulka, borowiki, soczewica, antonówka, majeranek czy imbir, to tylko niektóre z dodatków, które idealnie komponują się z gęsiną. Aby móc tego wszystkiego spróbować warto zajrzeć w listopadowy weekend do Hotelu SPA Dr Irena Eris.

Rozsmakowując się w daniach z gęsiny przy okazji przyjrzyjmy się pogodzie, bo jak jedno z przysłów powiada: Gdy Marcinowa gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie.

www.DrIrenaErisSpa.com