Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

8 ubrań i dodatków, które zdecydowanie nie służą wysokim kobietom

8 ubrań i dodatków, które zdecydowanie nie służą wysokim kobietom

Najmodniejsze kolory na paznokciach WIOSNA/LATO 2017

Najmodniejsze kolory na paznokciach WIOSNA/LATO 2017

Tak się zachowuje TYLKO zakochany mężczyzna!

Tak się zachowuje TYLKO zakochany mężczyzna!

10 cech, które powinien posiadać TWÓJ MĘŻCZYZNA!

10 cech, które powinien posiadać TWÓJ MĘŻCZYZNA!

Wiosenne propozycje minimalistycznego makijażu

Wiosenne propozycje minimalistycznego makijażu

Modowe inspiracje: różowa wiosna 2017

Modowe inspiracje: różowa wiosna 2017

Tych rzeczy WYSTRZEGAJĄ SIĘ kobiety z klasą

Tych rzeczy WYSTRZEGAJĄ SIĘ kobiety z klasą

Pozycje seksualne, których faceci nie znoszą, ale udają to przed nami

Pozycje seksualne, których faceci nie znoszą, ale udają to przed nami

Street fashion – 10 wiosennych inspiracji

Street fashion – 10 wiosennych inspiracji

Te celebrytki oszpeciły swoją twarz brzydkimi brwiami

Te celebrytki oszpeciły swoją twarz brzydkimi brwiami

4 ciepłe filmy, idealne na niedzielny wieczór

4 ciepłe filmy, idealne na niedzielny wieczór

Jak stosować eyeliner, aby pasował do kształtu oczu?

Jak stosować eyeliner, aby pasował do kształtu oczu?

Oto krótkie wiadomości SMS-owe, które błyskawicznie go podniecą!

Oto krótkie wiadomości SMS-owe, które błyskawicznie go podniecą!

8 komplementów, które uwielbiamy dostawać, a które nie są związane z wyglądem

8 komplementów, które uwielbiamy dostawać, a które nie są związane z wyglądem

10 kroków, by go w sobie rozkochać do szaleństwa!

10 kroków, by go w sobie rozkochać do szaleństwa!

5 rzeczy, które NIE DOPROWADZĄ go do orgazmu (mimo, że są bardzo przyjemne!)

5 rzeczy, które NIE DOPROWADZĄ go do orgazmu (mimo, że są bardzo przyjemne!)

HIT wśród literatury kulinarnej: „Kuchnia toskańska” Piotra Adamczewskiego

Na sklepowe półki właśnie trafiła najnowsza książka Piotra Adamczewskiego – „Kuchnia toksańska”!

Kuchnia Toskańska

Kuchnia toskańska

Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

Kuchnia toskańska to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…

O autorze:

Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrownyMęskie gotowanieKrwawa historia smakówRok na stoleWędrówka po stołach Europy), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.