Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Zrób to sama – miodowe mydło z otrębami pszennymi

Zrób to sama – miodowe mydło z otrębami pszennymi

12 RZECZY, których faceci nienawidzą u MŁODYCH KOBIET

12 RZECZY, których faceci nienawidzą u MŁODYCH KOBIET

8 fryzur i makijaży, których NIENAWIDZĄ FACECI

8 fryzur i makijaży, których NIENAWIDZĄ FACECI

10 tajemnic kobiet, o których mężczyźni nie mają pojęcia

10 tajemnic kobiet, o których mężczyźni nie mają pojęcia

Te sytuacje zniechecaja każdego faceta do SEKSU

Te sytuacje zniechecaja każdego faceta do SEKSU

FACECI MÓWIĄ: oto 10 najgorętszych ubrań, jakie kobieta może założyć do ŁÓŻKA

FACECI MÓWIĄ: oto 10 najgorętszych ubrań, jakie kobieta może założyć do ŁÓŻKA

9 WIOSENNYCH trendów w modzie damskiej, których nienawidzą FACECI

9 WIOSENNYCH trendów w modzie damskiej, których nienawidzą FACECI

5 powodów, dlaczego faceci od ciebie UCIEKAJĄ…

5 powodów, dlaczego faceci od ciebie UCIEKAJĄ…

UWAGA! Te gesty NATYCHMIAST podniecają samców

UWAGA! Te gesty NATYCHMIAST podniecają samców

10 pozycji na SZYBKI NUMEREK (HOT)

10 pozycji na SZYBKI NUMEREK (HOT)

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

FACECI MÓWIĄ: te 10 rzeczy powinna potrafić KAŻDA dziewczyna

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

12 rzeczy, które NAJBARDZIEJ podobają się mężczyznom w kobietach

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

9 „miłych rzeczy”, które robimy, ale faceci tego NIENAWIDZĄ

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

Te rzeczy faceci szczerze NIENAWIDZĄ w naszym wyglądzie

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

5 rzeczy, na które każdy facet zwraca uwagę w kobiecie NA POCZĄTKU ZNAJOMOŚCI

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jeżeli się tak zachowujesz, NIGDY nie znajdziesz chłopaka…

Jak ryż trafił pod strzechy?

Ryż jest podstawą wielu dań. Można go spożywać na słodko, z mięsem, rybami czy faszerować nim ptactwo. Obfituje w witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji. W artykule przepis na faszerowana paprykę z dodatkiem ryżu firmy Konpack z limitowanej serii „Wiejska Spiżarnia”.

Ryż każdego rodzaju jest tak popularny we wszystkich kuchniach europejskich, że czasami zapominamy skąd tak naprawdę pochodzi. Adaptując go do potrzeb kuchni narodowej odkrywamy, że jest to jedno z najbardziej uniwersalnych ziaren. Jednak, aby trafić na polskie stoły, ryż przebyć musiał bardzo długą drogę.

Historia tego ziarna rozpoczyna się 5 000 lat przed naszą erą na terenach dzisiejszych Chin. Już wtedy traktowano go jako główny składnik pożywnej diety. Ryż zawiera bowiem mnóstwo dodających energii węglowodanów, błonnik i wiele składników mineralnych. Z biegiem lat uprawa szlachetnego ziarna rozprzestrzeniła się na okoliczne tereny: Indie oraz Egipt, a następnie dotarł do Europy. Hiszpanie oraz Włosi nie wiedzieli jak uprawiać ryż, musieli więc transportować go z odległych zakątków świata, co było bez wątpienia kosztowną praktyką. Pozwolić sobie mogli na niego wówczas jedynie najbogatsi.

Dzięki XV-wiecznym eksperymentom z uprawą, ryż jest obecnie produktem powszechnym. Pola ryżowe założone przez Galeazzo Sforzę i jego brata pomogły rozwinąć i upowszechnić jego uprawę w całej Europie. Gdy sposoby dbania o uprawy ryżu zostały opanowane, eksperymentatorzy rozpoczęli próby obróbki ziaren. Dzięki temu dziś mamy ryż biały, brązowy, basmati, jaśminowy i wiele innych. Każdy rodzaj zawiera charakterystyczne tylko dla siebie składniki, witaminy i związki mineralne, pomagające utrzymać organizm w dobrej kondycji.

Co więcej, łatwość i szybkość przyrządzania ryżu czyni z niego podstawę wielu polskich dań. Zamiast bambusa dodajemy do niego mięso, które zawinięte w liście kapusty tworzy popularne gołąbki. Bardzo chętnie kładziemy na kanapki ryż zmieszany z cebulą, koncentratem pomidorowym i rybami, czyli znany wszystkim paprykarz. Dzieci natomiast przepadają za ryżem na słodko, podanym z owocami i koktajlem lub serem białym i cukrem. Jego smak bowiem doskonale komponuje się zarówno z ostrymi przyprawami, jak i łagodniejszymi, za to słodszymi aromatami.

Aby podkreślić zapożyczony, jednak obecnie typowo polski charakter ryżu, firma Konpack stworzyła limitowaną serię ,,Wiejska Spiżarnia’, zawierającą produkty, będące podstawą naszej kuchni narodowej, a więc kasze i ryże. Każda porcja zamknięta jest w wygodnej saszetce, którą wystarczy wrzucić do wrzącej wody i ugotować na sypko. Dalsze przygotowanie zależy tylko i wyłącznie od naszej inwencji kulinarnej.

Łagodny smak ryżu sprawił, że stał się on podstawą kuchni prawie w każdym zakątku świata, a dzięki walorom prozdrowotnym zyskał wielu sympatyków wśród osób dbających o zdrowe odżywianie.

Dziś Wiejska Spiżarnia prezentuje:

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • ryż (1 torebka)
  • mięso mielone (300 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • rosół instant
  • oliwa
  • jajko
  • sól, czarny pieprz mielony

Przygotowanie:Umyte strąki papryki oczyścić z nasion, obgotować w posolonym wrzątku 10 minut. W tym czasie ugotować ryż na pół sypko. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na gorącym oleju, ostudzić. Masę z ryżu, zeszklonej cebuli i mięsa mielonego doprawić solą, pieprzem, dodać jajko surowe i dokładnie wymieszać. Wypełnić obgotowane i wystudzone strąki papryki przygotowaną masą, umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i wstawić do nagrzanego do 170oC piekarnika. Piec około 40 minut.

Więcej na: www.konpack.pl