Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

TOP 5 książek na JESIEŃ, które poleca nasza redakcja

TOP 5 książek na JESIEŃ, które poleca nasza redakcja

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

WYBÓR MĘŻCZYZN –> 5 najlepszych pozycji seksualnych, poza łóżkiem

WYBÓR MĘŻCZYZN –> 5 najlepszych pozycji seksualnych, poza łóżkiem

10 nietypowych i nieoczywistych przyczyn wypadania włosów! WAŻNE!

10 nietypowych i nieoczywistych przyczyn wypadania włosów! WAŻNE!

10 filmów, które MUSISZ obejrzeć, jeśli właśnie się rozstałaś!

10 filmów, które MUSISZ obejrzeć, jeśli właśnie się rozstałaś!

Te rzeczy są WEDŁUG MĘŻCZYZN równie intymne co seks!

Te rzeczy są WEDŁUG MĘŻCZYZN równie intymne co seks!

FACECI WYLICZAJĄ: “To właśnie wtedy zrozumiałem, że ona jest tą jedyną!”

FACECI WYLICZAJĄ: “To właśnie wtedy zrozumiałem, że ona jest tą jedyną!”

10 powodów, przez które PODOBAJĄ NAM SIĘ zajęci faceci!

10 powodów, przez które PODOBAJĄ NAM SIĘ zajęci faceci!

Jawo przedstawia: twaróg w polskiej kuchni

Czy wiesz, że tradycyjny twaróg wywarzany jest już w niewielu gospodarstwach ekologicznych? Na rynku można też spotkać wiele dań na bazie sera, które są ręcznie robione. Charakteryzują się one znakomitym smakiem, są zdrowe oraz nie zawierają barwników i sztucznych konserwantów. Takie właśnie produkty wytwarza marka Jawo.

Twaróg, zwany także serem białym, towarzyszy nam od zarania dziejów. Proces jego produkcji, polegający na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu, znany był już około 5000 lat temu.

Wtedy to Sumerowie, trudniący się także hodowlą bydła, odkrywali różne sposoby przetwarzania mleka, wynaleźli też metodę produkcji twarogu. Świeże mleko kwasili w glinianych naczyniach, a gdy się zsiadło, odsączali serwatkę za pomocą trzymania produktu w koszach z małymi oczkami. Wiemy na pewno, że eksperymenty kulinarne mieszkańców miasta Ur obejmowały łączenie twarogu z ziołami, przyprawami oraz miodem. Wtedy już doceniono jego łagodny, neutralny smak, który doskonale łączy się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i słonymi. W Europie Środkowej produkcja sera białego znana była przynajmniej od czasów epoki żelaza. Kroniki mówią, że Słowianie sporządzali go w sposób podobny do Sumerów i Arabów, susząc kawałki twarogu na piecach lub słońcu. Już wtedy ser używany był także do produkcji ciast. Poza tym maczano go w solance nie tylko dla wzbogacenia smaku, ale też dla konserwacji.

Dzisiaj prawdziwy, tradycyjny twaróg wywarzany jest już w bardzo niewielu gospodarstwach ekologicznych, które korzystają z naturalnych surowców, czyli mleka prosto od krowy. Mimo to potrawy, mające w swym składzie ser biały, cały czas zdają się być sztandarowymi w naszej narodowej kuchni. Co ciekawe, zarówno te słodkie, jak i słone są tak samo popularne i równie często przygotowywane w polskich domach. Każdy z nas zna dobrze tradycyjne pierogi ruskie czy naleśniki z serem na słodko. W jaki sposób natomiast twaróg używany jest w kuchni regionalnej? Otóż na Górnym Śląsku skosztować możemy margarynioków, czyli kopert ze słodkiego ciasta, nadziewanych serem białym doprawionym cukrem waniliowym i rodzynkami, w Wielkopolsce daniem obiadowym są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z serem białym, zmieszanym ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem, na Mazurach natomiast popularne są plińce z pomoćką, czyli dobrze nam znane placki ziemniaczane, tyle, że przekładane twarogową masą z dodatkiem wędzonki. Nie można nie wspomnieć też o kuchni podhalańskiej, która słynie z wyrobu wszelkiego rodzaju serów: bryndzy, czyli sera podpuszczkowego, bundza – owczego twarogu, a także słynnego w całej Europie, a nawet na świecie – oscypka.

Przygotowanie tradycyjnego twarogu jest niełatwe i długotrwałe, możemy więc zawsze skorzystać z pomocy. Tym bardziej, że wielu z nas w codziennej bieganinie nie ma czasu na przygotowanie obiadu, nie mówiąc już o półproduktach. Na półkach sklepowych jednak spotkać możemy całą gamę dań na bazie sera, zarówno tych typowo obiadowych, jak i uniwersalnych. Jeśli nie mamy możliwości przygotowania posiłku w domu, najlepiej kupować produkty, które są ręcznie robione (np. Jawo). Tak wytarzane np. naleśniki z serem czy pierogi ruskie, nie tylko smakują lepiej, ale są też bogatsze w wartości odżywcze. Firmy pierogarskie, ręcznie wytwarzające swoje wyroby posiadają najczęściej nowoczesne systemy zarządzania HACCP i ISO 22000 : 2005, pomagające eliminować wszystkie zagrożenia zdrowotne, w ich produktach nie znajdziemy też barwników i sztucznych konserwantów.

Jak widać, hołdowanie polskiej tradycji kulinarnej możliwe jest też w XXI wieku – stuleciu pośpiechu i unifikacji zwyczajów, co ciekawe – właśnie dzięki produktom nowoczesności, czyli firmom przemysłu spożywczego.

Więcej na: www.jawo.pl