Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

10 nietrudnych sposobów, aby zaczarować KAŻDEGO faceta!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

TOP 10: makijaże, które były najmodniejsze w 2018 roku!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

Dokładnie TO robi chłopak, któremu przypadłaś do gustu!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

13 przykładów na to, że FACET ,,ZEŚWIROWAŁ” na twoim punkcie!

15 fryzur, które zostały okrzykniętymi NAJMODNIEJSZYMI w 2018 roku!

15 fryzur, które zostały okrzykniętymi NAJMODNIEJSZYMI w 2018 roku!

Wybierz jedną z tych rzeczy, a wywołasz rewolucję w WASZEJ SYPIALNI!

Wybierz jedną z tych rzeczy, a wywołasz rewolucję w WASZEJ SYPIALNI!

15 sposobów na to, abyście ZAKOCHALI SIĘ W SOBIE na nowo!

15 sposobów na to, abyście ZAKOCHALI SIĘ W SOBIE na nowo!

8 sztuczek, które sprawią, że on pokocha sex z tobą!

8 sztuczek, które sprawią, że on pokocha sex z tobą!

Te rzeczy przyciągają FACETA jak MAGNES- zrób tak, a on zbzikuje na TWOIM PUNKCIE!

Te rzeczy przyciągają FACETA jak MAGNES- zrób tak, a on zbzikuje na TWOIM PUNKCIE!

SEKS HOROSKOP na weekend! Sprawdź co wróżą ci gwiazdy!

SEKS HOROSKOP na weekend! Sprawdź co wróżą ci gwiazdy!

Nietypowe zwyczaje świąteczne RODZINY KRÓLEWSKIEJ! Sprawdź jak spędzają święta!

Nietypowe zwyczaje świąteczne RODZINY KRÓLEWSKIEJ! Sprawdź jak spędzają święta!

Te JESIENNE stylizacje robią na MĘŻCZYZNACH DOBRE WRAŻENIE! Sprawdź to!

Te JESIENNE stylizacje robią na MĘŻCZYZNACH DOBRE WRAŻENIE! Sprawdź to!

12 sekretów dziewczyn, które mają bardzo duże powodzenie u FACETÓW!

12 sekretów dziewczyn, które mają bardzo duże powodzenie u FACETÓW!

Chlamydioza: wszystko co musisz wiedzieć o tej chorobie przenoszonej drogą płciową!

Chlamydioza: wszystko co musisz wiedzieć o tej chorobie przenoszonej drogą płciową!

Tych rzeczy lepiej nie zabraniaj FACETOWI, jeśli nie chcesz go stracić!!

Tych rzeczy lepiej nie zabraniaj FACETOWI, jeśli nie chcesz go stracić!!

10 pomysłów na SEX DZIŚ WIECZOREM! Wypróbujesz czy się boisz?

10 pomysłów na SEX DZIŚ WIECZOREM! Wypróbujesz czy się boisz?

Jesteś miłośnikiem grillowania? Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!

Uwielbiamy grillować – to w sezonie wiosenno-letnim najpopularniejsza forma relaksu. Głównie w weekendy, ale zdarza się też spontaniczny grill w tygodniu. To okazja, by spędzić czas w towarzystwie przyjaciół czy rodziny i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby ich pieczenie zakończyło się kulinarnym sukcesem, warto przestrzegać kilka zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i przygotować grilla na piątkę.

Jesteś miłośnikiem grillowania? Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!

Jak urozmaicić grilla, czyli nie tylko tradycyjna kiełbasa

Polski sposób grillowania przypomina bardziej model niemiecki niż wyszukane anglosaskie barbecue. Polacy nadal najchętniej wybierają na ruszt tradycyjną kiełbasę. Jak wynika z danych firmy ZM Pekpol stanowi ona ponad 50% najczęściej kupowanych produktów na grilla. Nic dziwnego, amatorzy jej smaku nie wyobrażają sobie ucztowania na świeżym powietrzu bez tej wędliny. Ponadto przygotowanie kiełbasy nie wymaga praktycznie żadnych nakładów pracy i wiele uwagi – wystarczy tylko od czasu do czasu przewracać ją na ruszcie.

– Chociaż kiełbasa zajmuje niezachwianą, jak dotąd, pozycję w grillowym menu, to jednak widoczny staje się trend poszukiwania przez konsumentów różnego rodzaju nowości. Są to często również kiełbasy, ale inne w formie niż tradycyjne, czyli np. cieńsze kiełbaski, parzone lub wędzone, odpowiednio przyprawione. My poszerzyliśmy ofertę właśnie o takie produkty, m.in. „Paluszki grillowe”. A jeśli komuś naprawdę znudziła się już tradycyjna kiełbasa, to zachęcam do spróbowania „Kiszki ziemniaczanej”, bez której w naszym regionie nie ma grillowania. Produkt na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Wyśmienicie sprawdza się na grillu, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, jak również nakłuć, aby jelito nie popękało. Swoich zwolenników mają też marynowane mięsa: karkówka, żeberka i boczek – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz ekspert z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Spontaniczny grill bez zbędnych przygotowań

Okazuje się, że grill wcale nie musi być pracochłonny. Jeśli przyjdzie nam ochota na spontaniczne spotkanie ze znajomymi, możemy – korzystając z gotowych produktów, przygotować go bardzo szybko. – W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw mięsa, gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii „Grillowa uczta”, czyli karkówka, żeberka i boczek. Podczas imprez plenerowych sprawdzi się też „Golonka pieczona”, którą można błyskawicznie przygotować. Obserwujemy, że po mięsa pakowane sięga coraz więcej konsumentów. Jest to podyktowane nie tylko brakiem czasu, ale także bezpieczeństwem i gwarancją jakości takich produktów. Na opakowaniu zwykle widnieje nazwa producenta oraz data określająca optymalny termin do spożycia, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest świeże. Niestety przy kupowaniu wyrobów na wagę nie jest to czasami już tak oczywiste i trzeba dokładnie zweryfikować źródło pochodzenia oraz świeżość produktu – wyjaśnia Małgorzata Wódkiewicz.

Jak grillować smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzemy na ruszt, przestrzegajmy kilku zasad, dotyczących obróbki produktów. – Przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętajmy, że do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Starajmy się, aby mięso nie miało kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Ważna jest także marynata – chroni mięso przed przypaleniem, wzbogaca jego smak, a jego konsystencja jest delikatniejsza – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.