Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

TOP 5 recenzji kosmetyków NaObcasach.pl

TOP 5 recenzji kosmetyków NaObcasach.pl

7 gwiazd, które uzyskały idealną sylwetkę

7 gwiazd, które uzyskały idealną sylwetkę

7 porażek modowych, które wszyscy popełniamy

7 porażek modowych, które wszyscy popełniamy

Kilka inspiracji na fryzurę + czapkę

Kilka inspiracji na fryzurę + czapkę

5 ciekawych filmów, do obejrzenia z PRZYJACIÓŁKAMI

5 ciekawych filmów, do obejrzenia z PRZYJACIÓŁKAMI

Inspiracje na aranżację Twojej sypialni 

Inspiracje na aranżację Twojej sypialni 

7 pomysłów, jak zmienić kolor włosów TEJ JESIENI!

7 pomysłów, jak zmienić kolor włosów TEJ JESIENI!

Oto 6 typów kobiet, od których każdy facet UCIEKA!

Oto 6 typów kobiet, od których każdy facet UCIEKA!

Muzyczna playlista na JESIEŃ

Muzyczna playlista na JESIEŃ

6 sytuacji, które zniechęcają faceta do seksu NATYCHMIAST

6 sytuacji, które zniechęcają faceta do seksu NATYCHMIAST

7 nawyków, które zbliżą was do siebie!!!

7 nawyków, które zbliżą was do siebie!!!

8 inspiracji na jesienną stylizację – POMYSŁY Z INSTAGRAMA

8 inspiracji na jesienną stylizację – POMYSŁY Z INSTAGRAMA

20 skutecznych sposobów na rozkochanie w sobie KAŻDEGO MĘŻCZYZNY!

20 skutecznych sposobów na rozkochanie w sobie KAŻDEGO MĘŻCZYZNY!

5 nowości książkowych dla DZIECI

5 nowości książkowych dla DZIECI

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

Kalteszal

Na dwie butelki piwa wziąć trzy całe cytryny i pół funta miałkiego cukru. Cukier włożyć w wazę i nalać na niego szklankę piwa, w to wcisnąć przez sitko półtrzeciej cytryny, pół zaś pokrajać w plasterki, odrzucając starannie pestki. Ćwierć funta rodzenek tureckich bez pestek, wybrać opłukać i zagotować raz w wodzie, wodę odlać, rodzenki wrzucić w wazę, kawałek cynamonu utłuc, a kawałek w całości wrzucić; włożyć łyżkę tartego chleba żytniego, w końcu wlać pół butelki lub szklankę czerwonego wina. Zamiast wina można wlać kieliszek dobrego araku, – powtarzamy dobrego, – bo ze złych rzeczy nic dobrego się nie wytworzy. Wszystko to wymięszać dobrze i rozebrać resztą piwa. Jeżeli to ma być bardzo dobry kalteszal, to wlać szklankę wina i kieliszek araku, a oprócz tego jedną pomarańczę pokrajaną w plasterki na połówki, ale wtedy trzeba więcej cukru. Osobno pokrajać parę plasterków chleba w kostkę, ususzyć pod blachą i zimne wrzucić do wazy podając na stół. W czasie upałów w taki kalteszal kładą się kawałki lodu.