Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

Kilka inspiracji na fryzurę + czapkę

Kilka inspiracji na fryzurę + czapkę

5 ciekawych filmów, do obejrzenia z PRZYJACIÓŁKAMI

5 ciekawych filmów, do obejrzenia z PRZYJACIÓŁKAMI

Inspiracje na aranżację Twojej sypialni 

Inspiracje na aranżację Twojej sypialni 

7 pomysłów, jak zmienić kolor włosów TEJ JESIENI!

7 pomysłów, jak zmienić kolor włosów TEJ JESIENI!

Oto 6 typów kobiet, od których każdy facet UCIEKA!

Oto 6 typów kobiet, od których każdy facet UCIEKA!

Muzyczna playlista na JESIEŃ

Muzyczna playlista na JESIEŃ

6 sytuacji, które zniechęcają faceta do seksu NATYCHMIAST

6 sytuacji, które zniechęcają faceta do seksu NATYCHMIAST

7 nawyków, które zbliżą was do siebie!!!

7 nawyków, które zbliżą was do siebie!!!

8 inspiracji na jesienną stylizację – POMYSŁY Z INSTAGRAMA

8 inspiracji na jesienną stylizację – POMYSŁY Z INSTAGRAMA

20 skutecznych sposobów na rozkochanie w sobie KAŻDEGO MĘŻCZYZNY!

20 skutecznych sposobów na rozkochanie w sobie KAŻDEGO MĘŻCZYZNY!

5 nowości książkowych dla DZIECI

5 nowości książkowych dla DZIECI

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

Karp w sosie piwnym

Przepis na karpia w sosie piwnym idealny na wigilię.

Składniki:

  • 1,6 kg sprawionego karpia (przekroić wzdłuż na pół)
  • 10 dkg piernika
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka galaretki porzeczkowej
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 goździki
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

 Włoszczyznę czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka włoszczyznę i przyprawy, wlewamy 1/2 litra wody i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Przecedzamy rosół do drugiego garnka. Sparzamy wrzątkiem cytrynę. Połowę cytryny kroimy w plasterki. Wlewamy do rosołu piwo, wrzucamy pokrojony piernik, rodzynki i plastry cytryny. Gotujemy 10 minut. Myjemy karpia i kroimy na 8 kawałków. Wkładamy do sosu, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Wyciskamy sok z drugiej połówki cytryny. Wyjmujemy karpia z sosu i odstawiamy w ciepłe miejsce. Doprawiamy sos solą, pieprzem, galaretką i sokiem z cytryny. Kroimy w kostkę zamrożone masło i rozpuszczamy w sosie.
Układamy karpia na półmisku i polewamy sosem.