Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

6 rzeczy, których nie wybaczy ŻADEN mężczyzna

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

Na te rzeczy nie zwraca uwagi ŹADEN zakochany FACET!

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

5 rzeczy, które mogą Cię postarzeć

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

6 RZECZY, dzięki którym facet bardziej podoba się kobietom

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

5 ciekawych propozycji filmowych na DZISIEJSZY WIECZÓR

8 sygnałów, że on chce być twoim KOCHANKIEM, a nie CHŁOPAKIEM!

8 sygnałów, że on chce być twoim KOCHANKIEM, a nie CHŁOPAKIEM!

Oto możliwe powody, dlaczego on ci nie odpisuje…

Oto możliwe powody, dlaczego on ci nie odpisuje…

10 POKUS, którym nie potrafią się oprzeć faceci

10 POKUS, którym nie potrafią się oprzeć faceci

8 zdjęć, które przekonają Cię do zrobienia sobie TATUAŻU

8 zdjęć, które przekonają Cię do zrobienia sobie TATUAŻU

5 GWIAZD, którym daleko od idealnego uśmiechu

5 GWIAZD, którym daleko od idealnego uśmiechu

Serum do rzęs – zrób je sama

Serum do rzęs – zrób je sama

7 pomysłów na bardzo krótkie włosy

7 pomysłów na bardzo krótkie włosy

10 błędów w MAKIJAŻU, które niesamowicie brzydzą FACETÓW

10 błędów w MAKIJAŻU, które niesamowicie brzydzą FACETÓW

ABS – piękny brzuch w 10 MINUT

ABS – piękny brzuch w 10 MINUT

7 modelek, które wyglądają identycznie jak księżniczki DISNEYA

7 modelek, które wyglądają identycznie jak księżniczki DISNEYA

TOP 16 kobiecych cech wyglądu, za którymi szaleją MĘŻCZYŹNI

TOP 16 kobiecych cech wyglądu, za którymi szaleją MĘŻCZYŹNI

Kilka słów o jajkach

Jajka królują na Wielkanocnym stole, dlatego zasługują na szczególną uwagę w przedświątecznym czasie. Od lat 70-tych jajka zostały okryte złą sławą, kiedy to obwołano je czynnikami chorób układu sercowo-naczyniowego i znacznie ograniczono ich dozwolone tygodniowe spożycie. Obecne badania i wiedza nie potwierdzają tych informacji, a Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie do 10 jajek tygodniowo, przy czym należy pamiętać, że dotyczy to wszystkich źródeł, czyli np. makaronów jajecznych, sałatek itd.

Jedno jajko zawiera ok. 75 kcal i szereg związków mineralnych i odżywczych wzbogacających nasz organizm. Poza białkiem i tłuszczem, w jajku występują również makroelementy, tj. sód, potas, wapń, chlor, fosfor, magnez czy siarka i mikroelementy tj. żelazo, cynk, miedź, mangan, a także jod. Jaja mogą stanowić cenne źródło pełnowartościowego białka w diecie, a także wszystkich witamin z wyjątkiem witaminy C.

Podczas przygotowania potraw z jajek zwracajmy szczególna uwagę na ich świeżość. Jajka nie powinny być starsze niż 28 dni od momentu ich zniesienia. Ważny jest także sam proces gotowania a dokładniej mówiąc jego czas, jeżeli będzie on dłuższy niż 10 min. to dojdzie do dwukrotnego zmniejszenia ilości witamin.

Pamiętajmy również, że przygotowanie jajek z dodatkiem innych tłuszczów zwierzęcych, które są również źródłem cholesterolu może być niebezpieczne dla układu sercowo-naczyniowego. Dzienne spożycie cholesterolu w diecie nie powinno przekraczać 300 mg, a jedno jajko zawiera ponad 200 mg tego sterolu. Warto jest zadbać o to, aby zastąpić często towarzyszący jajom majonez sosami na bazie jogurtu naturalnego np. z dodatkiem chrzanu, a same jajka spożywać w towarzystwie warzyw. Duża zawartość błonnika w tej grupie produktów wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu.

 

Dietetyk Diana Kęsek