Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

MANICURE na jesień – 7 inspiracji

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

10 pozycji do przetestowania na KANAPIE

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

9 PEWNYCH sposobów, aby zdobyć wymarzonego FACETA

TOP 3 książki dla rodziców

TOP 3 książki dla rodziców

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Second hand – mocny trend JESIENI 2017

Fryzury gwiazd w wieku 50+

Fryzury gwiazd w wieku 50+

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

3 godziny relaksującej muzyki – idealnej po ciężkim dniu

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

Przepis na maseczkę z białej glinki – idealna dla cery suchej i wrażliwej

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

6 księżniczek Disney’a w SEKSOWNEJ ODSŁONIE

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

11 PRAWDZIWYCH znaków, że facet naprawdę cię POLUBIŁ

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

10 kobiecych ubrań, które FACECI chcą częściej widzieć w łóżku

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

H O T – 5 pozycji dla kobiet z długimi włosami

13 ZNAKÓW, że ten facet kocha na zabój

13 ZNAKÓW, że ten facet kocha na zabój

S Z O K !!! Dramatyczne zdjęcia pokazują, jak operacje plastyczne zmieniły te gwiazdy

S Z O K !!! Dramatyczne zdjęcia pokazują, jak operacje plastyczne zmieniły te gwiazdy

Serum do ust na zimę – usuwa popękania i suchość

Serum do ust na zimę – usuwa popękania i suchość

ŚLIWKA – kolor sezonu JESIEŃ-ZIMA 2017/2018

ŚLIWKA – kolor sezonu JESIEŃ-ZIMA 2017/2018

Łopatka wieprzowa w rozmarynie z ziemniakami i ananasem

Danie idealne do zaserwowania na uroczysty obiad w doborowym towarzystwie, cechującym się wyszukanym smakiem. Życzę smacznego!!!

Składniki:

  • 800g łopatki cielęcej
  • 2 duże ziemniaki
  • ¼ ananasa
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka brandy
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek (lub olej)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 1 szkl.) Ziemniaki obieramy, odcinamy zaokrąglone boki tak, by powstał prostokąt. Kroimy go na bloki o grubości ok. 3 cm. Smażymy je. Mięso kroimy na 4 kawałki po ok. 200g. Solimy, dodajemy odrobinę pieprzu. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy szklankę brandy (UWAGA – wybuchnie ogień). Gdy ogień zgaśnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Polewamy tłuszczem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min w temp. 200oC. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu, wkładając je na ręcznik papierowy. Odlewamy trochę tłuszczu z patelni i na niej smażymy ananas pokrojony w bloki tak, jak ziemniaki. Odsączamy.
Mięso wyciągamy, posypujemy rozmarynem i ponownie wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 5min. Wykładamy na talerz polewamy sosem powstałym z pieczenia. Ziemniaki i ananas kładziemy jedno na drugie na skos, aby powstała 3-pietrowa piramidka. Nakłuwamy w środku patyczkiem i wsadzamy gałązkę rozmarynu (można też użyć wykałaczek lub specjalnych patyczków do koreczków).