Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

WYBÓR REDAKCJI: 10 cudownych fryzur na PAŹDZIERNIK 2018

WYBÓR REDAKCJI: 10 cudownych fryzur na PAŹDZIERNIK 2018

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli dziewczyna tak się czesze i maluje to ROBI Z SIEBIE POŚMIEWISKO!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli dziewczyna tak się czesze i maluje to ROBI Z SIEBIE POŚMIEWISKO!

Najmodniejsze tatuaże tego sezonu! Idealne dla zakochanych par!

Najmodniejsze tatuaże tego sezonu! Idealne dla zakochanych par!

10 pozycji seksualnych idealnych na dzisiejszy wieczór!

10 pozycji seksualnych idealnych na dzisiejszy wieczór!

10 gotowych stylizacji na jesienne dni! Ubierz się modnie i ciepło!

10 gotowych stylizacji na jesienne dni! Ubierz się modnie i ciepło!

Sprawdź w jaki sposób MĘŻCZYŹNI SZCZERZE okazują swoje uczucie (wzruszający tekst)

Sprawdź w jaki sposób MĘŻCZYŹNI SZCZERZE okazują swoje uczucie (wzruszający tekst)

Triki makijażowe, które odejmują lat! Zdjęcia przed i po!

Triki makijażowe, które odejmują lat! Zdjęcia przed i po!

Sprawdź czy masz cechy kobiety, którą FACECI zawsze będą ADOROWAĆ!

Sprawdź czy masz cechy kobiety, którą FACECI zawsze będą ADOROWAĆ!

MĘSKIM ZDANIEM: Oto lista błędów, których nigdy nie darujemy KOBIECIE!

MĘSKIM ZDANIEM: Oto lista błędów, których nigdy nie darujemy KOBIECIE!

FACECI WYLICZAJĄ: Jeśli zadamy ci jedno z tych pytań to NIE MAMY DO CIEBIE ZAUFANIA!

FACECI WYLICZAJĄ: Jeśli zadamy ci jedno z tych pytań to NIE MAMY DO CIEBIE ZAUFANIA!

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów. Od lat najwięksi smakosze nie potrafili jej się oprzeć i dziś pewnie będzie podobnie. Jest szybka, łatwa i w zależności od doboru dodatków, zaspokoi każdy gust – Włocha, Polaka i Amerykanina.
Wydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. Jednak od dawna przypuszcza się, że ojczyzną tej potrawy jest Grecja. Pierwowzór pizzy to płaski chleb, posmarowany oliwą z czosnkiem i dodatkiem ziół. Około 500 roku przed naszą erą placek ten trafił do Rzymu. Tam sukcesywnie dodawano kolejne składniki, aż około 1889 roku powstało danie na kształt współczesnej pizzy. Wówczas do Neapolu przybyła królowa Włoch Margherita, dla której miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę, pizzę. Dziś ta podstawowa wersja placka o kolorach włoskiej flagi (zielona bazylia, śnieżnobiała mozzarella i czerwone pomidory) jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą odmianą śródziemnomorskiego dania.

Oczywiście, przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Każdy kraj dodawał do pizzy coś od siebie sprawiając, że w każdym państwie smakuje ona inaczej. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Nie pogardzimy też innymi smakowymi wariacjami – „hawajską”, „grecką”, „meksykańską” czy „andaluzyjską”. Z kolei dla Amerykanina na pizzy obowiązkowo musi znaleźć się sporo sera, kurczak, kukurydza i najlepiej coś pikantnego.

Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® – ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño. Skład tych sosów sprawia, że ich aromat nie dominuje nad smakiem dodatków, lecz go wzbogaca i podkreśla. Jednak jak w taki dzień jak dziś zdecydować się na któryś ze smakowych wariantów? Zwyczajnie. Wybierz z każdej wersji te składniki, które lubisz najbardziej i zamiast dzwonić do pobliskiego fastfoodu, zrób pizzę w domu.

Podstawowy przepis na ciasto:
500g przesianej mąki pszennej
250 ml lekko ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Warzywna pizza śródziemnomorska
Składniki:
3 łyżki TABASCO® Original
1 1/2 szklanki tartego sera mozzarella
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki plasterków cebuli
1/4 szklanki pokrojonych grzybów (np. pieczarek)
1/4 szklanki pokrojonej w paski zielonej papryki
1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek

Przygotowanie:

Sos TABASCO® i przecier łączymy w małej misce, dobrze mieszamy i odstawiamy. Wystudzony spód pizzy smarujemy sosem, zostawiając ok. 1 centymetr od krawędzi. Posypujemy serem, a na wierzch kładziemy cebulę, grzyby, zieloną paprykę i oliwki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut, w 250 stopniach Celsjusza, sprawdzając czy nie rumieni się zbytnio.

Jamajski kurczak
Składniki:

500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
1 łyżka TABASCO ® Original
1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
3/4 szklanki sosu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek, np. Carbonell
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 pokrojona w krążki żółta papryka
1/4 szklanki tartego sera Cheddar
1 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry.

W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, TABASCO® Original i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą podawać natychmiast.