Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecane

8 typów mężczyzn, którzy nie nadają się na stałego partnera

8 typów mężczyzn, którzy nie nadają się na stałego partnera

10 banalnych sposobów, by oczarować KAŻDEGO faceta

10 banalnych sposobów, by oczarować KAŻDEGO faceta

Sweter oversize – 10 najmodniejszych połączeń w tym sezonie

Sweter oversize – 10 najmodniejszych połączeń w tym sezonie

8 sprytnych sztuczek dla dzieci i rodziców

8 sprytnych sztuczek dla dzieci i rodziców

Kokosowe masełko do ust – zrób go sama!

Kokosowe masełko do ust – zrób go sama!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

ROZWIĄZANIE KONKURSU ŚLUBNEGO: sprawdź, czy wygrałaś!

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

8 zdjęć CELEBRYTEK bez makijażu, które ukazują ich NATURALNE PIĘKNO

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla dzieci w wieku 6-12 lat

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

PREZENTOWY PRZEWODNIK: książki dla brata, chłopaka, taty, męża…

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

WYBÓR REDAKCJI: top 5 animowanych bajek dla dzieci

11 pięknych tatuaży dla PAR

11 pięknych tatuaży dla PAR

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

16 pozycji, idealnych na szybką przygodę w ŁAZIENCE

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

10 znaków, że Twój najlepszy kolega chce CZEGOŚ WIĘCEJ

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

8 typów mężczyzn, z którymi nie stworzysz SZCZĘŚLIWEGO ZWIĄZKU

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Nowy trend na Instagramie – zdjęcie bez oraz z makijażem

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

Jak odpowiednio dobrać biustonosz?

MÓJ PRZEPIS NA DANIE ORIENTALNE

Przepis na kimchi, czyli kiszoną kapustę pekińską– tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Istnieje wiele przepisów na to danie. Oto mój J

SKŁADNIKI:

1 kapusta pekińska (średniej wielkości)
2 litry wody
1/2 szklanki soli morskiej
100-200 g białej rzodkwi pokrojonej w cienkie słupki (opcjonalnie mogą być czerwone rzodkiewki- ja zazwyczaj ich używam, ponieważ często mam problem z kupieniem białej rzodkwi)
1 marchewka                                                                                                                                                                                            2 dymki ze szczypiorem                                                                                                                                                                           1 mały por

SOS:
1/4 jabłka (bez skóry i gniazda nasiennego)
1/4 gruszki (bez skóry i gniazda nasiennego)
1 szalotka
3 łyżeczki chili w płatkach- niestety też nigdzie nie udało mi się kupić, więc dołożyłam suszone mini papryczki chili i paprykę chili w proszku J                                                                                                                                                  1/2 łyżeczki cukru

2 ząbki czosnku
kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru, posiekanego
2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

Kapustę kroimy na ćwiartki a następnie w dużą kostkę. W dwóch litrach zimnej wody rozpuszczamy sól i zalewamy tą mieszanką kapustę. Odstawiamy na 4 godziny (ja odstawiam na całą noc). Następnie płuczemy na sitku, osuszamy

IMG_0769

Dymki kroimy w słupki, szczypior siekamy. Marchewkę kroimy w słupki cieniutkie lub ścieramy na tarce. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Pora kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy razem. 

IMG_0760

 

IMG_0762

IMG_0767

Szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone jabłko i gruszkę miksujemy z sosem rybnym i cukrem na gęsty sos. Następnie sos dokładnie mieszamy z chili. 

IMG_0771

 

 

IMG_0772

 

W misce mieszamy kapustę z resztą warzyw. Dodajemy sos i mieszamy rękoma (koniecznie w rękawiczkach J) lub drewnianą łyżką starając się dokładnie pokryć kapustę sosem.

 

.IMG_0776

 

Wkładamy kapustę do szczelnego słoika. Każdą partię dokładnie dociskamy drewnianą łyżką, żeby puściła sok. Następnie słoik zakręcamy i trzymamy 2 dni w temperaturze pokojowej, po czym wstawiamy na co najmniej 7 dni do lodówki. Można jeść już po kilku dniach (moje domowe łasuchy na pewno skonsumują ją po 2 dniach w lodówce :D)

IMG_0777

 

 IMG_0778

 Smacznego!