Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Triki makijażowe, które odejmują lat! Zdjęcia przed i po!

Triki makijażowe, które odejmują lat! Zdjęcia przed i po!

Sprawdź czy masz cechy kobiety, którą FACECI zawsze będą ADOROWAĆ!

Sprawdź czy masz cechy kobiety, którą FACECI zawsze będą ADOROWAĆ!

MĘSKIM ZDANIEM: Oto lista błędów, których nigdy nie darujemy KOBIECIE!

MĘSKIM ZDANIEM: Oto lista błędów, których nigdy nie darujemy KOBIECIE!

FACECI WYLICZAJĄ: Jeśli zadamy ci jedno z tych pytań to NIE MAMY DO CIEBIE ZAUFANIA!

FACECI WYLICZAJĄ: Jeśli zadamy ci jedno z tych pytań to NIE MAMY DO CIEBIE ZAUFANIA!

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

Jak wysmuklić okrągłą twarz? Te fryzury optycznie wyszczuplają!

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

10 filmów na dzisiejszy wieczór! Rozerwij się!!! (same genialne propozycje)

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

20 inspiracji na noszenie PŁASZCZA! To jest teraz modne!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

MĘSKIM ZDANIEM: Jeśli masz takie cechy wyglądu to nie bój się, że zostaniesz singielką!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Fryzury idealne na randkę. Każda kobieta wygląda w nich romantycznie!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

Co robić, aby mieć mocniejszy ORGAZM? Kilka prostych sztuczek!

To oznaki męskiej miłości, które łatwo można przegapić (uważaj, aby potem nie żałować)

To oznaki męskiej miłości, które łatwo można przegapić (uważaj, aby potem nie żałować)

FACECI WYLICZAJĄ: Gdy tak do ciebie mówimy to znaczy, że JESTEŚ WYJĄTKOWA!

FACECI WYLICZAJĄ: Gdy tak do ciebie mówimy to znaczy, że JESTEŚ WYJĄTKOWA!

FACECI PODPOWIADAJĄ: Jeśli chcesz nas poderwać powinnaś zacząć od tych słów…..

FACECI PODPOWIADAJĄ: Jeśli chcesz nas poderwać powinnaś zacząć od tych słów…..

Idealne pozycje seksualne dla kobiet, które nie akceptują swojego ciała!

Idealne pozycje seksualne dla kobiet, które nie akceptują swojego ciała!

Jak ukarać swojego byłego za to, że CIĘ ZOSTAWIŁ? 10 pomysłów!

Jak ukarać swojego byłego za to, że CIĘ ZOSTAWIŁ? 10 pomysłów!

Kobiece kłamstwa, w które nie wierzy żaden MĘŻCZYZNA!

Kobiece kłamstwa, w które nie wierzy żaden MĘŻCZYZNA!

Owoce konserwowane w alkoholu

Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach południowych, u nas mało w użyciu pomimo wybornego smaku – pisała już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swej książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (Wyd. Alfa 1985, reprint wyd. 1885 r.). Mogą być – po staropolsku – przysmakiem poobiednim lub "męskim" dodatkiem do mięsa. Można nimi ozdabiać torty, leguminy i kremy. Przeczytaj także dobrych kilka sposobów!

Owoce powinny być najlepszego gatunku, dojrzałe i soczyste, gdyż w alkoholu twardnieją i wysuszają się. Najlepiej zalewać je niezbyt mocnym alkoholem (30-33 proc.) i przechowywać w szczelnie zamkniętych gąsiorkach lub słojach typu twist. Syrop z owoców może z powodzeniem służyć jako "babska" nalewka. Owoce wyjęte z syropu można obtoczyć w cukrze lub kandyzować w syropie.
   
Wiśnie

Powinny być dojrzałe, na przykład tzw. łutówki, ale trzeba uważać, by nie były przejrzałe. Ucinamy ogonki do połowy i na sicie przelewamy wrzątkiem. Następnie układamy je w słoju nakłute wcześniej w 2-3 miejscach drewnianą wykałaczką, dodajemy kawałek cynamonu i trochę ziaren kolendry. Gotowe wiśnie zalewamy gęstym syropem (na każdy kilogram owoców – 300 ml z 30 dag cukru) zmieszanym ze spirytusem w proporcji dającej alkohol o mocy do 33 proc. Staropolski przepis poleca wystawić słój na słońce na 4-6 tygodni.

Gruszki

Wybieramy bardzo soczyste, niewielkie i niezbyt dojrzałe gruszki, które zanurzamy w gorącej wodzie i trzymamy na ogniu, aż zmiękną – są wtedy łatwe do obrania. Pozbawione skórki owoce wkładamy do zimnej wody, do której wcześniej należy dodać soku lub kwasku cytrynowego (na 1,5 kg owoców – sok z jednej cytryny). Następnie sporządzamy syrop z pół litra wody i 30 dag cukru (na 1 kg owoców). Do gotowego syropu wrzucamy gruszki i raz zagotowujemy, odstawiamy. Na drugi dzień odlewamy syrop, podgrzewamy go i na gorący wrzucamy gruszki, ponownie je zagotowując. Następnego dnia znów powtarzamy tę czynność. W rezultacie mamy uzyskać miękkie owoce. Wystudzone gruszki układamy w słoju i zalewamy syropem, który wcześniej należy wymieszać ze spirytusem w takiej proporcji, aby otrzymać alkohol o mocy 33 procent.

Brzoskwinie

Przygotowujemy syrop z 80 dag cukru i szklanki wody (na jeden kilogram owoców). Dojrzałe, ale nie przejrzałe brzoskwinie obieramy ze skórki, jeśli dodajemy morele wystarczy obetrzeć je z meszku. Owoce nakłuwamy w kilku miejscach drewnianą szpilką i wkładamy do gotującego się syropu. Raz zagotowane owoce należy przełożyć do porcelanowego naczynia na dwie doby. Po upływie tego czasu zlewamy syrop i odparowujemy go by zgęstniał. Tak przygotowany syrop, po wystygnięciu mieszamy z ćwiartką żytniówki. Owoce układamy w słoikach i zalewamy syropem. Gdy owoce po pewnym okresie spadną na dno są gotowe do użytku. Jeśli nas stać, można owoce zalać winiakiem.

Renklody

Prawie dojrzałe renklody, obetrzeć z "koloru" i ponakłuwać wielokrotnie drewnianą szpilką. Następnie wrzucić je do wrzącej wody, trzymać przez chwilę na małym ogniu. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować je łyżką cedzakową i wkładać od razu do zimnej wody. Po wystygnięciu wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Teraz przełożyć do gęstego syropu – na kilogram owoców – 0,5 l syropu z 0,5 kg cukru i odstawić na dobę. Drugiego dnia zlać syrop i po przegotowaniu ponownie zalać nim owoce. Nazajutrz syrop razem z owocami zagotować i wyszumować. Ostudzone owoce ułożyć w słoikach, a do syropu dodać tyle spirytusu, by uzyskać 30-33 proc. moc alkoholu – i zalać nim owoce zamykając szczelnie  słoiki. Oprócz renklod można też przyrządzać inne śliwki – z wyjątkiem węgierek, które mają zbyt grubą skórkę.

Orzechy

Jeszcze miękkie, zielone orzechy (dające się przekłuć igłą) obieramy ze skórki i wrzucamy na wrzącą wodę z sokiem cytrynowym. Gdy owoce zmiękną zalewamy je gęstym syropem. Następnego dnia zlewamy go, zagotowujemy i ponownie zalewamy nim orzechy. Czynność tę powtarzamy 3-krotnie. Czwartego dnia – orzechy układamy w słoikach np. typu twist i zalewamy je syropem – rozprowadzonym ze spirytusem tak, by uzyskać 33 proc moc alkoholu. Słoiki szczelnie zakręcamy.