Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

Zippini podpowiada, jak szybko poradzić sobie z odciskami

Zippini podpowiada, jak szybko poradzić sobie z odciskami

Wybór nowości książkowych dla dzieci – idealny prezent na DZIEŃ DZIECKA 2018

Wybór nowości książkowych dla dzieci – idealny prezent na DZIEŃ DZIECKA 2018

Wybór najlepszych gier planszowych na DZIEŃ DZIECKA

Wybór najlepszych gier planszowych na DZIEŃ DZIECKA

6 kosmetyków, które możesz zrobić sama na DZIEŃ MATKI

6 kosmetyków, które możesz zrobić sama na DZIEŃ MATKI

10 fryzur dla bardzo krótkich włosów

10 fryzur dla bardzo krótkich włosów

Przegląd #messybun na Instagramie

Przegląd #messybun na Instagramie

Tatuaż na dłoni – 6 inspiracji na wzór

Tatuaż na dłoni – 6 inspiracji na wzór

Pozycje seksualne do przetestowania w WANNIE i pod prysznicem

Pozycje seksualne do przetestowania w WANNIE i pod prysznicem

7 gwiazd, które mają bardzo ORYGINALNĄ urodę

7 gwiazd, które mają bardzo ORYGINALNĄ urodę

Tak wyglądają GWIAZDY, gdy nie stoją na czerwonym dywanie

Tak wyglądają GWIAZDY, gdy nie stoją na czerwonym dywanie

Naturalność KONTRA operacje plastyczne – porównanie gwiazd w tym samym wieku

Naturalność KONTRA operacje plastyczne – porównanie gwiazd w tym samym wieku

10 aktorów, którzy udowadniają, że BRODA jest zawsze sexy

10 aktorów, którzy udowadniają, że BRODA jest zawsze sexy

11 szczerych zdjęć, które pokazują, jak naprawdę wygląda MACIERZYŃSTWO

11 szczerych zdjęć, które pokazują, jak naprawdę wygląda MACIERZYŃSTWO

Joga w łóżku – idealna zaraz po przebudzeniu się

Joga w łóżku – idealna zaraz po przebudzeniu się

Oto najlepiej dobrane pary do ŁÓŻKA ze względu na ZNAKI ZODIAKU

Oto najlepiej dobrane pary do ŁÓŻKA ze względu na ZNAKI ZODIAKU

Te książki warto kupić w MAJU

Te książki warto kupić w MAJU

Owoce konserwowane w alkoholu

Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach południowych, u nas mało w użyciu pomimo wybornego smaku – pisała już w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swej książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (Wyd. Alfa 1985, reprint wyd. 1885 r.). Mogą być – po staropolsku – przysmakiem poobiednim lub "męskim" dodatkiem do mięsa. Można nimi ozdabiać torty, leguminy i kremy. Przeczytaj także dobrych kilka sposobów!

Owoce powinny być najlepszego gatunku, dojrzałe i soczyste, gdyż w alkoholu twardnieją i wysuszają się. Najlepiej zalewać je niezbyt mocnym alkoholem (30-33 proc.) i przechowywać w szczelnie zamkniętych gąsiorkach lub słojach typu twist. Syrop z owoców może z powodzeniem służyć jako "babska" nalewka. Owoce wyjęte z syropu można obtoczyć w cukrze lub kandyzować w syropie.
   
Wiśnie

Powinny być dojrzałe, na przykład tzw. łutówki, ale trzeba uważać, by nie były przejrzałe. Ucinamy ogonki do połowy i na sicie przelewamy wrzątkiem. Następnie układamy je w słoju nakłute wcześniej w 2-3 miejscach drewnianą wykałaczką, dodajemy kawałek cynamonu i trochę ziaren kolendry. Gotowe wiśnie zalewamy gęstym syropem (na każdy kilogram owoców – 300 ml z 30 dag cukru) zmieszanym ze spirytusem w proporcji dającej alkohol o mocy do 33 proc. Staropolski przepis poleca wystawić słój na słońce na 4-6 tygodni.

Gruszki

Wybieramy bardzo soczyste, niewielkie i niezbyt dojrzałe gruszki, które zanurzamy w gorącej wodzie i trzymamy na ogniu, aż zmiękną – są wtedy łatwe do obrania. Pozbawione skórki owoce wkładamy do zimnej wody, do której wcześniej należy dodać soku lub kwasku cytrynowego (na 1,5 kg owoców – sok z jednej cytryny). Następnie sporządzamy syrop z pół litra wody i 30 dag cukru (na 1 kg owoców). Do gotowego syropu wrzucamy gruszki i raz zagotowujemy, odstawiamy. Na drugi dzień odlewamy syrop, podgrzewamy go i na gorący wrzucamy gruszki, ponownie je zagotowując. Następnego dnia znów powtarzamy tę czynność. W rezultacie mamy uzyskać miękkie owoce. Wystudzone gruszki układamy w słoju i zalewamy syropem, który wcześniej należy wymieszać ze spirytusem w takiej proporcji, aby otrzymać alkohol o mocy 33 procent.

Brzoskwinie

Przygotowujemy syrop z 80 dag cukru i szklanki wody (na jeden kilogram owoców). Dojrzałe, ale nie przejrzałe brzoskwinie obieramy ze skórki, jeśli dodajemy morele wystarczy obetrzeć je z meszku. Owoce nakłuwamy w kilku miejscach drewnianą szpilką i wkładamy do gotującego się syropu. Raz zagotowane owoce należy przełożyć do porcelanowego naczynia na dwie doby. Po upływie tego czasu zlewamy syrop i odparowujemy go by zgęstniał. Tak przygotowany syrop, po wystygnięciu mieszamy z ćwiartką żytniówki. Owoce układamy w słoikach i zalewamy syropem. Gdy owoce po pewnym okresie spadną na dno są gotowe do użytku. Jeśli nas stać, można owoce zalać winiakiem.

Renklody

Prawie dojrzałe renklody, obetrzeć z "koloru" i ponakłuwać wielokrotnie drewnianą szpilką. Następnie wrzucić je do wrzącej wody, trzymać przez chwilę na małym ogniu. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować je łyżką cedzakową i wkładać od razu do zimnej wody. Po wystygnięciu wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Teraz przełożyć do gęstego syropu – na kilogram owoców – 0,5 l syropu z 0,5 kg cukru i odstawić na dobę. Drugiego dnia zlać syrop i po przegotowaniu ponownie zalać nim owoce. Nazajutrz syrop razem z owocami zagotować i wyszumować. Ostudzone owoce ułożyć w słoikach, a do syropu dodać tyle spirytusu, by uzyskać 30-33 proc. moc alkoholu – i zalać nim owoce zamykając szczelnie  słoiki. Oprócz renklod można też przyrządzać inne śliwki – z wyjątkiem węgierek, które mają zbyt grubą skórkę.

Orzechy

Jeszcze miękkie, zielone orzechy (dające się przekłuć igłą) obieramy ze skórki i wrzucamy na wrzącą wodę z sokiem cytrynowym. Gdy owoce zmiękną zalewamy je gęstym syropem. Następnego dnia zlewamy go, zagotowujemy i ponownie zalewamy nim orzechy. Czynność tę powtarzamy 3-krotnie. Czwartego dnia – orzechy układamy w słoikach np. typu twist i zalewamy je syropem – rozprowadzonym ze spirytusem tak, by uzyskać 33 proc moc alkoholu. Słoiki szczelnie zakręcamy.