Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecane

MĘŻCZYŹNI WYLICZAJĄ: Te kosmetyki WAS ośmieszają! Nie używajcie ich, prosimy!

MĘŻCZYŹNI WYLICZAJĄ: Te kosmetyki WAS ośmieszają! Nie używajcie ich, prosimy!

MĘSKIM okiem: 15 przypadków KOBIET NIERANDKOWALNYCH!

MĘSKIM okiem: 15 przypadków KOBIET NIERANDKOWALNYCH!

12 rzeczy, które MYŚLI O TOBIE FACET gdy wymuszasz oświadczyny!

12 rzeczy, które MYŚLI O TOBIE FACET gdy wymuszasz oświadczyny!

5 właściwości oleju z PESTEK DYNI

5 właściwości oleju z PESTEK DYNI

Ubrania neonowe – mocny HIT jesieni 2018

Ubrania neonowe – mocny HIT jesieni 2018

Tatuaż między piersiami – 10 cudownych inspiracji na wzory

Tatuaż między piersiami – 10 cudownych inspiracji na wzory

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

TYGODNIOWY SEX HOROSKOP – dowiedz się czy masz szansę na miłość!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 wyraźnych sygnałów, że ON traktuję cię jak ŚMIECIA!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

10 sekretów kobiet, które zawsze zdobywają FACETÓW!

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

Wybielająca maseczka do twarzy z dodatkiem soku z ogórka i cytryny

TOP 5 książek na JESIEŃ, które poleca nasza redakcja

TOP 5 książek na JESIEŃ, które poleca nasza redakcja

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

FACECI WYLICZAJĄ: 10 nieseksualnych rzeczy, które podobają nam się w KOBIETACH

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

O te rzeczy w związku martwi się każda KOBIETA, a każdy FACET zwyczajnie je OLEWA!

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

Olejek do masażu – rozgrzewa i pięknie pachnie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

JOGA dla mam – idealna po Porodzie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

Złote kolory jesieni 2018 – zobacz co będzie modne w tym sezonie

Paella z kurczakiem i warzywami, czyli kolacja po hiszpańsku

 Paella z kurczakiem i warzywami

sa_1427393768paella

To jedna z najbardziej znanych hiszpańskich potraw. Pyszna i z temperamentem zabrała mnie choć na chwilę do słonecznej Hiszpanii. Choć robiłam ją po raz pierwszy, jestem zachwycona  z efektu.

Moją inspiracją był przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/paella_z_kurczakiem_mixta/przepis.html, ale oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam. Na pewno spróbuję ją jeszcze kiedyś zrobić w wersji z krewetkami.

 

papryki

Składniki na 4 porcje:

170 g ryżu Arborio,

litr bulionu warzywnego,

szczypta szfranu,

2 małe piersi z kurczaka,

pół czerwonej papryki,

pół żółtej papryki,

pół małej cukinii,

dwa ząbki czosnku,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

szczypta pieprzu cayenne,

pół puszki ulubionych warzyw (kukurydza, fasola lub pomidory),

oliwa z oliwek.

 

Przygotowanie:

warzywa i ryż

Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj  z oliwą z oliwek, ząbkami czosnku pokrojonymi w cienkie plasterki, solą i pieprzem. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, papryki w nieduże kostki, cukinię w krótkie paski. Przygotuj litr bulionu warzywnego, jak najbardziej może być ten z kostki rosołowej. Na patelni zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, dodaj kurczaka. Obsmaż dokładnie i zdejmij z ognia. Na dużej patelni podsmaż na oliwie z oliwek warzywa: najpierw papryki, potem cukinię. Dorzuć suchy ryż, kurczaka i kukurydzę. Wszystko wymieszaj i podsmaż parę minut. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj bez mieszania przez około 20 minut, do prawie całkowitego wchłonięcia przez ryż bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i przykryj patelnię folią aluminiową na jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia paella niech jeszcze chwilę „posiedzi” pod przykryciem.

 Najlepiej jeść ją tradycyjnie prosto z patelni. Jest przepyszna!

Gorąco polecam i smacznego!