Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecane

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Piękne fryzury dla długich włosów – upięcia, warkocze, fale, koki…

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Muzyczna playlista na cały tydzień [23.04-30.04]

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Przegląd butów z sieciówek, idealnych na wesele – do 100 złotych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Wybór literatury dla młodzieży – 5 hitów książkowych

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Redakcja wybiera TOP 5 najlepszych książek, jakie przeczytaliśmy w tym roku

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

Pozycje seksualne idealne kiedy nie masz siły na SEKS

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

7 niezaprzeczalnych sygnałów, że wpadłaś mu w oko!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Niesamowite kwieciste TATUAŻE, które można zmyć – H I T !!!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Szybki trening na szczupłe nogi – zdążysz przed latem, ale zacznij już DZISIAJ!

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

Minimalistyczny manicure na MAJÓWKĘ

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

5 przepisów na naturalne mydła – zrób je sama!

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Wypróbuj te FRYZURY na nadchodzące upały…

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Jak prawidłowo wykonywać pompki, aby nie nabawić się kontuzji?

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

Literatura faktu – 5 propozycji od NaObcasach.pl

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

MAKE UP na wiosnę – dawka inspiracji

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Kwietniowe Panny Młode – przegląd z Instagrama

Paella z kurczakiem i warzywami, czyli kolacja po hiszpańsku

 Paella z kurczakiem i warzywami

sa_1427393768paella

To jedna z najbardziej znanych hiszpańskich potraw. Pyszna i z temperamentem zabrała mnie choć na chwilę do słonecznej Hiszpanii. Choć robiłam ją po raz pierwszy, jestem zachwycona  z efektu.

Moją inspiracją był przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_hiszpanska/paella_z_kurczakiem_mixta/przepis.html, ale oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam. Na pewno spróbuję ją jeszcze kiedyś zrobić w wersji z krewetkami.

 

papryki

Składniki na 4 porcje:

170 g ryżu Arborio,

litr bulionu warzywnego,

szczypta szfranu,

2 małe piersi z kurczaka,

pół czerwonej papryki,

pół żółtej papryki,

pół małej cukinii,

dwa ząbki czosnku,

4 łyżki koncentratu pomidorowego,

szczypta pieprzu cayenne,

pół puszki ulubionych warzyw (kukurydza, fasola lub pomidory),

oliwa z oliwek.

 

Przygotowanie:

warzywa i ryż

Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj  z oliwą z oliwek, ząbkami czosnku pokrojonymi w cienkie plasterki, solą i pieprzem. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, papryki w nieduże kostki, cukinię w krótkie paski. Przygotuj litr bulionu warzywnego, jak najbardziej może być ten z kostki rosołowej. Na patelni zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, dodaj kurczaka. Obsmaż dokładnie i zdejmij z ognia. Na dużej patelni podsmaż na oliwie z oliwek warzywa: najpierw papryki, potem cukinię. Dorzuć suchy ryż, kurczaka i kukurydzę. Wszystko wymieszaj i podsmaż parę minut. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj bez mieszania przez około 20 minut, do prawie całkowitego wchłonięcia przez ryż bulionu. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i przykryj patelnię folią aluminiową na jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia paella niech jeszcze chwilę „posiedzi” pod przykryciem.

 Najlepiej jeść ją tradycyjnie prosto z patelni. Jest przepyszna!

Gorąco polecam i smacznego!