Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Awokado

Do Europy awokado przywędrowało na przełomie XV i XVI wieku, przywiezione z Ameryki Środkowej.

Pestki awokado wykiełkują nawet po długim czasie, stąd żeglarze nie mieli problemów z ich przywiezieniem i hodowlą we Francji i Hiszpanii. Obecnie największym producentem awokado jest Izrael, gdzie owoce te są nazywane \”zielonym złotem\” tego kraju.


Owoce awokado są kształtu gruszkowatego. Największe egzemplarze osiągają długość do 20 cm.

NIEZWYKŁE PRZEPISY NA DANIA Z AWOKADO


Zwykle należące do droższych warzyw, w lutym i marcu awokado osiąga najlepsze dla polskich konsumentów ceny. Kupując je zwróćmy uwagę na to, by miało gładką, lśniącą, zieloną skórkę i było na tyle dojrzałe, by przy lekkim naciśnięciu palec odciskał ślad. Gdy są twardsze należy je potrzymać dwa-trzy dni na parapecie kuchennym.


Miąższ awokado ma szlachetny i łagodny smak oraz niezwykle delikatną konsystencję. Po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieje, czemu można zapobiec skrapiając go sokiem z cytryny.


Awokado rozbija zły cholesterol. Jest pełne witamin i wartości odżywczych. Dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane \”gruszką miłości\”. Sławę tą awokado zawdzięcza wysokiej, bo aż 30% zawartości łatwo przyswajalnego tłuszczu. Nienasycone tłuszcze sprawiają też, że jest szczególnie polecane osobom chorym na miażdżycę. Zawiera także tak cenne składniki jak białko, karoteny, witaminy B1, B2,oraz C,K,H,PP.


Awokado jest szczególnie cennym owowcem dla diabetyków, a to ze względu na to, iż prawie w ogóle nie zawiera cukrów.


Zawartość kalorii – w zależności od owocu 180-240 kcal na 100 gram owocu.


Co ciekawe, w polskiej botanice awokado jest znane jako smaczliwka wdzięczna.

uwagi:
Według Słownika Języka Polskiego PWN słowo \"awokado\" jest niedomienne.

Podobne artykuły

49 Komentarzy

  1. SONIA
    1 listopada 2009 at 06:06

    AWOKADO ROZMIESZANE Z SOKIEM Z CYTRYNY, NAJLEPSZE MASLO NA SWIECIE DO SMAROWANIA KANAPEK, TOSTOW

  2. slawekrak
    13 października 2009 at 17:31

    Awokado to naprawde jedno ze smaczniejszych owoców , lubie go jesc tak bez niczego samo , cos niesamowite.

  3. Kasia
    6 września 2009 at 20:02

    jedno z pierwszych potraw dla mojego dziecka bylo zmiazdzone awokado i banan….moja coreczka uwielbiala to jesc….takie to bylo dobre , ze az ja zaczelam to jesc…polecam…..

  4. agata
    16 sierpnia 2009 at 22:30

    awokado na cieplym toscie:)palce lizac,od 2 tygodni niezmiennie na sniadanie:)

  5. dorsi
    23 lipca 2009 at 20:11

    ja awokado polubilam niedawno, kroje je w kosteczke i doprawiam wegeta oraz swiezym kolorowym pieprzem:) do tego bagietka:) pysznie i zdrooooooooowo:)

  6. Monika
    8 stycznia 2008 at 18:42

    Pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser: dojrzałe awokado rozgnieść widelcem w salaterce z dodatkiem soku z całęj cytryny i z miodem do smaku. Rewelacja!

  7. Magda
    20 listopada 2007 at 13:20

    Ja Wam polecam twarozek, z awokado, rzodkiewka, ogorkiem zielonym, koperkiem i szczypiorkiem… Pychota :)

  8. jotka
    10 października 2006 at 14:23

    Uwielbiam awokado. Czesto robie paste z jajek z awokada. Pychotka.

  9. Elżunia
    6 października 2006 at 20:08

    trzeba przyzwyczaić się do specyficznego smaku, ale warte plecenia ze względu na bogactwo witamin : )

  10. awokado
    9 września 2006 at 14:22

    pycha

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Słowniczek kulinarny
Jarmuż

Znana jest od tysiącleci - już w starożytności uprawiano ją zarówno w Grecji jak i w Rzymie jako roślinę zarówno...

Zamknij