Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Biała kapusta z papryką

Niecodzienne, wywodzące się z kuchni węgierskiej, połączenie kapusty i papryki doskonale nadające się jako dodatek lub lekkie danie główne.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
mała główka białej kapusty
2 czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
szczypta sproszkowanego chilli
1 litra soku jabłkowego
2 łyżki masła
cztery łyżki śmietany

przyrządzanie:

Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Pepperoni oczyścić z nasion i drobno posiekać, a następnie wraz z papryką podsmażyć chwilkę na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, przyprawy i sos jabłkowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Nieco ostudzić i dodać śmietanę.

uwagi:
Wspaniale smakuje z kluskami z ziemniaków lub z makaronem. W celu uzyskania bardziej wykwintnego smaku można dodać na początku duszenia ok. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. zrobilam
    13 października 2010 at 13:04

    bardzo przyzwoite i smaczne danie, polecam

  2. buster
    12 marca 2010 at 17:33

    patrzę i patrzę i nie mogę w przepisie dojrzeć octu jabłkowego który dojrzał jeden z komentatorów………..:)

  3. ja :))
    4 września 2009 at 11:32

    może być smaczne -tylko dlaczeo 1 litr octu jabłkowego ???? nie dziwię się ze danie nie smakowało :))))

  4. dar
    18 stycznia 2009 at 14:50

    Powiem szczerze ze zrobilem wszytsko wedlug przepisu, ale czegos tak niedobrego to jeszcze w zyciu nie jadlem.Po pierwszym kesie danie wyladowalo w koszu…odradzam

  5. xxxsmerfetaxxx
    2 kwietnia 2008 at 15:01

    hejka

  6. kuchara
    23 lutego 2008 at 16:51

    Biała kapusta nie potrzebuje tak długiego duszenia. Papka się zrobi i tyle. Połowa podanego czasu to już nadto.

  7. ania
    4 lutego 2008 at 20:32

    do komentarza tylko…. peperoni to po wlosku papryka…a ostra papryczka to peperoncino – wiec nie wiem co do tego ma kielbasa???

  8. tylko
    7 grudnia 2007 at 22:41

    ze peperoni to jest nazwa specjalnej kielbasy, a nie papryczki.

  9. zuzka
    8 października 2007 at 10:17

    bardzo dobre

  10. Iza
    15 lutego 2006 at 15:36

    polecam!
    dobre, szybkie danie.
    może odrobine pikantne,ale o to w tym chodzi.
    zawsze mozna dodać makaronu.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Kisz ze szparagami

Szparagi cienko obrać, związać bawełnianą białą nitką i gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie główkami do góry, a następnie...

Zamknij