Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Bliny

Tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta podawane z intensywnymi dodatkami: kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem...

przepis z kuchni: rosyjskiej

czas: 30 minut+2 godz. wyrastania ciasta

liczba porcji: 4

składniki:
 30 g drożdży
 400 g mąkii mąki
 3 jajka
 około 2 szklanek mleka
 pól kostki masła
 1 łyżka cukru
 duża szczypta soli 

przyrządzanie:

Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki – każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.  


 

Podobne artykuły

24 Comments

  1. ozols
    3 marca 2009 at 21:06

    Bliny:
    1 szklanka mąki gryczanej,
    1 szklanka mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej)
    3 żółtka albo 2 i 1 całe jajko
    3 dkg drożdży

    Mąkę przesiać
    Drożdże wrzucić do szklanki z letnio ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru i rozrobić (mleko nie może być za ciepłe bo nie wyjdzie)
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (ma być gęstsze niż na naleśniki)
    Odstawiamy na ok 1 godz aż wyrośnie w ciepłym miejscu bez przeciągu (mozna nakryć scierką)
    Po wyrośnięciu smażymy na patelni bliny wielkości jak racuchy z jabłkami, nakładając ciasto np. łyżką stołową.
    Podajemy z np:
    plaster wedzonego łososia na to polewamy śmietanę i wyciskamy sok z cytryny wg. uznania. Można posypać jeszcze koprem (ładniej wygląda)
    Z jagodami i bitą śmietaną też są dobre.
    Najlepiej ubić śmietanę samemu z 30% śmietanką łowicką z cukrem mikserem.
    Z pokruszonym kozim serem (albo fetą) i jakąs pieczona papryką albo marnowaną też jest dobre.
    Jak kto lubi.

  2. baska
    9 stycznia 2009 at 09:29

    mąka nie musi byc gryczna
    z przennej tez sa dobre.mleka dodaje się tyle aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany
    palce lizać!

  3. qwe
    3 stycznia 2009 at 17:25

    u mnie w domu od dawna robi sie bliny i sa to raczej nalesniki a nie jakies tam racuchy…

    i kto to widzial,zeby jest to z kawiorem albo ryba… w biedniejszych czesciach Rosji (czyli wszedzie poza Moskwa) jadło sie bliny z sadzonym jakiem i smazona cebula z kielbasa i skwarkami…

  4. Beata
    12 grudnia 2008 at 18:06

    myślaam że to takie uszka z mięsem

  5. kozak
    9 listopada 2008 at 23:18

    oj to bardziej racuchy wam wyjdą,niż bliny. umowmy się,że to kuchnia wschodnia a nie rosyjska(maka powinna być gryczana)

  6. madzia
    22 września 2008 at 15:27

    a mnie to z tego naleśniki wyszły… chyba się nie stosowałam do przepisu …

  7. monika
    2 maja 2008 at 12:27

    rozpuszczone w mleku cieplym ale nie wiem ile ;p

  8. Grisza
    23 kwietnia 2008 at 12:21

    Blinów jest milion rodzajów, z gryczanej i z prawie każdej innej mąki (jak jest bieda to i z mączki kostnej robią)

  9. jureq
    19 grudnia 2006 at 15:11

    Bliny rosyjskie to bliny z mąki gryczanej lub gryczanej mieszanej z pszenną. A nie z pszennej.

  10. moni
    11 września 2006 at 12:15

    \”2 -3 3 łyżkach ciepłej \” co ma byc cieple? ile i czego lyzek ?:]

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Fondue piwne

Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do trebki, dodać mąkę, torebkę zamknąć lub zawiązać i składniki dokładnie wymieszać, energicznie...

Zamknij