Polecane

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Borówka

Leśna borówka, czyli brusznica, przyrządzona z gruszką stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

składniki:
litrowe opakowanie borówki
2 gruszki
3 łyżki cukru

przyrządzanie:

Borówkę umyć i wrzucić do granka razem z obranymi, oczyszczonymi, a następnie pokrojonymi na małe kawałki gruszkami oraz. Dusić do czasu, gdy powstanie jednorodna masa, często mieszajac. Jeszcze gorące nakładać do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po ok. 5 minutach włożyć na 10 minut do nagrzanego do 90 stopni piekarnika.

Podobne artykuły

20 Comments

  1. smakoszka
    8 sierpnia 2010 at 14:31

    Właśnie kupiłam czerwoną jagodę i zrobię z gruszkami.Trzeba sprubować wszystkiego

  2. zaida
    28 września 2009 at 19:18

    żurawiny nie znałam tylko z opowieści mojej mamy.a borowke i owszem nawt zbierałam .Teraz mieszkam w takim rejonie że nie uświadczysz.ale jeśli mam okazję to kupuję.jest pyszna do mięs .warto wypróbowaćkto jeszcze tego nie zrobił.

  3. mysza
    17 września 2009 at 17:35

    Malkontencie!! Synek!! Malo widziales, malo jadles i jeszcze mniej wiesz. Mam 18 lat i wlasnie robie brusznice z gruszkami!!
    Jezeli nie widziales brusznic to przyjedz na Podhale. Tutaj oprocz czarnej jagody, borowki brusznicy jest jeszcze zurawina =
    borowka bagienno-torfowa (okolice Czarnego Dunajca. te po angielsku to CRANBERRY= oprocz tego,ze pyszne to tez lecza nerki . Nie mow wiec o bzdurach, nie rob z tego manify, tylko, Jelopie, sie ucz!!!!
    Takiw frykasy jada sie na bardzo eleganckich stolach, wiec poniekad skad Ty to masz znac, jak poza KEBAB nie wyszedles?????

  4. nowa
    16 sierpnia 2009 at 11:33

    Czarna jagoda i borówka brusznica, pierwsza granatowa i słodka, druga czerwona i kwaskowata. Na południu Pl na czarną jagodę mówi się borówka, stąd ten bałagan.

  5. jaga
    1 sierpnia 2007 at 09:00

    borówka brusznica ( czerwona) jest wyśmienita. nie rozgotowuj jej na miazgę. oprócz gruszki można też dodać jabłko.

  6. anda
    6 lipca 2007 at 12:36

    Brusznica jest super dodatkiem do dań mięsnych. Lepiej jednak aby borówka nie rozgotowała się podaczs duszenia.

  7. malkontent
    22 sierpnia 2006 at 09:49

    ale brednie

  8. biolog
    11 kwietnia 2006 at 20:11

    \”Jagoda\” to tak w ogóle typ owocu, a potocznie mówi się tak na borówkę czarną. Istnieje też borówka brusznica, która jest czerwona. Tak więc obie te rośliny są z rodzaju borówka.

  9. unkchen
    8 kwietnia 2006 at 19:46

    To u nas w rodzine jada sie do mies wszelakich od pokolen.

  10. teaver
    6 kwietnia 2006 at 20:09

    hmm.. ciekawy przepis. Na pewno spróbuję. Mam tylko jedno ale- borówka to jagoda, ale jagoda to nie brusznica. Brusznica to czerwona jagoda. ;) Jak ktoś zbierał, to wie o co chodzi.

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na przetwory
Ogórki kiszone

Ogórki dokładnie umyć. Ściśle układać pionowo w wyparzonym wcześniej słoiku. Na pierwszej warstwie umieścic przekrojone na pół ząbki czosnku, umyty...

Zamknij