Polecane

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Brukselka

Tak nazywamy popularnie roślinę, która naprawdę nazywa się kapusta brukselska.

Nazwa rośliny pochodzi – oczywiście – od stolicy Belgii, czyli kraju, w którym jest niezwykle popularna i w którym powstała (najprawdopodobniej) z połaczenia jarmużu i kapusty głowiastej.


Zalicza się do warzyw, które ze względu na swoje wartości odżywcze, są szczególnie polecane przez dietetyków. Brukselka zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E, K, sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor. Bogata jest także w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.


Ma około 35 kcal w 100 gramach.

Podobne artykuły

23 Comments

  1. Gosia
    11 listopada 2010 at 13:31

    własnie ugotowałam brukselkę na parze-goryczki pozostało bardzo niewiele, tyle ile potrzeba,żeby zachowała odpowiedni smak-wyjęłam ją na roztopione masło(tylko roztopione)zamieszałam -jest pyszna-nie dodawałam zadnych przypraw,nawet soli.
    Wczesniej nie lubiłam brukselki-znalam ja tylko z mieszanki warzywnej mrozonej.

  2. Paulina
    15 marca 2010 at 18:18

    kiedy nie chcemy aby stracila swoje wartosci, jak kazde warzywa powinno sie wrzucac na gotujaca sie wode.

  3. CAŁAwTRAWIE
    27 stycznia 2010 at 11:38

    A ja do wody w ktĂłrej gotuję brukselkę, dodaję tartą gałkę muszkatołową – moja brukselka nigdy nie jest gorzka.

  4. ja
    11 listopada 2009 at 11:24

    mat, ale jak smakuje!

  5. harah
    22 października 2009 at 19:29

    Sto lat!, kolor masła produkowanego w mleczarni nie jest wyznacznikiem tego, co jadły krowy, ponieważ każda mleczarnia dodaje do niego barwnik – karoten. Gdyby mleczarnie tego nie robiły, zimą, kiedy żadna krowa nie je świeżej trawy, masło zawsze byłoby białe, a nie jest.

  6. benutka
    6 października 2009 at 11:53

    Anusiak, brukselka podsmażona na maśle z bułką tartą ma 3 razy więcej kalorii… Ugotowana w wodzie traci też swoje prawie wszystkie wartości odżywcze… :(
    lepiej (czyt. zdrowiej) ugotować na parze i dodać łyżeczkę masła na tależu :D smacznego

  7. Sto lat!
    19 września 2009 at 20:15

    Zgadza się. Bezcenne i niezbędne (m.in. do pozyskania z pożywienia wszystkich witamin i minerałów) enzymy giną pierwsze, potem to samo dzieje się z witaminami. Fakt, że dodajesz rafinowanego cukru i soli po to, by polepszyć smak niesamowitej smakowo z natury brukselki świadczy o tym jak daleko od natury odchodzi \’nowoczesny\’ człowiek. Cukier zakwasza organizm, sól kuchenna zaś zaburza równowagę elektrolityczną na poziomie komórkowym, przyspiesza puls i wyświadcza nam jeszcze kilka niedźwiedzich przysług. Proponuję brukselkę gotować trochę dłużej, niż zwykle, ale na wolnym ogniu. Nie wrzucać do wrzącej wody, tylko odstawić wodę na chwilę do częsciowego ostygnięcia. Idealnie jest, gdy brukselka jest delikatnie al dente. Dopiero wtedy \’rozumiemy się\’ z naszym organizmem. Generalnie zasada jest prosta – im coś bardziej przetworzone, tym gorzej. Aha, jeszcze co do \’masełka\’. Radzę kupować żółte w kolorze, chodzi o to, żeby było z mleka krów, które żuły trawę, a nie mączkę kostną. Nie wrzucajmy takiego masła do wrzątku.. Szkoda surowca. To zabrzmi jak brednie co napiszę, ale zjadanie 2×1 jedną łyżeczkę takiego żółtego, naturalnego masła pozwoli na przestrzeni lat uniknąć wielu ubytków w jamie ustnej (oczywiśce nie zwalnia nas to ze szczotkowania..). Masło żuwaczy trawy zawiera bowiem substancje, które pomagają w remineralizacji zębów i kości, dostarczaniu do zęba wapnia i potasu (oraz kilku innych minerałów). A to jest kluczowe dla zdrowych zębów. PS:jeśli to możliwe, używajcie past ziołowych, bez fluoru lub z małą jego ilością. Fluor w nadmiarze (jabłka, woda mineralna, pasta, wiele innych) jest trucizną dla ciała i demineralizuje zęby.

  8. mat
    22 sierpnia 2009 at 19:28

    @Anusiak Po procesie termicznym opisanym przez ciebie taka brukselka zawiera juz tylko kalorie…

  9. Anusiak
    12 maja 2009 at 11:47

    Ja brukselkę gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru, bo środek brukselki jest niestety gorzkawy z deka. Brukselkę po ugotowaniu do miekkości odcedzam, wrzucam na patelnię i przesmażam z bułką tartą i masełkiem. Cudownie smakuje, jest bardzo sycące, pełne witamin i apetyczne danie z małą zawartością kalorii, bo w 100 gramach znajduje się tak przygotowanej bruskselki tylko 129 kalorii!

  10. lasuch
    7 lutego 2009 at 10:36

    trzeba sprawdzic jak smakuje

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Słowniczek kulinarny
Karmel

Używany jest jako dodatek do napojów, drinków i deserów. W przemyśle spożywczym znajduje zastosowanie przy produkcji słodyczy. W cukiernictwie cieszy...

Zamknij