Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Bulion warzywny

Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.

uwagi:
Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.

Podobne artykuły

47 Komentarzy

  1. corpha76lon
    8 października 2008 at 18:40

    pozdro pozdro, tak, ziele angielskie nazywa sie inaczej konopia indyjska, Gorąco polecam!! zastanawiam sie tylko gdzie w tym przepisie jakie mieso czy cóś!:D

  2. mądrala
    4 września 2008 at 15:07

    poczytajcie ludziska na necie o wywarach z kości a szczególnie o toksycznym wywarze z wieprzowych kości.Trzeba sie czasami zastanowić co ważniejsze smak czy zdrowie.Choć szczerze, gotuje różne zupki i po wywarze z wieprzowiny nie mam orgazmu:DDDD

  3. doksztalcic sie
    19 sierpnia 2008 at 02:41

    Benzoesan sodu? Nieprawda. Zostal wycofany z uzycia gdyz mial wlasciwosci rakotworcze. Teraz uzywa sie glutaminianu sodu, czyli sodowej soli zwyklego aminokwasu – glutaminianu, mniej szkodliwego od soli kuchennej. Ale nie zalecam przesadzania ani z jednym ani z drugim.

  4. ascent
    7 marca 2008 at 21:18

    jak mówi mój wujek kucharz – świński tłuszcz rządzi w kuchni…. nic nie zastapi wieprzowego bulionu….

  5. krzysiek
    14 grudnia 2007 at 16:47

    to ta vegeta wszystko zepsula(uwaga we wszystkich przemyslowych produktach tego typu jest benzoesan sodu)

  6. lukasz
    10 grudnia 2007 at 11:36

    bulion bardzo dobry,a ziele angielskie to takie male czarne kulki: )bez problemu dostaniesz je w kazdym sklepie

  7. janek
    16 listopada 2007 at 04:50

    Co to jest Ziele Angielskie (czy jest tego inna nazwa?)

  8. mike
    10 listopada 2007 at 11:45

    a mi wyszedł jakiś mętny i kompletnie nie słony (chociaż dodałem jeszcze vegety)

  9. ufkh
    11 kwietnia 2007 at 15:28

    ja tam sie ciesze bO TEN BULION EJST PYSZNY małogoszcZ> pozdro dla Mareccka :P

  10. kucharz
    1 grudnia 2006 at 13:44

    jaki jest lepszy bulion do duszenia wieprzowiny warzywny czy wieprzowy ?

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Zupa jarzynowa na ostro

Jarzyny - oprócz pomidorów - obrać, umyć i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć...

Zamknij