Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Ciasto Śliwka w czekoladzie

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek

liczba porcji: 16

składniki:

 Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru

 

8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

 

1 łyżeczka spirytusu (lub octu)

 

Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka

 

500 g sliwek suszonych kalifornijskich

 

0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody

 

 Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny

 

 

przyrządzanie:

Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.

 

Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.

 

Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Podobne artykuły

10 Komentarzy

  1. ala
    4 grudnia 2013 at 18:25

    brakuje w przepisie na krem 5 żółtek do ugotowania budyniu

  2. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:48

    do Natalka: w kremie w 1 linijce jest 3 szklanki mleka a w ostatniej 2 co razem daje 5, więc jak by nie było Pili dobrze policzył/a

  3. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:44

    jaką śmietanę braliście? ja mam opcje tego ciasta gdzie rozpuszcza się dwie czekolady w smietanie z pół kostki masła i na koniec dodaje do tego galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.

  4. XjI5ghKI
    19 lipca 2013 at 12:26

    Krasna novica zame. Nisem vdelea, da ima tudi Celovec takĹĄno trgovino. Vedela sem le za Graz, pa ĹĄe tiste nisem naĹĄla, ko sem bila tam

  5. bxhvgsv
    14 maja 2012 at 13:47

    zamiast 3 lyzek do biszkoptu proszku do pieczenia trzeba dodac 3 lyzeczki bo inaczej biszkopt nie wyjdzie

  6. kkk
    12 listopada 2011 at 21:39

    3 łyżki proszku to ciasto na całe wesele i 5 szklanek mleka a tylko 3 uzyte. kto to piekł???

  7. fuks
    2 marca 2011 at 05:44

    czy do kremu na pewno maka tortowa a nie ziemniaczana?

  8. Natalka
    23 grudnia 2010 at 14:23

    Do PILI: widzisz tam 3 szklanki mleka a nie 5.Do SIDELA a proszku do pieczenia tak jak do normalnego biszkotpu czyli łyżeczka. mniammm pychotka ciasto…

  9. sidela
    14 marca 2010 at 15:50

    3 łyżki proszku do pieczenia??????????????????

    Widzę, że z tych przepisów nie można korzystać!!!

  10. pili
    7 stycznia 2010 at 16:33

    w kremie podano az 5 szkl. mleka,cos nie tak

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Tarta z jabłkami

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, aromat waniliowy, wymieszać. Dodać posiekane masło i szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z...

Zamknij