Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Ciasto z agrestem

Deser łączący w sobie orzeźwiający smak agestu z delikatnym śmietankowym kremem

czas: 80 minut

liczba porcji: 12

składniki:
Ciasto:
100 g cukru
150 g maragaryny
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
175 g mąki
25 g mielonego ziarna słonecznika
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarownia formy
Nadzienie:
1 kg agrestu
25 g mielonych migdałów
30 dag cukru
 skórka z połowy cytryny
200 g smietany
3 jajka
100 g marmolady cytrynowej (lub pomarańczowej)

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i przez 2 minuty obgotować w niej agrest. Nastepnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, podgrzaną lekko marmoladą oraz pozostałym cukrem.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem małą (ok. 20 x 20 cm) formę. Posypać je migdałami i rozłożyć dobrze osączony agrest. Wlać masę z jaj i śmietany. Na wierzchu położyć rozwałkowane cienko ciasto i lekko docisnąć bokami. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.  

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. Cwcb3j2BJIs
    19 lipca 2013 at 12:12

    Of course we are aywals pleased that Kirov visits DC every year, and of course I had to see Daria tonight (you remember her one performance as the demented snow maiden queen in that wonderfully creepy Nutcracker from a few years ago), but… is the ballet literature so slim that we are getting REPEAT performances of the SAME production of just seven years ago? The humour in 2005 and tonight was slight (drunkards and lots of falling down is not funny), and we waited and waited until we got a good PDD in second act. Why bring this back to the same audience that saw the same minimal BALLET dancing (vs. social dancing and acting) in 2005. Slight production of a weak ballet. Is there NOTHING else in the repetroire of the greatest ballet company in the world that they felt compelled to reheat this sorry bit for us to see yet again?

  2. OgMJvUtWyLNfd
    1 stycznia 2012 at 06:56

    Many many qauilty points there.

  3. ela
    21 lipca 2009 at 14:11

    jaką śmietanę, słodką?

  4. kolopikoloolool
    13 czerwca 2009 at 17:30

    extra ciasto inic więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. mancia
    15 lipca 2008 at 14:18

    ten przepis chyba jest trudny:(

  6. lol
    15 lipca 2008 at 12:48

    niedobre

  7. Czerwona Pomarańczka
    17 lipca 2006 at 22:56

    Fakt faktem, ciasto z agrestem przydałoby się jakieś lepsze i zdziebko tańsze.

  8. tasia
    15 lipca 2006 at 14:12

    Dajcie lepsze ciasto z
    agrestem

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Tort orzechowy

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste...

Zamknij