Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Ciasto z gruszkami

Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

składniki:

75 dag gruszek
szklanka mąki
połtorej szklanki cukru

4 jaja
żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

szczypta soli
dżem morelowy.
pół szklanki śmietany kremówki
30 g płatków migdałowych

przyrządzanie:

Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. zosia
    25 lipca 2007 at 18:28

    nie dobre byle co

  2. Ligia
    21 listopada 2006 at 12:07

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  3. Ligia
    21 listopada 2006 at 11:54

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  4. danula
    5 września 2006 at 15:33

    to ciasto jest pyszne udało się i wszystkim smakowało proszę o następne przepisy

  5. socjo
    6 sierpnia 2006 at 21:53

    dżem/konfiturę morelową można zastąpić inną np mandarynkowo-bananową. no i trzeba podgrzać w garnuszku żeby dała sie rozsmarować

  6. Margo
    17 stycznia 2006 at 10:09

    Próbowałam, ale nie wyszło mi kruche ciasto. Może za malo mąki? A jeśli jedno jajo to 3 żółtka? a do czego to osobno wymienione żółtko?

  7. Anulek ciastulek
    22 listopada 2005 at 09:42

    proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać przepis i poprawić ewentualne braki a możliwe, że wtedy ciasto się uda np.ile tego cukru?

  8. Palce_lizać
    15 listopada 2005 at 13:11

    Jak widac na załazconym obrazku wyszło. a jęsli ktoś ma jakies problemy natury technicznej prosze pisać na adres palcelizac@palcelizac.pl . Pomozemy, naprawdę. A komentarze, które innych mogą wprowadzać w błąd będą usuwane… Jeśli ktoś się o togniewa, przepraszamy, ale konstruktywna i trafna krytyka na stronie pozostaje – prosże przejrzeć.. :) Pozdrowienia Anulek

  9. kuchcikowa brydzia
    2 października 2005 at 17:00

    muszę spróbować,zachwycę tym swoja paczkę(mniam,mniam:)

  10. Kasiulek_Mysiulek
    23 września 2005 at 11:03

    To ciasto jest przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Glazurowana tarta ze śliwkami

Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy. Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol. W celu przygotowania...

Zamknij