Clafoutis z wiśniami

Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 8

składniki:
450 g wiśni
100 g cukru
2 duże jaja
1 żółtko
100 g mąki
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka olejku migdałowego

tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Z wiśni usunąć psetki. Okrągłą fomrę do tart wysmarować tłuszczem. Wrzucić wiśnie. Jaja, żółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko, śmietanę, dosypywać mąkę. Pod koneic miksowania dolać olejek waniliowy. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut. Podawać gorące lub letnie.

Podobne artykuły

13 Comments

  1. Dominia
    13 czerwca 2011 at 10:14

    ja w francii mieszkam to wiem co to clafoutis ,bardzo dobre prawda?!

  2. klara
    7 października 2008 at 23:06

    noi jak smakuje!

  3. Gosia
    10 lipca 2008 at 12:24

    Mam pytanie czy zamiast śmietany kremówki można dać zwykłą 18?

  4. kasia
    4 lipca 2008 at 20:21

    45 min czytanie ze zrozumieniem sie klania

  5. ela
    9 czerwca 2008 at 23:13

    do pawiana: prawdziwe clafoutis piecze sie wlasnie na golym spodzie! to nie TARTA Einsteinie. No i w oryginalnym przepisie czzeresni sie nie dryluje

  6. MistrzPawian
    2 listopada 2007 at 00:54

    To ma być Clafoutis !?
    A gdzie podstawa z ciasta pod to wszystko?
    Nie radziłbym tego wszystkiego pakować na goły spód naczynia.

  7. ania
    27 listopada 2006 at 14:04

    40 minut. Na przyszłość wystarczy poszukać takiego przepisu na innych stronach internetowych. ;-P

  8. aj tam
    4 listopada 2006 at 13:34

    wiesz co pajakos? czy ty kiedys jakdles ciasto z suroej maki pieczone okolo minuty,jezeli tak to napewno ci nie smakowalo, przeciez to surowe jest!tez jestem ciekawa ile czasu autor mial na mysli..

  9. pajakos
    4 listopada 2006 at 10:41

    piec około minuty ….. to skrót jest człowieku xd

  10. Łukcio
    31 października 2006 at 09:10

    Piec ok. minut – zgaduj zgadula, ile piecze sie ta clafoutula :-)

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress