Polecane

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Drożdżowy placek z owocami

Proste do przyrządzenia, smaczne, typowo polskie ciasto.

przepis z kuchni: polskiej

czas: godzina

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag mąki
1 opakowane drożdży
szklanka mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
50 dag owoców (truskawki, jagody, poziomki)
cukier puder do dekoracji

przyrządzanie:

Połowę mąki wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, zalać 1 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki, resztą mleka i szczyptą soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić.
Ciasto ułożyć w posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie, odstawić, żeby jeszcze wyrosło, położyć na nim owoce, upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Podobne artykuły

23 Comments

  1. oliwia
    21 czerwca 2007 at 18:33

    ja pozdebyje zdięcia ciast

  2. milinka
    22 kwietnia 2007 at 18:45

    ciasto bardzo smaczne,,swiezo wyprobowalam..

  3. aldona
    28 marca 2007 at 18:04

    musze spróbować…

  4. Adaś
    4 stycznia 2007 at 22:03

    potrzebuje przepis do budy na przyrode :-)

  5. alcia
    10 października 2006 at 14:18

    jest pyszny

  6. elek
    28 marca 2006 at 16:45

    do ciasta drożdżowego dodaj szczyptę soli wtedy będzie miękie

  7. ola
    25 stycznia 2006 at 16:17

    a ja potrzebuje przpis do szkoły:-)) a wiecie ze drożdże to grzyby ludzie wy jecie grzyby!! bleee

  8. dana2005
    10 stycznia 2006 at 16:34

    aby ciasto drożdżowe było wilgotne ja dodaję 2 ugotowane ziemniaki

  9. masterix
    10 stycznia 2006 at 11:29

    to od cukru pudru

  10. jola
    7 sierpnia 2005 at 09:01

    wszystko się zgadza. Też mam taki przepis, wychodzi pyszne. Tylko dlaczego na następny dzień jest twarde?

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Desery
Strawberry Romanoff

Truskawki dokładnie umyć i odszypułkować. Część z nich pokroić, posłodzić i zalać do marynowania likierem pomarańczowym. Wymieszać i odstawić do...

Zamknij