Duszony fenkuł

Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 4

składniki:
3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
2 cebule
3 łyzki czarnych oliwej bez pestek
150 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie:

Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut – do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.

Podobne artykuły

9 Comments

  1. tlalka
    29 kwietnia 2013 at 15:57

    Finezja smaku!!! Właśnie zdegustowałam i jestem zachwycona prostotą przepisu i finezją !!!smaku. Rewelacja

  2. I joooooo
    25 września 2012 at 17:53

    musiałam to wszystko przepisać

  3. AS
    1 kwietnia 2012 at 18:07

    Fenkul jest pyszny!
    Wlasnie koncze jego przygotowanie, nastepnym razem chce przyrzadzic w/g przepisu Ewy, z czosnkiem i cukrem, sola i swiezo zmielonym pieprzem.
    Podaje z chrupiaca bagietka ktora sluzy do wybierania sosiku z talerza.

  4. AAAAA
    24 listopada 2010 at 18:57

    pychota ! właśnie sie poddusza! i jak juz pachnie!

  5. mig51
    7 sierpnia 2010 at 20:54

    a ja nie moge na to patrzeć cały dzień po kolanach to tne i nigdy jeszcze nie sprubowałem

  6. a
    14 maja 2010 at 09:08

    Teraz to jeszcze inna moda sie pojawila, nad ktora zalamuje rece, mianowicie warzywa – wlaczajac bulwy fenkulu, sa pakowane w zgrzana na brzegach folie, ktorej jednak w sklepie otworzyc nie wolno. To taki warzywny kot w worku. I jak tu zarysowac fenkula, zeby sprawdzic jego aromat??? (i papryki pojedynczo pakowane, i ogorki, salata lodowa, kalafior, nawet widzialam czas temu jakis rzodkiewki w peczku i caly ten peczek zafoliowany – otworzyc nie wolno…)

  7. ewa
    27 kwietnia 2007 at 19:43

    a ja uwielbiam tak – na rozgrzaną oliwę lub olej platerki czosnku, po chwili fenkul w paski lub (pokrojony pionowo) w plastry, chwil parę na ostrym ogniu, żeby się przyrumienilo, posypać cukrem, żeby się skarmelizowal + sól, pieprz, najlepiej świeżo zmielony i niezbyt mialko i finito!!!!

  8. henry
    27 marca 2007 at 20:53

    przy zakupie kopru włoskiego należy sprawdzić jego aromat poprzez przerysowanie bulwy paznokciem jeżeli wydobędzie się cudowny aromat anyżu to jest ok.Ostatnio pojawiły się jakieś klony zupełnie bez aromatu.Do tej potrawki można dodać odrobinkę selera naciowego pokrojonego w cienkie talarki gwarantuje wyśmienite połączenie i bogaty smak :o)

  9. katja
    28 sierpnia 2006 at 17:50

    super, łatwe w wykonaniu i z bagietką i dobrym winkiem powala

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Peperonata

Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone cienkie...

Zamknij