Polecane

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Fondue serowe

Tradycyjny szwajcarski przysmak w nieco lżejszej formie.

przepis z kuchni: szwajcarskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:
350 g startego sera ementalera
250 g śmietany
250 g jogurtu naturalnego
4 żółtka
1 ząbek czosnku
kieliszek wódki z wiśni
1 łyżka masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwile smażyć. Dodać starty na tarce ser ementaler i śmietanę. Żółtka rozmącić z wiśniówką i dodać do sera. Masę doprowadzić do wrzenia i przez chwilę gotować na wolnym ogniu wciąż mieszając, aby ser się roztopił. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać w specjalnym zestawie do fondue lub na podgrzewaczu ze świecą. Do fondue doskonale pasują: pokrajana w kawałki bagietka, pieczone ziemniaki, pomidorki koktajlowe czy kawałki czerwonej papryki.

Podobne artykuły

49 Komentarzy

  1. dzin
    1 grudnia 2007 at 13:33

    no

  2. Hmm
    5 października 2007 at 12:45

    CZEBA SPRÓBOWAĆ :)

  3. mecarille
    19 sierpnia 2007 at 17:04

    Mieszkając od lat w szwajcarii, widzę tu różnego rodzaju \”fondues\”, ale Państwa przepiów nigdy nie widziałam (jogurt i śmietana?)Kto to wynalazł? A poza tym używa się głównie sera Gruyera i tłustego \”Vacherin fribourgeois\” lub innego zółtego tłustego sera itd. itd. Jeśli chodzi o parę innych przepisów (nie szwajcarskich!) to są bardzo ciekawe, będę próbować!

  4. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:03

    o sorki dopiero zauważyłąm, że jednak jest :*

  5. marycha
    17 sierpnia 2007 at 19:01

    w skłądnikach jest napisane że do przepisu jest potrzebne 250ml śmietany, a w przyrządzeniu nie ma mowy o śmietanie. A więc jak z nią jest?

  6. qaz
    27 marca 2007 at 13:09

    Prawdziwa sałata cesarska jest kanadyjska??? Od kiedy??? Co to jest sałata romańska??? Chodzi o rzymską?
    W klasycznym przepisie nie ma boczku tylko grzanki. Niektórzy dodają Anchois.

  7. tarners
    6 marca 2007 at 14:07

    to danie najlepiei smakuje z pieczoną marchewka i ziemniakiem

  8. rav
    10 lutego 2007 at 23:49

    To się powinno nazywać \”fun-de\” bo zabawy jest niemiara kiedy na stole zostaje 5 serowych ścieżek :)

  9. Aga
    16 grudnia 2006 at 14:06

    Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Anna
    20 grudnia 2005 at 05:30

    Prawdziwa kanadyjska salata cesarska:
    przygotuj zielona salate (tzw. romanska) jak zwykle(umyj, poszarp na male kawalki) wloz do misy.
    Sos:
    -Male, smazone kawalki boczku
    -starty czosnek
    - oliwa z oliwek
    - sol, pieprz
    - starty parmezan
    - male grzanki
    - Worcestershire sos 2 male lyzeczki
    - sok z cytryny
    - mozna dodac sucha musztarde
    Wymieszac wszystkie skladniki a grzanki dodac tuz przed podaniem na stol.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Placek prowansalski

Z mąki i posiekanego masła zagnieść ciasto, dodając wodę, odrobinę soli i pieprzu. Ciasto uformować w kulą, zawinąć w folię...

Zamknij