Polecane

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Nowa kolekcja jesień-zima 2014/15 marki Simple

Nowa kolekcja jesień-zima 2014/15 marki Simple

Wrangler Denim Performance: jesień-zima 2014

Wrangler Denim Performance: jesień-zima 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Agnieszka Szulim i Antoni Pawlicki w marce LEVI’S

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Bądź stylowa nawet przed komputerem!

Kawowe maseczki

Kawowe maseczki

Problemy większych piersi

Problemy większych piersi

BOHOBOCO – backstage kampanii

BOHOBOCO – backstage kampanii

Gołąbki z ziemniakami

To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

uwagi:
Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.

Podobne artykuły

58 Comments

  1. alef
    10 listopada 2007 at 16:19

    wlasnie dzisiaj robilam…

  2. zyta
    27 września 2007 at 05:43

    Ciekawy przepis napewno sprobuje.
    Dzieki macie ciekawe przepisy.

  3. kajaczek
    13 lipca 2007 at 10:41

    zyta! masz racje najlepsze są odsmażane, ale ja zawsze jeszcze dodaje do farszu boczek lekko przysmażony z cebulką;]

  4. Celina
    29 marca 2007 at 14:13

    Dobre są polane sosem z mięsa wieprzowego i nie potrzeba już do nich ziemniaków ani chleba.

  5. Maria
    27 marca 2007 at 12:55

    Właśnie zrobiłam je wg przepisu z dodatkiem kaszy gryczanej.
    Ludzie jak mogą wam smakować placki z kapustą są beznadziejne gdyby ,nie sos wogóle nie dały by się zjeść.

  6. jolkunia
    18 listopada 2006 at 13:12

    do zyty moja mama robiła takie gołąbki ale nie pamiętałam dokładnie jak .dzięki za przepis napewno spróbuję

  7. zyta
    25 września 2006 at 17:56

    Przepis mojej babci na gołąbki z ziemniakami jest o niebo lepszy niż ten podany.
    Główkę kapusty białej sparzyć jak na gołąbki z mięsem.Zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane (ilość startych ziemniaków zależy od wielkości kapusty) .Starte ziemniaki lekko odcisnąć dodać do nich sól,pieprz,cebulę ,może być majeranek.Muszą być dość pikantne.Farsz zawijać w sparzone liście kapusty ,układać w brytfance i piec w piekarniku w 170 stopniach około 1,5 godziny.Najlepsze są odsmażane na patelni , na smalcu

  8. Bogdan
    16 września 2006 at 22:18

    gołąbki pycha ja na dno garnka kładę skórkę od słoninki nie przypala sie i dodaje smaku

  9. jolek
    15 sierpnia 2006 at 20:27

    Włąsnie mi się marzą pyszne gołąbki, a nigdy nie robiłam ich sama… Mam nadzieję, że wyjdą!

  10. chemik
    1 czerwca 2006 at 17:05

    Ludzie spróbujcie tego. Moja mama robie te gołąbki odkad żyję. Palce lizać. Można dodać garść kaszy gryczanej do farszu.

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Tagiatelle z borowikami

Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę...

Zamknij