Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Gołąbki z ziemniakami

To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

składniki:

8 liści kapusty włoskiej
1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
3 czubate łyżki mąki
majeranek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

uwagi:
Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.

Podobne artykuły

58 Komentarzy

  1. alef
    10 listopada 2007 at 16:19

    wlasnie dzisiaj robilam…

  2. zyta
    27 września 2007 at 05:43

    Ciekawy przepis napewno sprobuje.
    Dzieki macie ciekawe przepisy.

  3. kajaczek
    13 lipca 2007 at 10:41

    zyta! masz racje najlepsze są odsmażane, ale ja zawsze jeszcze dodaje do farszu boczek lekko przysmażony z cebulką;]

  4. Celina
    29 marca 2007 at 14:13

    Dobre są polane sosem z mięsa wieprzowego i nie potrzeba już do nich ziemniaków ani chleba.

  5. Maria
    27 marca 2007 at 12:55

    Właśnie zrobiłam je wg przepisu z dodatkiem kaszy gryczanej.
    Ludzie jak mogą wam smakować placki z kapustą są beznadziejne gdyby ,nie sos wogóle nie dały by się zjeść.

  6. jolkunia
    18 listopada 2006 at 13:12

    do zyty moja mama robiła takie gołąbki ale nie pamiętałam dokładnie jak .dzięki za przepis napewno spróbuję

  7. zyta
    25 września 2006 at 17:56

    Przepis mojej babci na gołąbki z ziemniakami jest o niebo lepszy niż ten podany.
    Główkę kapusty białej sparzyć jak na gołąbki z mięsem.Zetrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane (ilość startych ziemniaków zależy od wielkości kapusty) .Starte ziemniaki lekko odcisnąć dodać do nich sól,pieprz,cebulę ,może być majeranek.Muszą być dość pikantne.Farsz zawijać w sparzone liście kapusty ,układać w brytfance i piec w piekarniku w 170 stopniach około 1,5 godziny.Najlepsze są odsmażane na patelni , na smalcu

  8. Bogdan
    16 września 2006 at 22:18

    gołąbki pycha ja na dno garnka kładę skórkę od słoninki nie przypala sie i dodaje smaku

  9. jolek
    15 sierpnia 2006 at 20:27

    Włąsnie mi się marzą pyszne gołąbki, a nigdy nie robiłam ich sama… Mam nadzieję, że wyjdą!

  10. chemik
    1 czerwca 2006 at 17:05

    Ludzie spróbujcie tego. Moja mama robie te gołąbki odkad żyję. Palce lizać. Można dodać garść kaszy gryczanej do farszu.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Tagiatelle z borowikami

Makaron gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju na pół twardo. W czasie, kiedy gotuje się makaron, pokroić w kostkę...

Zamknij