Polecane

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Skuteczna pielęgnacja suchej skóry

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Grzybki marynowane łagodne

Ta wersja marynowanych grzybków będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za intenstywnym smakiem octu

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

składniki:

grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy

 

przyrządzanie:

Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 %  octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody – czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.

uwagi:
Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy.

Podobne artykuły

37 Comments

  1. iwettka
    16 września 2006 at 14:53

    pogmatwane to wszystko;))!!zwlaszcza z tym 5/4!

  2. kobretti
    13 września 2006 at 12:39

    ania do szkoły nie chodziłaś? 5/4 = 1,25l gorącej wody hehe

  3. Wiolcia
    2 września 2006 at 13:42

    do marselki to podaj D:D:

  4. smakosz :)
    26 sierpnia 2006 at 11:01

    5/4, z przepisu wynika że na np; 5 litrowe wiadro :) dajesz 4 litry wody-1 litr octu, mniejsza proporcja to na 0,5 litra dajesz 400ml wody i 100 ml octu, tak myślę po przeczytaniu przepisu

  5. ania
    25 sierpnia 2006 at 19:50

    co to znacz 5/4. czy na 5 szkl. wody dodać 4 szklanki octu?

  6. hella
    2 listopada 2005 at 03:45

    irra dziekuje tobie bardzo za twoj przepis .Od godzny sukam przepisu jak zrobic dynie marnowana .twoja metoda jest bardzo prosta i mysle ze bedzie dobra Diekuje hella

  7. gall anonim
    16 października 2005 at 15:52

    a kozaków się nie marynuje ani nie suszy tylko się zjada od razu

  8. marselka
    16 października 2005 at 15:50

    Ja mam lepszy przepis :p

  9. inferno-o
    4 października 2005 at 20:47

    a jak mam tylko grzybki (kozaki małe) ;) na jeden sloik to proporcje te same ? hehe chyba raczej nie to dajcie znac na jaka ilosc grzybow sa te dawki :) buzka

  10. irra
    7 września 2005 at 20:34

    Mam najlepszy przepis na marynatę do grzybów (sprawdza też się i do innych np.śliwki ) : proporcje :
    - 1szkl wody ; 1 szk octu ; 1 szk cukru , sól dalej jak w przepisie ,SMACZNEGO

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na przetwory
Borówka

Borówkę umyć i wrzucić do granka razem z obranymi, oczyszczonymi, a następnie pokrojonymi na małe kawałki gruszkami oraz. Dusić do czasu,...

Zamknij