Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Jaja w galarecie

Efektowny auszpik, idealny na wielkanocne śniadanie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1 godzina + 12 godzin na stygnięcie galarety

liczba porcji: 8

składniki:
6 jaj
pół torebki żelatyny
1/2 litra białego wytrawnego wina
500 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

przyrządzanie:

Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyną wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.

uwagi:
Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. dLfKrOHBJVZF
    20 lipca 2013 at 08:45

    proszę bardzo, podaj mi swf3j numer dowdou osobistego, a ja podam CI mf3j numer wykonywania zawodu lekarza, zgoda? Moja wiedza, ktf3ra przekazuje wynika z doświadczenia klinicznego i jest zawarta w każdym podręczniku do pediatrii i interny. Żelazo wchłaniamy tylko w postaci hemowej, a więc w postaci związku chemicznego, ktf3ry występuje w mięsie lub krwi. Żelazo zawarte w roślinach strączkowych jest praktycznie niewchłanialne dla człowieka. Dlatego na anemię pomaga kaszanka i wątrf3bka, a nie barszczyk (z całym szacunkiem dla tej pysznej zupy). Na szczęście, posiadamy bardzo oszczędny system gospodarki żelazem, wobec czego skutki jego niedoboru w pożywieniu odczuwamy stosunkowo pf3źno. Zawsze jednak suplementacja farmakologiczna żelaza jest bardzo trudna, gdyż wchłania się tylko w około 1/100 do 1/1000 żelaza dostarczonego z pożywieniem. Także na diecie wegetariańskiej można trochę sobie pożyć, dopf3ki organizm wyczerpie wszystkie swoje zapasy. Dziecko na tej diecie nie może się rozwijać normalnie, starszy człowiek na pewno się wykończy

  2. mUwbPPGXtfwQ
    20 lipca 2013 at 05:16

    Lekarzu ulecz się sam. Niejadłem mięsa kilkanaście lat jak przodhecziłem na wegetarianizm (lakto-owo) to wrf3żono mi rychłą śmierć, a przynajmniej kalectwo. Nic się jedank nie stało. Jak wrf3ciłem do jedzenia padliny (bynajmniej nie z powodf3w zdrowotnych), znajomi wegetarianie wypytywali mnie, czy po tylu latach mi nie szkodzi. Jedni i drudzy interesowali się moim zdrowiem, bo podważało to ich wybory nad talerzem. To co piszesz lekarzu jest wbrew etyce zawodowej, bo zwyczajnie wprowadzasz ludzi w błąd nie ma badań potwierdzających Twoją tezę. Człowiek swobodnie może żyć bez mięsa i nie ma to najmniejszego wpływu na jego stan zdrowia. A inteligentnych i wrażliwych ludzi wśrf3d wegetarian znajdziesz zapewne więcej niż wśrf3d mięsożercf3w tylko że wegetarianizm jest tu skutkiem, nie przyczyną.Nikopol: mimo, że wrf3ciłem do jedzenia mięcha, to tradycję hodowli i ubijania karpia w ten specyficzny, tradycyjny sposf3b, uważam za barbarzyński atawizm. Jak się komuś chce pomordować, niech sobie włączy strzelankę fpp, a nie mydli oczu wtrącaniem się w menu.

  3. 1WL7vEZEKWNc
    20 lipca 2013 at 04:06

    Moim skromnym zeidanm:1) nie ma rzetelnych podstaw aby stwierdzić czy niejedzenie mięsa szkodzi, czy nie szkodzi, czy może pomaga na zdrowie. Nikt takich badań, jakich domaga się Bezprym, nie robił, i prawdopodobnie nie zrobi, dlatego że w środowiskach medycznych praktycznie nie ma w tej kwestii osf3b bezstronnych każdy ma swoje mocno określone stanowisko, o słuszności ktf3rego jest święcie przekonany ze względf3w absolutnie pozaracjonalnych.2) o ile namawianie ludzi do niejedzenia mięsa ze względf3w etycznych może mieć jakiś sens, o tyle akcje takie jak opisana w artykule dla mnie są głupie zwłaszcza nie rozumiem, dlaczego wspomniane stowarzyszenie uwzięło się akurat na te nieszczęsne karpie na święta, skoro ludzie jedzą i zabijają w tym celu mnf3stwo innych stworzeń przez cały rok? W czym świąteczne karpie są lepsze albo gorsze, żeby akurat podnosić o nie taki krzyk?3) w kulturze zachodniej ludzie mięso jedli, jedzą i jeść będą, niezależnie od tego jakich wysiłkf3w by nie podejmowali propagatorzy wegetarianizmu. Więc w kwestii świątecznych karpi bardziej sensowna byłaby walka o humanitarne warunki ich transportu, przechowywania i wreszcie zabijania bo tego się nie uniknie niż naiwne nawoływania do tego, aby ich nie jeść. Ale oczywiście łatwiej jest żądać czegoś, co z założenia nie ma szans realizacji, bo wtedy nie bierze się na siebie żadnego obciążenia ewentualną odpowiedzialnością, co mogłoby grozić w przypadku postulatf3w bardziej realnych

  4. mati 907
    11 listopada 2011 at 18:50

    super pycha

  5. cUuBjuuczgoFVf
    27 lipca 2011 at 03:46

    A good many vaulbales you\’ve given me.

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Jajka faszerowane łososiem

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Zalać zimną wodą i wystudzić, gdy ostygną obrać je delikatnie i przekroić na...

Zamknij