Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Jarmuż z buraczkami i dymką

Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. raffig1969
    16 sierpnia 2007 at 18:23

    Witam, wlasnie dzis zrobilem pierwsze danie na woku z jarmuzem (z ogrodu) pieczone, bo nie uznaje gotowanych, do teg o 2rodzaje cebuli, baklazan, cykoria, czosnek, zolty ser, a dalej orange papryka(surowa), zielone oliwki pieczen VEGAN(na bazie soi) etc. soft przyprawy(pieprz ,ziolowy, sol morska z ziolami, slodka papryka mielona) i to wszystko na oleju ryzowym, a dalej fdo tego gularz z jagnieciny z grzybami(gularz robila EX-Slubna).W POLSCE NIE IDZIE KUPIC JARMUZU, TRZEBA SAMEMU GO SOBIE POSADZIC NA POLETKU…ZAWIERA PONOC NAJWIECEJ LATOWPRZYSWAJALNEGO WAPNIA I ZELAZA (WIECEJ OS D SZPINAKU)

  2. doma
    14 maja 2007 at 15:44

    ta strona jest do kitu

  3. Onaa.
    3 marca 2007 at 22:33

    jarmuż ma przede wszystkim bardzo duze ilości wapnia!

  4. kasia 2
    11 listopada 2006 at 13:57

    Wszyscy mowia ze to warzywo jest bardzo zdrowe. A moze ktos wie dlaczego? wiecie jakie witaminy zawiera??? prosze o odpowiedz

  5. Nina
    31 sierpnia 2006 at 12:18

    U mnie w domu jada sie jarmuz robie go z czosnkiem cebulka i z grzbami wszystkiego umiarkowanie zeby nie zgubic smaku.Robie pirogi nalesniki ,z makaronem ,z pieczonymi ziemiakami jest wiele dodatkow z ktorymi mozna podawac jarmoz to bardzo dobra kapusta i smaczna a przedewszystkim bardzo zdrowa.Mroze sobie go na zime bo czasami nie przetrzyma ?zjadaja mi go nornice .zawsze dodaje bialko ser bialy jajko ugotowane na twardo i smietanke,zeby zlagodzic zawartosc kwasu szczawiowego w szpinaku i jarmuzu sprobojcie a przekonacie sie ze warto zycze smacznego i powodzenia w przyrzadzaniu tej malo docenianej kapusty.

  6. Edytka 18
    6 kwietnia 2006 at 09:16

    To jest pyszne

  7. Hermenegildka
    13 marca 2006 at 18:01

    Grünkohl jest lepszy jak sie go po prostu zmrozi, drobniutko pokroi (prawie tak jak natke) i obsypie nim nasze ( a takze niemieckie) marne szklarniowe i bezsmakowe pomidory, zalewajac oliwa np arachidowa i lagodnym octem winnym.
    I owszem, jadalam go w Polsce z tzw. dzialeczki zanim kiedykolwiek bylam w Niemczech. Jest bardzo wyrazisty w smaku dlatego trzeba go zlamac octem, ale na surowo jest i zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy. A Niemcy musza ze wszystkiego zrobic breje. To juz wole Alzacje gdzie liscie innej kapusty takiej, ktora z wygladu przypomina krzyzowke jarmuzu i cykorii, blanszuje sie tylko i podaje zapieczone z najbardziej smierdzacym serkiem miekkim alzackim (takim ktory na wierzchu ma listek paprotki).
    Z niemieckiej kuchni jak dotad najbardziej lubie potrawy wloskie i ogolna dostepnosc wloskich towarow. A wogole polecam stworzyc dzial Alzacki bo tu prosta kuchnia zyskala na kontakcie z Francja.
    Sa proste chlopskie pyry i zielone kapusty podawane tak, ze poezja sie umywa.

  8. Deich
    12 stycznia 2006 at 22:08

    Hallo,jarmuz jest typowa potrawa Ostfriesland…nigdy nie słyszałam aby podawano tutaj z burakami albo dymką…liscie zrywa się i osmykuje..nastepnie nalezy umyć i obgotować,odcedzić posiekać na drobno i gotować dalej dodajac łyżke tłuszczu(zalęży na jaką proporcję) do ugotowanej kapusty(bo to własnie odmiana kapust) dodaje sie zozmiekczona i ugotowana kaszę (taka jakna krupnik) wczesniej mozna dodać kostkę bulionu warzywnego,posolić do smaku popieprzyć,dodaje sie tez trochę cukru w posatci kandyzu,oraz musztarde do smaku,podaje się z ziemniakami solonym z wody, do tego białą kiełbaske i boczek wszystko na ciepło…a i na to krasio sie skwarkami dobrze wysmażonymi…pychota i jescze raz pychota…szkoda ,ze w polsce nie zna się jak przygotować jarmuz…dawniej wykarmiano nim zwierzęta lub przyozdabiano potrawy wigilijne…a jest to naprawde pyszne warzyko znane w Niemczech jako Grunkohl(nad u kropeczki)…smacznego!!!

  9. Borewicz
    15 grudnia 2005 at 19:11

    Kasiu ja sprawdziłem soie to na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC wklej w przeglądarkę cały ten adres.

  10. kasia
    14 grudnia 2005 at 12:00

    Jak wygląda \’\’jarmuż\”?

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Przekąski
Kremowy mus z tuńczyka

Tuńczyka odsączyć. Ogórki i paprykę posiekać.Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Wlać do niej, nie zdejmując z ognia, zimne...

Zamknij