Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Carpaccio Żubrówkowe

Carpaccio Żubrówkowe

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel  i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową

przepis z kuchni: belgijskiej

czas: 1 godzina

liczba porcji: 3

składniki:

1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia

przyrządzanie:

Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 – 8 minut gotować – również w całości – w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.  

uwagi:

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Podobne artykuły

25 Comments

  1. tigi
    4 lipca 2008 at 18:59

    A ja do beszamelu dodałam troszkę czosnku i chili, żeby nie było mdłe.Pychotka

  2. Ewcia
    18 czerwca 2008 at 11:12

    Pychotka :)

  3. drago
    15 maja 2008 at 23:00

    pyszne ale ja do sosu beszamelowego dodałam jeszcze trójkącik serka topionego—pyszne

  4. miki
    6 grudnia 2007 at 10:09

    pyszne ale w oryginalnym przepisie jest ser parmezan i dodaje sie go do beszamelu na koniec po polaniu kalafiora sosem posypuje sie jeszcze kalafior parmezanem

  5. marysienka
    10 października 2007 at 14:31

    super pychota

  6. greg
    2 lipca 2007 at 17:20

    jest prze pyszne (jeżeli dobże sie ugotuje kalefior)

  7. sida_777
    19 czerwca 2007 at 19:32

    Palce lizać

  8. Gaga
    24 maja 2007 at 14:56

    Właśnie juz kończę ! Wychodzi pychotka !!!

  9. Mysza
    22 maja 2007 at 16:29

    Pyszne

  10. el_riazor
    7 marca 2007 at 13:58

    niedobre

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Dania główne
Ziemniaki ze szpinakiem z woka

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Zblanszować, polewajać najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dymkę oczyścić, umyć...

Zamknij