Polecane

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

Mezoterapia bezigłowa – nieinwazyjny zabieg na koniec lata

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

W rytmie folku

W rytmie folku

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Wygraj 5-dniowy pobyt w hotelu SPA Panorama Morska!

Kapary

Kapary albo się uwielbia, albo się ich nie cierpi. W każdym z przypadków warto coś o nich wiedzieć więcej.

Kapary, kapar – drzewa, krzewy lub pnącza, z rodziny kaparowatych. Łącznie w rodzinie tej  jest około 250 gatunków, w tym dwa trujące. Kapar może rosnąć dosyć długo, nawet do 30 lat, jednak nalepszy smak osiąga się zbierając kwiaty z drzewek 3-6 letnich. Kwiaty kaparów marynowane są w różny sposób – wykorzystuje się tu olej, ocet, zalewę solną.


Tak przygotowane kapary są idealnym dodatkiem do dużej ilości dań w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój specyficzny, mocny i zdecydowany smak, wykorzystywane są głównie jako przyprawa. Dodaje się je głównie do sosów, sałatek, pizzy. Wyjątek stanowią owoce (alcaparones), które spożywa się głównie jako przekąskę wraz z serami do czerwonych win.


DO CZEGO DODAĆ KAPARY? CO Z NIMI PRZYRZĄDZIĆ? SPRAWDŹ>>>

Znane są na stołach od tysiącleci. Zajadali się nimi starożytni Grecy, a stare polskie ksiązki kucharskie udowadniają, że były niegdyś bardzo popularne na polskich dworach szlacheckich jako przyprawa. W niektórych regionach Włoch uważane są za naturalny afrodyzjak.

Obecnie hodowane są głównie w basenie Morza Śródziemnego i południowych stanach USA.

Podobne artykuły

35 Komentarzy

  1. Ariel
    4 października 2009 at 15:03

    o tak, są pyszne, w smaku przypominają troszkę oliwki, są jednak bardziej wyraziste i hmm eleganckie? No pyszności, polecam własnie w stylu kuchni włoskiej, jako dodatek do pizzy, do makaronu, do pomidorów (tych z puszki też), np mielony w sosie pomidorowym (świeżym), do tego kaparki, ziemniaczki, brokuły, ew makaron, paaalce lizać. oczywiście makaron tylko włoski, nie polski, bo najdroższy polski makaron nie nadaje się do jedzenia, jeśli raz zakosztujesz prawdziwego makaronu, polskiego nawet psu nie dasz : )

  2. Maria
    19 lipca 2009 at 18:05

    Chyba przypominają trochę zielone owoce nasturcji, wiem że prof. Gumińska polecała jako środek zastępczy jak nie mamy kaparów.

  3. smakdymu
    9 maja 2009 at 21:55

    właśnie sie nimi zajadam…pyycha

  4. amon66
    19 marca 2009 at 14:31

    kapary kitna jesienia. czy ktos ma przepis na gotowne kapary.

  5. Patrycja
    6 marca 2009 at 17:38

    Kapary sa pyszne, maja specyficzny smak, jak dla mnie to sa jak esencja z kapusty, taka mala kapusta, tylko o duzo mocniejszym smaku:D

  6. kris
    29 stycznia 2009 at 19:53

    lepsze od oliwek ;)

  7. Andrzej
    8 maja 2008 at 21:22

    Czy ktoś wie kiedy kwitną kapary???

  8. ladyy
    21 marca 2008 at 19:31

    kocham kapary oliwki w wogóle kuchnię włoską!

  9. Ola
    1 lutego 2008 at 21:21

    mniam są pyszne troche w smaku przypominają oliwki

  10. Jaca
    20 grudnia 2007 at 14:29

    pycha

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Słowniczek kulinarny
Kalafior

Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych. Początkowo nazywany był - ze względu na swe pochodzenie - kapustą cypryjską. Do...

Zamknij