Polecane

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Do kogo lecą prześliczne świece Green Dragonfly?

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Cara Delevigne i Kate Moss w jednej kampanii!

Jesienna kolekcja EST by eS.

Jesienna kolekcja EST by eS.

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Ola Rudnicka twarzą kampanii H&M Studio

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Twój sportowy styl – kolekcja PROSTO Sport 2014

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Olivia Palermo zaprojektuje buty!

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Beyonce w sesji dla CR Fashion Book

Lotnicze podróże z dziećmi

Lotnicze podróże z dziećmi

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

Jolanta Pieńkowska odeszła z „Dzień dobry TVN”

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

W klasycznym podejściu tradycyjnej Pani – czyli jak dobrać bieliznę do typu osobowości?

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Wystawa „Maria Bartuszová. Formy przejściowe” już we wrześniu w Warszawie!

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Cara Delevigne na trzech okładkach wrześniowego „Vouge’a”

Ferulowe szaleństwo

Ferulowe szaleństwo

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Odważna sesja Miley Cyrus w „V MAGAZINE”!

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Konto na Facebooku? Niedługo o nim zapomnisz

Top 5 –  hity lata, które będą modne jesienią

Top 5 – hity lata, które będą modne jesienią

Korniszony

Dla Fracuzów równie znany sposób na przygtowanie przetworów z ogórków jak dla nas kiszenie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 20 minut + 15 minut pasteryzowania

składniki:
male ogórki
cebula
marchew
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
ocet spirytusowy 10 %, cukier, sól

przyrządzanie:

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli. Do każdego słoika nałożyć po 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut w piekarniku nagranym do 100 stopni. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.  

uwagi:

Można dodać również kawałki papryki chilli lub kawałki czonku oraz ziarna kolendry

Podobne artykuły

40 Komentarzy

  1. basia
    18 lipca 2008 at 23:27

    ja do korniszonów też daję trochę kopru i chrzanu

  2. MYSIA
    14 lipca 2008 at 19:40

    SUPER PRZEPIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. funia
    2 marca 2008 at 17:52

    A w wodzie tych ogórków się nie gotuje?

  4. Mariusz
    11 sierpnia 2007 at 20:04

    spróbuję może wyjdą jestem smakoszem ogórków aż żona krzyczy!!!!!!

  5. mazzia
    6 sierpnia 2007 at 12:31

    właśnie mam zamiar zrobić te ogóreczki, ale nie wiem ile cukru i soli mam dodać?możecie mi pomóc?

  6. Edi
    29 lipca 2007 at 10:16

    ja pasteryzuję tylko od momentu zagotowania 10min. wtedy są bardziej chrupiące

  7. teja
    18 lipca 2007 at 13:50

    ja dodaję jeszcze 3 łyżki musztardy do zalewy są wtedy ostrzejsze

  8. psitka2
    12 lipca 2007 at 18:28

    własnie robie te ogorki,mam nadzieje ze mi wyjada,ale dzieki za przepis :))

  9. Yeti chuligan
    15 grudnia 2006 at 20:10

    To jest genialne!!! Po prostu fantastyczne. A na pewno 7 razy lepsze niż sklepowe.

  10. jsas
    8 grudnia 2006 at 16:17

    za duzo roboty

Zostaw komentarz.

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na przetwory
Marynowane patisony

Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej...

Zamknij