Polecane

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

STO LAT – Katarzyna Zielińska obchodzi dzisiaj urodziny!

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Wygraj zestaw biżuterii By Dziubeka

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Bezalkoholowe – bez alkoholu, bez wyrzeczeń!

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Krisiten Stewart w „Vanity Fair”. Najlepsza sesja?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

Bluza jak uniform z obozu koncentracyjnego?

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

To przez ten zabieg nie lubimy dentystów

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Milano Moderno – kolekcja PRIMAMODA na jesień/zimę 2014

Mamy też chodzą do kina!

Mamy też chodzą do kina!

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Naturalnie, że neutralnie! Aranżacja przestrzeni w trendzie nude

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Sportowe zajęcia pozalekcyjne dla dzieci

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Męskie gadżety, w które warto zainwestować

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Czy hit PRL-u wróci na salony?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Jak jeździć bezpiecznie i jak ustawiać światła samochodowe?

Joga… na obcasach

Joga… na obcasach

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Jak radzić sobie z objawami menopauzy?

Kremowa zupa szparagowa

Delikatny specjał z białych szparagów

czas: 40 minut

liczba porcji: 2

składniki:
pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

przyrządzanie:

Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 – 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.  

uwagi:

Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia

Podobne artykuły

57 Comments

  1. babcia M
    28 kwietnia 2009 at 11:19

    Bardzo pyszna zupka,śmietankę dodaję słodką 30%.

  2. samanta
    27 lutego 2009 at 14:40

    Zupa wysmienita.Ja robie ją w roznych porach roku uzywajac szparagi ze słoika i miksujac.Podaje z duszonymi ziemniaczkami.Rodzinka sie zajada.;];];];]

  3. samanta
    27 lutego 2009 at 14:30

    Zupa wysmienita.Niezależnie od pory roku.Ja mam szparagi w słoikach do zupy je miksuje i podaje z duszonymi ziemniakami.Rodzinka sie przepada za tym daniem.POLECAM:}:}:}:}

  4. martin
    16 grudnia 2008 at 15:25

    uwielbiam , racja zupa tylko dla smakoszy

  5. panna kasia
    15 listopada 2008 at 16:07

    pyszności! szkoda, że hossa szparagowa tak krótka i tylko raz do roku.

  6. Maja
    1 czerwca 2008 at 15:13

    Świetny przepis! Zupa pyszna – oczywiście dla smakoszy szparagów :)

  7. beti
    28 maja 2008 at 15:57

    nie znacie sie na zupach

  8. aga
    18 maja 2008 at 13:49

    blllllllllllleeeeeeeeeeeeeee…paskudna

  9. pink
    16 maja 2008 at 10:35

    Wstrętna zupa, zwłaszcza z tą kwaśną śmietaną

  10. weroniśka
    4 stycznia 2008 at 15:14

    Według mnie ta zupka jest wyśmienita!Palce lizać;)

Leave A Comment

*

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress
Więcej w Przepisy na Zupy
Soljanka

Rozgrzać połowę masła, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Dolać wino, wrzucić sól i dużą szczyptę pieprzu....

Zamknij